Támogatott tartalom

2020.11.30. 07:00

A doktornőt a falujában Katalinnak hívják

Dr. Bakó Ildikó háziorvos 32 éve praktizál, és 23 éve jár ki Rábahídvégre és Püspökmolnáriba rendelni. Elérte, amit akart, a férje igazi társa, hátteret ad, hogy el tudja látni a hivatását.

vaol.hu

Dr. Bakó Ildikó , Sikeres nők , 20201112, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Amint meséli, falusi gyerek, Sorokpolányból, egyszerű munkáscsaládból származik, nagy szó volt, hogy egyetemre ment. A Nagy Lajos Gimnáziumba járt, az egészségügyi pálya mellett azután döntött, hogy az édesanyja beszervezte a kórház intenzív osztályára segédápolónőnek egy hónapos nyári munkára. Másodszorra sikerült a felvételi az orvosi egyetemre, ahol végig úgy készült, hogy falusi körzeti orvos lesz. A Markusovszky-kórházban a III. belgyógyászaton dolgozott, ahol az idősebb kollégáktól szakmailag és emberileg is rengeteget tanult, amit azóta is kamatoztatni tud. Ügyeleteket akkor már vállalt a hegyháti körzetben. Aztán 1997-ben ő volt az első orvos, aki nem a körzetében lakott, kezdetben Vátról járt ki, az utóbbi években Szombathelyről ingázik.

 

A sikerhez kitartás, becsületesség, szorgalom és egy jó társ szükséges.

 

– Vonzott a vidéki élet, ebben a közegben nőttem fel – meséli Ildikó. – A nagyapám a téeszben volt agronómus, gyerekkoromban állandó tartozék voltam a biciklijén. Mentem vele a tehén- istállóba, a mezőgazdasági irodába papírokat írni, a kaszálókért fűbért szedni, összegyűjteni a tejpénzt. Apám vasbetonszerelő volt, anyukám a kórházban dolgozott. Szeretem a falusiakat. Úgy érzem, sokat tudok adni az embereknek, főleg az időseknek. A gyógyítás mellett sokat beszélgetek velük, meghallgatom őket, tudok velük együttgondolkodni, tudok rájuk hatni. A gyerekeket születésüktől fogva kísérem, látom a családok életét.

Dr. Bakó Ildikó kimeríthetetlen türelemmel és energiával dolgozik, átlagosan napi nyolcvan emberrel van dolga. A jelenlegi helyzetben is megjelennek a rendelőben ötvenen-hatvanan személyesen. A háziorvoslásba beleviszi a belgyógyászatot, megcsinálja a műtét előtt szükséges szakvizsgálatokat, menedzseli a betegek belgyógyászati orvoslását a kórházi kapcsolatai révén. Külön gyermekrendelést tart egy védőnővel havi két délután. Ildikó a magánpraxisában foglalkozás-egészségügyi orvos, a területén lévő önkormányzatok és vállalkozások dolgozóinak vizsgálatát is elvégzi. A saját mentális és fizikai egészségének megőrzése miatt erőnléti edzésekre jár.

Dr. Bakó Ildikónak a házimunkán kívül a kutyája, Rozi jelenti a kikapcsolódást Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

 

Ahogy orvosként, úgy nőként, anyaként is maximalista. A lánya is orvos lett, most ugyanott dolgozik, ahol ő kezdett.

– A férjem mozgatja a családot, teljes mértékben a társam, nélküle nem tudnám ezt a sok munkát elvégezni. Az egyetemi évek alatt házasodtunk össze. Huszonhárom éves voltam, amikor meghalt az anyukám, onnantól kezdve a férjem segít át mindenen. Elektroműszerész a foglalkozása, és itthon mindent megold. Hétvégén én főzök, mosok, takarítok, vasalok, és mindenben a segédje vagyok, ezzel kapcsolódom ki. A kertet együtt tartjuk rendben. Amikor a lányunk tíz hónapos volt, visszamentem dolgozni, akkor az anyósom segített. A gyereket a férjem vitte sportolni, mert versenyszerűen úszott. A Bolyai gimnáziumba járt, aztán a pécsi egyetemre. Eszter most 27 éves, Szombathelyen él.

Dr. Bakó Ildikó 2018-ban a Pécsi Tudományegyetemen főorvosi kinevezést kapott. A sikerről szólva azt fogalmazza meg: kitartás, becsületesség, szorgalom és egy jó társ szükséges hozzá. Boldog, hogy helyettesítő orvosként a szülőfalujába, Sorokpolányba is járhat, ahol ismerik és szeretik az emberek. Meséli: egyszer egy régi ismerőse Bakó Katit kereste a belgyógyászaton, azt a választ kapta, hogy itt nincs ilyen, de Ildikó meghallotta, és kijött, mert Katalin a második neve, a keresztségben kapta – a nagyapja akarata nyomán –, de a szülőfalujában és a családban így hívják, és ezt a névnapot tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában