PR cikk

2022.06.28. 11:26

Sportcipők – milyen gyakran kell cserélnünk őket?

Ugyanis a sportcipők a rendszeres, intenzív igénybevétel miatt jóval észrevehetőbben elhasználódnak, mint a hétköznapok során viselt lábbelik. Amíg egy hétköznapi cipőnek maximum a talpa kopik el, addig a sportcipő teljes talpszerkezete tönkremehet. Mikor érdemes váltani tehát?

Pr cikk

Miért fontos a megfelelő minőségű sportcipő? 

Ahhoz, hogy sokáig kitartson a sportcipőnk, olyat kell, hogy válasszunk, amely az adott sporthoz készült – persze ez nem csak a tartósság szempontjából lényeges. Akik rendszeresen sportolnak, azok pontosan tudják, hogy egy rossz minőségű, nem megfelelő sportcipő mennyire képes csökkenteni a sportteljesítményt. Akár sérüléseket is elszenvedhetünk emiatt. Ezért mindenképp olyan cipőt kell választani, ami speciálisan az adott sporthoz megfelelő választást jelent. A futócipők például enyhén domború talppal rendelkeznek, hogy megfelelően gördülhessenek futás közben. Az edzőcipők általában egyenes talpúak, amíg a terepfutó cipők mély barázdákkal rendelkeznek. Más a kültéri és a beltéri cipők felépítése, ráadásul a beléjük tervezett technológiai megoldások is más mozgásformákhoz lettek kitalálva. Vagyis egy futócipőt nem fogunk tudni jól használni súlyemeléshez, míg a súlyemelő lábbelik rendkívül kényelmetlenek lesznek futáshoz. Pontosan ez az oka annak, hogy érdemesebb legalább egy közepes árkategóriába sorolható márkát választani – ezen belül is olyat, amit az adott sporthoz ajánlanak. Az alacsony minőségű cipők ugyanis a rendszeres használat miatt akár heteken belül tönkremehetnek. Ezzel ellenben egy márkásabb sportcipő hosszú éveken át jó szolgálatot tehet. Mikor érdemes viszont lecserélnünk a minőségi darabokat, és mik az erre utaló jelek?

Workout is over. Handsome young African man in sports clothing looking at camera while standing outdoors in the city

Mikor váltsunk új sportcipőre? 

A sport cipők élettartamának végéről általában jól érzékelhető jelek árulkodnak. Ezek közé tartozik például a szag is. Nem azért lesz „ázott kutya” szagú a lábbelink idővel, mert annyira rossz lenne a szellőzés, hiszen a valódi sportcipők jó levegőzéssel rendelkeznek. A jellegzetes szag akkor jelenik meg, ha a sportcipő talpszerkezete megroggyant, emiatt a nedvesség nem tud kiszáradni ezekből a szemnek láthatatlan kis résekből. A valódi, márkás sport lábbelik talpszerkezete ugyanis több rétegből áll. Sőt, márkánként és sportonként eltérő szerkezetekkel találkozhatunk. A rendszeres igénybevétel során idővel megsérülhet a rétegek közti ragasztó vagy a szerkezet, és máris találkozhatunk ezzel a jellegzetes szaggal. Ilyenkor már feltétlen érdemes váltanunk. Akkor is ez a helyzet, ha a sportcipőnk orra elkezdett felválni vagy erősen megkopni – ez akár balesetveszélyes is lehet. Általában ezek a legfeltűnőbb jelek, azonban még akad emellett pár apróság, amik felhívják a figyelmünket sportcipőnk pályafutásának a végére. Ilyen többek között a cipő komfortjának megváltozása is. Ha séta közben már nem tart megfelelőn sportcipőnk, akkor szinte biztos, hogy megroggyant a sarokszerkezete. Akkor is érdemes új sportcipő után néznünk, ha a lábbeli belsejében, a sarokrészén a textil elkezdett felfesleni. Ilyenkor már csak napok kérdése, és kapunk egy saroktörős cipőt, ami edzés közben rendkívül kényelmetlen lesz. Tehát a sportcipők kiválasztására jóval több figyelmet kell szentelni, mint a legmutatósabb férfi pólók megtalálására, amiket majd az edzőteremben viselhetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában