támogatott tartalom

2021.11.12. 11:02

A Roznár Kenyérházban a kovász a lelke mindennek

A kovászos kenyér egy olyan alap, amire egészséges étrendet, családot és társadalmat lehet építeni – ez a filozófiája az újranyitott Roznár Kenyérháznak, amelyet egy Belgiumból hazaköltözött fiatal házaspár működtet, hogy a kovászos kenyér hagyományát családi pékségükben tovább vigyék és minél többekkel megosszák.

PR cikk

Roznár pékség, PR cikkhez fotók 20211016 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Debreczeni Máté és Debreczeniné Roznár Petra

Fotó: Unger Tamás

Minőségi alapanyagokból szeretnénk a legjobb kenyeret előállítani. Nálunk tisztán fehér lisztből készült kenyér nincsen, mindenhez használunk teljes kiőrlésű gabonákat, magokat továbbá csak kovászt, hogy minél egészségesebb legyen – halljuk Debreczeniné Roznár Petrától, aki az édesapja 30 éves Nádasdy utcai pékségét fejlesztette tovább: új gépekkel, új technológiával, új kínálattal nyitotta újra a műhelyt másfél hónapja. Petra élelmiszeripari mérnöknek tanult az egyik legkiválóbb egyetemen, Belgiumban, diplomamunkáját Dél-Koreában írta. Tanulmányai és világ körüli útjai során látta a forradalmat az élelmiszerek területén, a gyakorlatban pedig tapasztalta a megváltozott vásárlói igényeket: az emberek egyre inkább tudatosan táplálkoznak, visszatérnek a gyökerekhez. A Vas megyeiek is keresik a minőségi, egészséges ennivalókat. Mert aki „jókat” eszik, egészségesebb lesz.

Hétfőtől csütörtökig reggel 7 órától délután 17 óráig, pénteken pedig 14 óráig tartanak nyitva, folyamatos a sütés, aki munka után jön, még az is vehet friss, illatos, ropogós, meleg kenyeret. Mindegyik fajta kézműves termék lassan készül, sok élő munkával, minőségi alapanyagokból, pék-cukrász végzettségű szakemberekkel dolgoznak. Hagynak időt a tészták érésére, a kovászt tizenkét óránként etetik, egyszer reggel, egyszer késő délután. Éjszaka a kenyerek hűtőben vannak, a hideg érlelés során alakul ki az íz- és aromaprofil, ami megkülönbözteti a kovászos kenyeret a többitől. Ezzel együtt emberibbé vált a pék szakma, amelynek legnagyobb hátránya az éjszakai munka volt, ami miatt sokan elhagyták a pályát. A Roznár Kenyérházban a kovász a lelke mindennek, ami előemészti a glutént, segíti a tápanyagok természetes felszívódását és kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Legnépszerűbb termékük a „Mindennapi kenyerünk”, ami teljes kiőrlésű rozs- és graham liszt felhasználásával készül.

A péksütemények is kovásszal készülnek, amit a világ egyetlen kovász-könyvtárából hozott haza, Petra Belgiumból, ahol öt évet élt. Maga a könyvtáros is süt kenyereket, azt választottam, amit ő ajánlott. A kovászos kenyér évezredek óta velünk élő hagyomány, az előző generáció majdnem elfelejtette, de a mai ember megint elkezdett odafigyelni arra, hogy mit eszik. Évtizedekkel ezelőtt, amikor megszűntek az állami kenyérgyárak, az volt a pékségek feladata, hogy gyorsan sok kenyeret állítsanak elő, de most mennyiségileg nincs hiányhelyzet, és a minőségi élelmiszerek iránt nőtt meg a kereslet. A Roznár Kenyérházat is sok tudatos vásárló keresi fel, aki tenni akar az egészségéért és az igazi ízeket keresi. A túrós batyuban rögös túró van, Bourbon vanília és citromhéj, a kakaóscsiga Holland kakaóval és vajjal készül. Margarin semmiben sincs, kizárólag vajjal dolgoznak. Népszerűek a francia péksütemények is: a vajas croissant kívül ropogós belül pedig lágy, a csokis párna két étcsokirúddal készül, tökéletes reggeli lehet egy finom helyben készült kávé mellett.

Karácsonyra készülve pedig a kovászos bejglin kívül, az osztrák Stollennel, mézeskaláccsal és klasszikus karácsonyi apró süteményekkel is várják az üzletbe látogatókat.

A Roznár Kenyérház olyan családi vállalkozás, amelyben mindenki segít Petrának, a férje és az édesapja is, így a generációváltással a több évtizedes tapasztalat sem vész el, hanem tovább viszik, és párosítják az új tudással, új filozófiával. Egyetértenek, hogy a kovászos kenyér szimbolikusan egy összetartó erő, amire családot, társadalmat lehet építeni.

Roznár Kenyérház

Szombathely, Nádasdy Ferenc u. 32.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában