PR-cikk

2022.10.11. 10:30

Angyali zene szólt a zsinagóga belső terében - A Haydn Filharmonia nyitotta a tematikus programok sorát a megújult épületben - fotók

Az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok Kamaraegyüttesével indult a koncertek sorozata a felújított épületben – a nagy sikerű, telt házas vasárnapi hangversenyen a zsinagógát építtető Schey Fülöp családjának Londonban élő leszármazottai is részt vettek.

Tóth Kata

Elsőként Ignaz Joseph Pleyel C-dúr vonósötösét hallhatta a közönség

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

A teljes körű felújítás után új funkciókkal, gazdag kulturális programmal nyitotta-nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt Kőszeg páratlan kulturális öröksége. Amint arról lapunk is beszámolt, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete augusztus végén kétnapos eseménnyel csatlakozott a Zsinagógák Hete országos rendezvénysorozathoz, amely „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” című kiállítás megnyitójával vette kezdetét.

Az épület sorsa és a felújítás folyamata már az eddigiekben is nagy hazai és nemzetközi érdeklődést váltott ki. Megépítését 1856-ban a kőszegi kiskereskedőből bécsi nagyvállalkozóvá lett, bárói rangra emelkedett Schey Fülöp finanszírozta. A Schey-család leszármazottai Ausztriától kezdve az Egyesült Királyságon és Hollandián át az Amerikai Egyesült Államokig figyelemmel kísérik a fejleményeket. Az augusztusi kiállításmegnyitóra üzenetet küldött a népes család londoni ágából Kathy Henderson, Schey Fülöp 5. generációs leszármazottja. Levelében felidézte a zsinagógába tett első, megindító látogatását, az azóta eltelt több mint egy évtized történéseit, és köszönetet mondott mindazoknak, akik „keményen dolgoztak a kivételes épület megmentésén és helyreállításán, történelmének feltárásán”. 

 

A vasárnapi koncertet személyesen tisztelte meg jelenlétével – a Schey-család londoni ágából származó John de Waal-lal együtt érkeztek Kőszegre és hallgatták a muzsikát. A szünetben, Miszlivetz Ferenc köszöntötte a vendégeket: – Angyali zenét hallunk a csodálatos térben. Amikor tervezték, az alapító-finanszírozó Schey Fülöp sejthette, milyen nagyszerű épületet hoz létre az utókornak, amelynek az a méltó rendeltetése, hogy teret adjon a legmagasabb szintű kultúrának és párbeszédnek – fogalmazott a főigazgató.

Kathy Henderson is a közönség elé lépett: – Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek, láthatom, hogyan kel újra életre a zsinagóga. Magam is játszottam hangszeren, hegedültem, erősen kötődöm a zenéhez. A mai előadás tökéletes nyitánya a programoknak – mondta, majd az intim terű épület kiváló akusztikáját dicsérte. Az Intézet és a Haydn Filharmonikusok Kamaraegyüttes közös szervezésében életre hívott koncerten az Adorján Gabriel (hegedű) vezette zenekar tolmácsolásában Ignaz Joseph Pleyel C-dúr vonósötösét, Joseph Haydn Esz-dúr divertimentóját és Felix Mendelssohn-Bartholdy Esz-dúr oktettjét hallhatta a közönség. A zenészek a Haydn Szimfonikus Zenekar szólistáiból alakult kamarazenekar. Kőszegi műsoruk ötös-, szextett- és oktettformációban a divertimento „Visszhang” körüli műveket mutatott be, amelyeket Anthony van Hoboken holland zenetudós, zenegyűjtő Joseph Haydnnak tulajdonít.

Akik jegyet váltottak a vasárnapi komolyzenei koncertre, megnézhették az „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” című kiállítást; utána Zsidó emlékek Kőszegen címmel vezetett sétát Mátay Mónika történész, az FTI-iASK kutatója. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetét vezető Miszlivetz Ferenc főigazgató a ’90-es évek közepétől küldetésének tartotta a páratlan szépségű romantikus épület megmentését és helyreállítását. Az épületegyüttes és a hozzá tartozó kert helyreállításáról a kormány 2013-ban, a holokauszt évére készülve döntött. Maga a felújítás végül a Kőszeg Kraft-programban valósult meg. A visszavásárlást és állagmegóvást követően a rabbiházakat és a kertet is magában foglaló projekt 2020 őszén kezdődött és 2022 januárjában fejeződött be. A környezeti rehabilitációnak köszönhetően a zsinagóga épületegyüttese számos funkciót kap, amelyek vallási, kulturális és közéleti missziót teljesítenek. Hosszú évek nélkülözését követően igény esetén újra a hitélet színteréül is szolgálhat.

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Zsidóságtörténeti Munkacsoportot működtet, amely történelmi kutatásokat végez a Nyugat Pannon régió zsidó közösségeinek kulturális életével, tevékenységével, a társadalomra és a régió városainak modernizációjára gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A kutatások eredményeit az Intézet időszaki és állandó kiállításokon kívánja bemutatni. Az Intézet és együttműködő partnerei szervezésében a zsinagóga épületegyüttese az ősz és tél folyamán kulturális és tudományos programokat kínál az érdeklődőknek, továbbá zenei rendezvényeknek is otthont ad. A zsinagóga újjászületése eddig soha nem látott módon kapcsolja vissza Kőszeg városát a hazai és a nemzetközi vérkeringésbe. Ezzel Kőszeg a Kraft-program célkitűzéseinek szellemében a kulturális örökségen alapuló élményturizmus egyik közép-európai központjává válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában