Pr cikk

2022.09.22. 07:00

Keller András: „A zene a legnagyobb adomány”

Több mint ötezer nézőt varázsolt el az MVM ZENERGIA idei gálakoncertje.

PR cikk

Hetedik alkalommal hívta életre egyedülálló koncertjét az MVM. Újragondolt klasszikusok csendültek fel Rúzsa Magdi, Balázs János és a Keller András által vezényelt Concerto Budapest előadásában augusztus utolsó hétvégéjén. A fényfestéssel kísért koncert a teltházas Erkel Színház mellett öt vidéki nagyvárosban és online is követhető volt. A teljes jegybevételt idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM, rekordszámú szavazat alapján a Nem Adom Fel Alapítványt támogatja a vállalat.

A műsor gerincét ezúttal a klasszikus és könnyűzene, magyar népdalok, francia sanzonok, jazz, rock és a régi magyar filmslágerek világából jól ismert művek alkották.
Forrás: MVM Zrt.

A klasszikus zene, a könnyűzene, a magyar népdalok, a francia sanzonok, a jazz, a rock és a régi magyar filmslágerek világából jól ismert művek csendültek fel Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas magyar énekesnő, dalszerző, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, érdemes művész és a Concerto Budapest előadásában, még sosem hallott átiratokban, fényfestés kíséretében. A koncertet Keller András Kossuth-, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas, érdemes művész vezényelte, míg az egyedi hangszerelés és zenei rendezés Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző munkájának köszönhető. Az est műsorvezetője Bősze Ádám volt.

„A zeneművészet ápolása és támogatása mindig kiemelkedően fontos volt az MVM Csoport számára. A mai rohanó világban egyre kevesebb állandó értékkel találkozunk, de a művészi produkciók mindig tökéletes kapaszkodót nyújtanak, ha megállunk egy pillanatra” – mondta köszöntőjében Dr. Czepek Gábor, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Rekordszámú nézőt varázsolt el idén az MVM ZENERGIA gálakoncertje.
Forrás: MVM Zrt.

A zene szenvedély

„Nagy örömmel töltött el bennünket a felkérés, hiszen első alkalommal vett részt szimfonikus zenekar az MVM ZENERGIA koncerten. A Concerto Budapest életében, és számomra is ez volt az első crossover típusú koncert, ez a találkozás az év egyik fénypontja lett számunkra. A műfaji sokszínűség és a közös munka Rúzsa Magdival és Balázs Jánossal a zenekarnak is nagy élményt adott, ünnepi eseménnyé vált a rendezvény” – kezdte Keller András, a zenekar zeneigazgatója és karmestere. Mint elmondta: „A slágerek átiratait játszani, vezényelni abszolút újdonság volt, és komoly felkészülést igényelt. A könnyűzene csak látszólag könnyű műfaj, a könnyedségért keményen meg kell dolgozni. Rúzsa Magdi gyönyörűen, magával ragadóan énekel, Balázs János fantasztikusan improvizál, és Szentpáli Roland, a kiemelkedő tubaművész, remek szimfonikus átiratokat és hangszereléseket készített, ami által új, különleges színekkel gazdagodtak a dalok.”

„A klasszikus darabokat én javasoltam a programba” – tette hozzá Keller András, majd folytatta: „Tudtam, milyen káprázatosan játssza Balázs János Liszt Magyar fantázia című művét és ezt meg akartam mutatni a közönségnek is. Liszt 2. magyar rapszódiája pedig az egyik legismertebb magyar zene a világon, még gyerekkorunk kedvenc rajzfilmjében, a Tom és Jerryben is felcsendül. Brahms Magyar táncai a világ minden táján feltüzelik a közönséget, itt ebben az egyedülálló műsorban is nagy sikert arattak. Úgy éreztem, mindannyian meg tudtuk tartani a művészi szabadságunkat ezen az estén, és egymást inspirálva zenéltünk. Megvalósult a koncert alcíme, valóban „újragondolt klasszikusokat” hallott a közönség. A zene a szenvedélyünk, és amikor ilyen alkotó energiák sugároznak a színpadról, az mindig nagy élmény számomra. Szívesen vennék részt a jövőben is hasonló produkciókban.”

Balázs János és Keller András az MVM ZENERGIA színpadán.
Forrás: MVM Zrt.

A Kossuth-díjas művész szerint a gálakoncerten nemcsak a műfajok olvadtak egybe, hanem a zene, a művészek és a közönség is: „Az energia mindig ott a helyszínen jön létre az előadók és a közönség között, és fokozatosan izzik fel egyre jobban. A színpadon mindenki a szívét-lelkét beleadta, és ezt érezték a nézők. Hatalmas élmény volt, ezen az estén nemcsak a közönség tombolt, hanem mi is, igazi örömzenélés volt. Az MVM gesztusát nagyra értékelem, mert hiszek abban, hogy a lelket és a szívet is fel kell tölteni rendszeresen energiával, ebből hozzuk létre a mindennapokra szükséges életenergiát. A zene a legnagyobb adomány, az érzéseket nyelvi korlátok nélkül közvetíti, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában