hirdetés

2019.12.06. 11:33

5 dolog, amire figyeljünk, amikor hűtőszekrényt vásárolunk

Egy hűtőszekrény megvásárlása elég nagy kiadásnak számít, ami megterheli a családi kasszát. Ezért érdemes alaposan körüljárni a témát és a minden szempontból tökéletes hűtőt megvásárolni.

Ugyanis hűtőt nem 1-2 évre vesz az ember, jobb esetben legalább 10 évig kiszolgál. Ma már esélytelen, hogy egy hűtőszekrény akár 30 évet is bírjon, de ha az előírásoknak megfelelően használjuk, üzemben tartjuk és időnként leolvasztjuk, akkor sokat tehetünk a hosszú élettartamáért. Spóroljuk meg a felesleges köröket, és válasszunk elsőre minden szempontból tökéletes hűtőt!

A háztartás mérete

Az első legfontosabb szempont a kiválasztásnál, hogy megfelelő méretű hűtőszekrényt vásároljunk. Ne legyen túl kicsi, de ne is tátongjon benne üresen egy-két polc.

Tehát a kérdés az, hogy hányan fogjuk használni. Hány fős a háztartás, hány emberre szoktunk főzni, mennyi főtt ételt szoktunk általában tárolni, milyenek a vásárlási szokásaink, mennyi ételt halmozunk fel, tárolunk a hűtőszekrényben.

A hűtőszekrény kialakítása

Az étkezési szokásainkkal szorosan összefüggő kérdés a hűtőszekrény kialakítása. Vannak népszerű megoldások, kezdve onnan, hogy egy hűtő beépíthető és szabadon álló is lehet.

Ha tudjuk, hogy milyen típusra van szükségünk, akkor jöhet a következő kérdés: az egyajtós vagy a kombinált hűtő a megfelelő kialakítású a családunknak? Az egyajtósok általában fagyasztó nélküliek, míg a kombinált hűtőszekrényben van hűtőrész és fagyasztórekesz is. A kombinálton belül még megkülönböztethetjük az alul vagy felül fagyasztós változatokat, valamint az amerikai típusú, side by side, azaz a kétajtós és nagy össztérfogatú hűtőszekrényeket is.

 

Odafér a helyére?

Sokan esnek abba a hibába, hogy túl kicsi vagy túl nagy méretű hűtőszekrényt vásárolnak, ami aztán nem is igazán passzol a helyére, vagy nem is illik oda. Nem a hűtőtérfogat, azaz a nettó össztérfogat miatt, hanem konkrétan a befoglaló mérete miatt, azaz a magassága, szélessége és mélysége nem stimmel.

Ezzel szembesülni akkor, amikor kibontjuk a dobozból és a helyére tesszük, hát... igazán kellemetlen. Egy túl nagy hűtő otromba lehet a térben. Ha meg túl kicsi, és nem beépített, akkor meg az az érzésünk támadhat, hogy átgondolatlan tervezés eredménye a konyha. Emellett tartsuk azt is szem előtt, hogy nem szabad fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe tenni és fontos, hogy a hátoldala tudjon szellőzni.

Merre nyílik?

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy fontos kérdés az, hogy melyik irányba nyílik a hűtőajtó. Pedig lehet, hogy a konyhai munkák miatt igenis szempont, hogy ne harapjon ki a közlekedési útból egy részt a hűtőajtó. Például ne nyíljon rá a konyhapultra vagy ha szűk a hely, akkor ne zárja el az utat. A legtöbb hűtőszekrény ma már balos és jobbos változatban is kapható és tervezéskor odafigyelnek arra, hogy helytakarékosak legyenek.

A hűtőszekrény ajtó belső kialakítását is jó átgondolni. Van-e rajta pakoló felület, polc, mennyi üdítőt lehet az ajtóban tárolni, fontos-e egyáltalán, hogy pakolható legyen ez a rész is?

Melyik kategóriába tartozik?

Ma már szerencsére egyre több embernek fontos az, hogy a hűtőszekrény a lehető legjobb energiaosztályba tartozzon és alacsony legyen az energiafogyasztása. Lehetőség szerint minimum A vagy A+ besorolású hűtőt vásároljunk, de megéri beruházni egy A++ vagy A+++ hűtőbe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában