PR cikk

2022.09.21. 12:00

Egy nagy L.I.K.E.: Vas megyében is segítik a hátrányos helyzetű fiatalok munkához jutását - fotók

Az elmúlt időszakban a Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységének köszönhetőn Vas és Zala megyében közel ötven hátrányos helyzetű fiatal tudott elhelyezkedni. A projekt egy nemzetközi program keretében valósul meg.

PR Cikk

Az úgynevezett L.I.K.E. (Life Investement is the Key to Employment) projekt fő küldetése, hogy elősegítse az elhelyezkedni vágyó fiatalok, a fogyatékkal élők álláskeresők és a cégek egymásra találását. A nemzetközi, Bulgária vezette konzorciumhoz 2021-ben csatlakozott a Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatási időszak 2023. február közepéig tart.

Mint azt Magyar Mariann ügyvezető igazgatótól megtudtuk, az eddig eltelt időszakban Vas és Zala megyében 47 fiatalnak sikerült állást találniuk.

- A hátrányos helyzetben, nagy szegénységben élők többszörösen is segítségre, támogatásara szorulnak – tette hozzá a szakember. – Ők azok, akik, ha el is végzik az általános iskolát, sok esetben nem tanulnak tovább. Közben munkát is nehezen találnak. Addig telik az idő, míg légüres térbe kerülnek, kikerülnek a szociális ellátórendszerből. Huszonévesen már nehezen ülnek vissza az iskolapadba, gyakorlat és tapasztalat hiányában még nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Aztán egyenes út vezet sok esetben a bűnelkövetéshez, a kábítószerhasználathoz. Itt lépünk mi közbe.

Nézzük bővebben, mennyire összetett feladatot látnak el a segítők!

L.I.K.E. projekt: pályaorientáció, képzés, mentorálás fiataloknak

A foglalkoztatásból kiszorult, az oktatásból vagy képzésből kimaradt 15–29 év közötti fiataloknak kínál pályaorientációt, munkavállalásra felkésztő tréningeket, mentorálást, és közösségi élményt erősítő szabadidős és élmény programokat az a nemzetközi projekt, amelyben a Human Profess Nonprofit Kft. is részt vesz.

A program neve, a L.I.K.E., egy angol mozaikszóból ered - Life Investment is the Key to Employement - , ami arra utal, hogy az életbe (képzésbe, oktatásba, mentorálásba) való befektetés a foglalkoztatottság kulcsa. 

A Human Profess Nonprofit Kft L.I.K.E. projektje egyrészről azoknak a fentebb említett korosztályokba tartozó fiataloknak szól, akik valamilyen okból nem tudják, milyen pályán szeretnének elindulni. 

A fiatalok tematikus csoportos programokon, fejlesztő- és felkészítő foglalkozásokon, egyéni tanácsadáson vehetnek részt, amely segíti őket abban, hogy elinduljanak a munkavállalás útján, vagy visszatérhessenek az iskolapadba - amennyiben erre van igényük. Az úgynevezett "NEET" fiatalok (=Not in Education, Employment, or Training, azaz: foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben részt nem vevők) integrálása a munkaerőpiacra, az ifjúsági munkanélküliség csökkentése hazai és uniós szinten is fontos szakpolitikai célkitűzés

A L.I.K.E. projektben a fiatalok munkavállalásra felkésztő tréningeken vehetnek részt, valamint a motivációt és a közösségi élményt erősítő szabadidős és élmény programokon, és önkéntes munkával, munkahelyi látogatásokkal is igyekszünk a pályaorientációt segíteni.

A projekt keretében a Human Profess a következő foglalkozásokat kínálja a fiataloknak:

Művészeti foglalkozások (terápia, önismeret, kommunikáció fejlesztése)

Állatasszisztált foglalkozások (önismeret, felelősségvállalás, jól lét elősegítése)

Sport tevékenységek (rekreáció, csapatmunka, önbizalom)

Kertészkedés, növénygondozás (jól lét elősegítése, tervezés, felelősségvállalás)

Egyéni tanácsadás (önismeret, pályaorientáció, kompetencia felmérés)

Tematikus képzések (kommunikáció, szociális képességek, állásra felkészítő, önismeret)

Elhelyezkedést segítő foglalkozások (tanácsadás, munkahely közvetítés, munkapróba)

Szabadidős tevékenységek (közösségi képességek, rekreáció)

Szülők támogatása (konzultáció, tanácsadás, közös szabadidős tevékenységek)

A projekt másik pillére a munkáltatók érzékenyítése, felkészítése arra, hogyan dolgozzanak együtt és miként kommunikáljanak a mentális vagy fizikális problémákkal küzdő fiatalokkal.  A kutatások azt mutatják, hogy a mentális problémákkal élő emberek vágynak és képesek arra, hogy dolgozzanak. Fluktuációjuk a munkahelyeken azonban továbbra is túlságosan magas. Általában a munkáltatók részéről tanúsított negatív hozzáállás az oka annak, hogy a mentálisan beteg emberek nehezen tudnak beilleszkedni a munkaerőpiacon.

A konzorcium tagjai

Vezető partner, a már említett Bulgária. A további tagok: Magyarország, Lettország, Olaszország, Izland, Norvégia. 

Kapcsolat: Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft.

Székhely: : 9700 Szombathely, Pásztor u. 2/B/1.

 

Project Index No.: 2017-1-086

The „Life Investment is the Key to Employment“ project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.
www.eeagrants.org

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában