Hirdetés

2023.03.16. 11:17

6 dolog amit mindenképp el kell mondanod egy állásinterjún - a Jooble tanácsai

Az állásinterjú sikerességét növeli, ha világosan megfogalmazod az elvárásaidat, fizetési és egyéb igényeidet, no meg azt, amire minden munkaadó kíváncsi.

PR-cikk

Forrás: Pexels

Ha behívnak egy állásinterjúra, az máris fél siker, hiszen ez azt jelenti, hogy a munkaadók ígéretes jelöltként tekintenek rád. Ám neked is fontos szempontjaid lehetnek a munkát illetően. A Jooble, az egyik legnagyobb hazai állásközvetítő portál segít, mi az, amit semmiképpen se hallgass el egy állásinterjún.

Ilyenkor a munkaadók három fontos szempontot néznek: a kompetenciát (birtokában vagy-e azoknak a képességeknek, ami az álláshoz kell), a személyiséget (beleillesz-e a csapatba) és a motiváltságot (komolyan érdekel-e a munka). A fizetés egy külön kategória. Van, ahol már az álláshirdetésben pontos összeget adnak meg, van, ahol nincs utalás a fizetésre, vagy olyan kifejezéseket adnak meg, mint „versenyképes fizetés”. Ha körülnézel a Jooble oldalán, például az állás Debrecen oldalon, mindegyikre találhatsz példákat.

1, Fizetési igények

Egy állásinterjún rosszul veszi ki magát, ha azzal kezded, mik a fizetési igényeid, de ez az a téma, amit mindenképpen tisztázni kell. Van, amikor több körös a pályázók kiválasztása, és a fizetésről csak egy későbbi fázisban lesz szó. Ám mindenképpen készülj fel arra, hogy ha felmerül a téma, készen állj a válasszal. Előre gondold végig, mi az a minimális összeg, amely alatt semmiképpen sem mennél el a céghez, és mi lenne számodra az ideális fizetés.

Mennyit kérhetsz? Ehhez ismerned kell a munka piaci értékét. Ha nem tudod, végezz egy kis kutatómunkát. Ez nem könnyű, de a Jooble ad néhány tippet.

Kérdezd körbe az ismerőseidet, ki az, aki hasonló területen dolgozik, vagy van közeli rokona, barátja, aki felvilágosítást tudna adni.

Lépj be olyan Facebook-csoportokba, amelyek fő témája a fizetés, vagy hasonló foglalkozású emberekből áll, mint az állás, ami iránt érdeklődsz. A legtöbb ilyen csoport boldogan ad információt a fizetésekről.

Keress rá a magyar fizetéseket bemutató oldalakra. Ilyen a fizetesek.hu, a ksh.hu/keresetek vagy a mennyitkeresel.hu is.

Az állásinterjún, ha a pénzre terelődik a szó, semmiképpen se hallgasd el, mik az elképzeléseid. Megadhatsz alsó-felső határt is. Ha a hirdetésben szerepelt egy összeg, és elfogadhatónak találod, ne rejtsd véka alá a véleményedet. De azt sem, ha kevesled! Ez esetben nyugodtan kérdezz rá, mennyire rugalmasak az összeget illetően, illetve milyen juttatásokkal tudják ellensúlyozni. Lehet, hogy jó cafeteriával, bónuszokkal, 13. havi fizetéssel kiegészítve a felajánlott munkabér elfogadhatóvá válik.

Forrás: Unsplash

2, Amiben jó vagy

Az önéletrajzodból nem feltétlenül derül ki, mi az erősséged. Erre szinte mindig rákérdeznek, de ha mégsem, mondd el magadtól. Olyan tulajdonságokat vagy készségeket emelj ki, amelyek az adott álláshoz is szükségesek. Legyél olyan konkrét, amennyire csak tudsz. Ne csak annyit mondj, hogy jó prezentációkat tudsz készíteni, hanem azt is, hogy milyen prezialkalmazásokat használsz, vagy meséld el röviden, milyen sikert aratott egy bizonyos prezentációd.

3, Amiben jó vagy még

Lehet, hogy vannak olyan képességeid, amelyek első látásra nem szükségesek ahhoz az álláshoz, de jól jöhetnek a munkaadódnak. Mivel nem tudhatod, hogy mire fog felcsillanni a szeme, mondd el magadtól, mi az, amit még tudsz. Lehet, hogy pizzafutárnak jelentkezel, de ha kiderül, hogy beszélsz németül, lehet, hogy más pozíciókban is gondolkodhatsz.

4, A munkakör és felelősségi körök

A legtöbb álláshirdetésben felsorolják, mik az elvárások, de nem mindig derül ki, pontosan mit kell tenned. Ezt érdemes az állásinterjún tisztázni. „Kapcsolattartás az ügyfelekkel” – jó, de csak közvetíted mások kéréseit, vagy te fogsz tárgyalni velük? „CNC-gépkezelőt keresünk” – csak a rászerelés, bemérés és megmunkálás lesz a dolgod, vagy a programot is te írod? A Jooble miskolci állás oldalán böngészve sokféle munkaköri leírást találhatsz. A legtöbb nagyon részletes, de ha kérdés marad benned, ne hallgasd el!

5, Előrelépési lehetőségek

Ne csak az adott munkára gondolj, hanem arra is, hogy néhány év múlva lesz-e lehetőséged egy magasabb vagy jobban fizető pozícióra.

Forrás: pexels, unsplash

6, Speciális igények

Ha van olyasmi, ami részedről befolyásolhatja a munkavégzést, feltétlenül beszélj róla. A család kényes ügy. Van, ahol rá is kérdeznek, van-e gyereked, vagy tervezel-e a közeljövőben kisbabát. Elvileg nem kell beszélned erről, de ha fontos számodra, hogy családbarát cégnél dolgozz, őszintén mondd el a terveidet. Ha a munka egy részét inkább online végeznéd, vesd fel, mit szólnának hozzá. További fontos szempontok lehetnek, ha megváltozott munkaképességű vagy, ha egy bizonyos műszakot előnyben részesítenél, ha rugalmas munkaidőre vágysz és így tovább.

Az interjú sikeressége sok mindentől függ. Ha nem te leszel a befutó, az nem jelenti azt, hogy valamit rosszul csináltál, csupán annyit, hogy nem te voltál az ideális jelölt. Ám ha felvesznek, akkor jó esély lesz arra, hogy az elmondott (és kapott) információknak köszönhetően olyan munkád legyen, amilyet szerettél volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában