PR-cikk

2022.05.13. 13:02

Mi a különbség a ketogén és a low carb diéta között?

Belefáradt abba, hogy sorra dobálja ki a szekrényéből a ruhákat, amelyeket nem tud felvenni, mert felszedett néhány kilót? Szeretné újra viselni a kedvenc darabjait, és úgy döntött, hogy kipróbál valamelyik diétát, amiről folyton hall? Kíváncsi rá, hogy mi a különbség a ketogén és az alacsony szénhidráttartalmú diéta között? Olvasson tovább!

PR-cikk

Forrás: Shutterstock

Low carb-, vagy ketogén diéta?

Szeretné végre elérni az álmai alakját? Néhány életmódbeli változtatás nélkül ez nem megy. Mindenképpen el kell kezdenie mozogni, be kell tartania az ivási rendet, eleget kell aludnia, és az étkezési szokásait is át kell alakítania. A legtöbben ilyenkor a diétákhoz fordulnak segítségért. A fogyás azonban izomvesztéssel jár, és amikor abbahagyjuk a fogyókúrát, a kilók visszajönnek, és gyakran még több súlyfelesleg is ránk rakódik.

Azok, akik ezt szeretnék elkerülni, bizonyára hallottak már az alacsony szénhidráttartalmú diétáról, vagy a ketogén diétáról, amelyeknek egyre több követője akad. Mindkettő társa lehet az álmai alakjához vezető úton. Bár mindkét diéta alacsony szénhidrát bevitelű és magasabb zsírtartalmú diétán alapulnak, mégis vannak különbségek közöttük. Hol?

Keto,Ketogenic,Diet,Soft,Boiled,Eggs,With,Grilled,Haloumi,,Avocado
Forrás: Shutterstock

Ha azt halljuk, hogy ketogén diéta

A ketogén diéta sok zsírt, mérsékelt mennyiségű fehérjét és minimális szénhidrátot engedélyez. Nevezhetjük protein- vagy fehérjediétának is, amely  a ketózisnak nevezett állapotot használja a fogyáshoz. A szervezet akkor éri el ezt a pontot, amikor kimeríti a szénhidrátokból származó energiatartalékait, és úgynevezett ketontesteket képez. Ezek a saját zsírtartalékok lebontásával jönnek létre, amelyeket a szervezet energiaforrásként használ fel.

Tehát a szervezetnek állandóan ketózisban kell lennie és a tápanyageloszlás a következő:

• 70 % zsír

• 25 % fehérje

• 5 % szénhidrát

Tudta, hogy ketózisban a felhalmozódott zsírraktárak tulajdonképpen egyenletesen eltűnnek az egész testből, ami hatékony fogyáshoz vezet? Figyelembe kell azonban venni, hogy a szervezetnek is meg kell birkóznia az új energiagazdálkodással, így átmenetileg megjelenhet az úgynevezett keto nátha. Fáradtságban, fejfájásban, álmatlanságban, lábgörcsökben nyilvánul, sőt erős szívdobogás is felléphet.

Mit jelent az alacsony szénhidráttartalmú étrend?

Az alacsony szénhidráttartalmú (low carb) étrendnek nincs pontos definíciója, különböző típusú diétákra utalhat, amelyek csökkentik a szénhidrátbevitelt.  Az alacsony szénhidráttartalmú étrend valójában egy jobb koncepció, mint a ketogén diéta.

Az LC étrendben az összes típusú tápanyagot energiaforrásként használnak, de az elsődleges forrás a zsír. A szervezet egyáltalán nem kerül a ketózis állapotába, ha mégis, akkor csak nagyon rövid időre. A tápanyagok összetétele a következő:

• 40 % zsír

• 40 % fehérje

• 20 % szénhidrát

Tudta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrenddel kordában tarthatja az éhségérzetet, megakadályozhatja, hogy a szénhidrátok zsírként raktározódjanak el, és alacsonyan tarthatja a szervezete inzulinszintjét? Ha ez sikerül, akkor elkezdődik a fogyás, ami tulajdonképpen a célunk. A szervezet kalóriahiányba kerül anélkül, hogy az élelmiszer energiatartalmát számolnia kellene és a fogyás mellett javulhat néhány egészségügyi probléma, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás stb. is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában