Pr cikk

2023.01.10. 14:36

Biztos a mostani bankunk az ideális? 6 szempont, amit érdemes mérlegelni bankszámlanyitáskor

Pénzintézetet választani egy igen fontos pénzügyi döntés, az egyes bankok ugyanis nagyon különböző szintű szolgáltatást nyújthatnak, eltérő mértékű díjakat számíthatnak fel, és jelentősen eltérő mértékű kamatot fizethetnek pénzünk után. Alábbi cikkünkben végigvesszük, milyen szempontokat mérlegeljünk számlanyitáskor, és miként választhatjuk ki az igényeinkhez legjobban illeszkedő bankot.

Pr cikk

Forrás: Kh.hu

6 szempont, amit mérlegeljünk bankszámlanyitáskor

Rengeteg részlet segíthet eldönteni, hogy melyik bank a legmegfelelőbb számunkra. Az első, hogy mindig jelenlegi helyzetünk és pénzügyi céljaink meghatározásával kezdjük a kiválasztási folyamatot. Ha ugyanis kitűzünk egy elérhető célt és készítünk rá egy egyszerű pénzügyi tervet, máris felkészültebbek leszünk. A megfelelő pénzintézet kiválasztása tehát a bankhasználat és az egyéni preferenciák feltérképezésével kezdődik. Íme, néhány megfontolandó szempont, amelyek segíthetnek értékelni a kiválasztott bankot bankszámlanyitás előtt.

Fiókok, ATM-ek elérhetősége

Ha az igényeink alapján összeállítottunk egy tervet, ideje elgondolkodnunk azon, mennyire fontos a számlavezető bankunk fizikai jelenléte. Manapság a legtöbben közvetlen befizetést, csekket és online fizetéseket használnak mindennapi pénzügyeik rendben tartására, ugyanakkor sokak számára továbbra is fontos szempont, hogy a választott bank országszerte több ponton rendelkezzen bankfiókokkal és ATM automatákkal. 

Költségek

Bankszámlanyitás előtt olyan bankot érdemes keresnünk, amely nem számít fel jelentős díjakat az alapvető számlaműveletekért. Minden bank megállapít fenntartási díjakat, ezért győződjünk meg arról, hogy azok versenyképesek-e az általunk választott számlatípus esetében, más pénzintézetekkel összehasonlítva.

Kamatok

A kamatlábak mindkét irányban működnek, a banknál elhelyezett pénzünkre kapott kamatokat, és a hitelkártyán vagy kölcsönön keresztül történő hitelfelvételkor fizetett kamatokat egyaránt érdemes szem előtt tartani. Ideális esetben olyan számlát keressünk, amely az átlagosnál magasabb kamatot fizet betéteink után, és az átlagosnál alacsonyabb kamatot számít fel a tartozásainkra.

Online banki funkciók

Ha otthonosan mozgunk a virtuális térben és szívesen használjuk az online számlafizetést, válasszunk olyan bankszámlát, ahol mindez díjmentes. Győződjünk meg arról is, hogy bankunk széleskörű számlakezelési lehetőségekkel rendelkezik online! A honlapot, illetve applikációt használhatjuk új fizetések beállítására vagy állandó megbízások kezelésére, fizetési limitek módosítására és bankkártyánkkal kapcsolatos ügyintézésre is. 

Kölcsönök

A kölcsönök esetében sok mindent figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a legjobb ajánlattal rendelkező helyet válasszuk. Ha tudjuk, hogy a következő körülbelül öt évben nagyobb vásárlás vagy kiadás előtt állunk, és ezt bankunkon keresztül szeretnénk finanszírozni, akkor a hitelkamatok mellett más tényezőket is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során, és mindent egybevetve értékelni a különböző ajánlatokat. 

Ügyfélszolgálat

Ha problémánk vagy kérdésünk van, a legutolsó dolog amire vágyunk, hogy várakozással töltsük az óráknak tűnő másodperceket, vagy olyan ügyfélszolgálati munkatársat kapjunk, aki nem segítőkész vagy kevésbé hozzáértő. Kérdezősködjünk ilyen fronton is kiválasztott bankunk után, hogy megtudjuk, mely bankok járnak élen ebben!

Miért félünk váltani?

Általánosságban véve kijelenthetjük, hogy mindannyian vonakodunk bankot váltani, inkább a már megszokott pénzintézetnél ragadunk, felül sem vizsgálva annak a lehetőségét, hogy máshol esetleg jobb helyen lenne a pénzünk. A félelem attól, hogy a dolgok rosszabbra fordulnak a jelenleginél, a legnagyobb visszatartó erő. Aztán ott van még a döcögős átállástól való félelem, miszerint a bankváltás folyamata körülményes, és hosszadalmas folyamat, rengeteg ügyintézéssel. Pedig manapság már nem is lehetne egyszerűbb a váltás! 

Hogyan találjuk meg az ideális bankot?

Rengeteg összehasonlító felület létezik az igényeinkhez leginkább illeszkedő bank megtalálására, legyen szó akár bankszámla- vagy hitelkalkulátorokról. Ezek használata során csak meg kell adnunk néhány általános adatot és a pénzügyi céljainkat, ezek eléréséhez pedig a kalkulátor az online elérhető legfrissebb adatok alapján megjeleníti a számunkra legkedvezőbb konstrukciót.

 A számunkra megfelelő bankot megtalálni nem olyan feladat, amit csak egyszer kell megtennünk az életben: folyamatosan érdemes odafigyelni anyagi lehetőségeinkre és pénzügyi céljainkra, és az ezekhez leginkább illeszkedő bankhoz fordulni. Kellő utánajárással gyorsan és zökkenőmentesen válthatunk, hogy pénzünk valóban a legjobb helyen legyen.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában