Szponzorált tartalom

2021.01.25. 16:42

A lakáshitel és a lakásbiztosítás kapcsolata – tudatos pénzügyi szemlélet

Napjainkban már egyáltalán nem meglepő, hogy ha el akarjuk érni a kitűzött céljainkat, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi hátterünk, akkor hitelkérelemhez folyamodunk.

Az egyik legismertebb hitelformáról, vagyis a lakáshitelről, a Pannon-Safe biztosítási szakértőivel beszélgettünk.

A lakáshitel egy kötött hitelforma, amit csak és kizárólag lakáscélú kiadások fedezésére lehet használni.

Jellemző rá, hogy alacsony kamattal érhető el, de akár több évtizedes elköteleződést is jelenthet.

Bár a kamat alacsony, a futamidő végére valamivel magasabb összeget fogunk visszafizetni a banknak, de hogy mennyivel, az leginkább a bank ajánlatától, valamint a jegybanki alapkamat mértékétől függ.

Egyik feltétele pedig a rendszeres jövedelem, és a törlesztő részlet havi megfizetése.

Mindemellett pedig érdemes tudni, hogy ha lakásvásárláson törjük a fejünket, akkor a lakáshitel folyósításának az egyik alapfeltétele a lakásbiztosítás megléte.

Miért is olyan fontos ez?

A bankok szeretik bebiztosítani magukat, és ha bármilyen káresemény történik, vagy valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk fizetni a hitel törlesztő részletét, akkor a biztosításnak kell fedezetet nyújtania.

Ebből pedig egyértelműen következtethető, hogy a biztosítási összegnek legalább a hitel mértékével megegyezőnek kell lennie.

Abban az esetben, ha már van lakásbiztosításunk és a mértéke fedezi is a hitel összegét, nem kell tartanunk magasabb havi díjtól, ha viszont nem, akkor a biztosítási szerződés módosítására van szükség.

Milyen további kötelezettségekkel kell számolni?

Szerencsére a bankok nem szabhatják meg, hogy hol kössük meg a biztosításunkat – így a választás csak rajtunk áll –, viszont fontos, hogy ne feledkezzünk meg a jelzálogjogi bejegyzésről, valamint igazolni kell azt is, hogy az adott szerződés díjrendezett-e.

Az információ szolgáltatás pedig a másik irányba is érvényes, vagyis a biztosítót is kötelesek vagyunk értesíteni arról, hogy mekkora mértékű lakáshitelt veszünk fel milyen időintervallumra, és milyen kárösszeg felett kell a biztosítót értesíteni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ebben az esetben a bank csak és kizárólag az ingatlant és annak a tényleges értékét veszi figyelembe, az egyéb kiegészítő biztosításokat nem.

Így tehát a meglévő ingóságaink nem lesznek biztosítva, éppen ezért sem éri meg lakásbiztosítást kötni csak azért, hogy lakáshitelt vehessünk fel.

Tudjuk biztonságban magunkat és pénzügyeinket is!

A biztonságos és stresszmentes adásvétel érdekében fontos, hogy pénzügyeinket tudatosan és körültekintően kezeljük.

Tájékozódjunk a lehetőségeinkről a megfelelő szakemberek segítségével, hogy a lehető legkedvezőbb konstrukciók alapján vegyünk fel hitelt, kössünk biztosítást, valamint az ingóságokról se feledkezzünk meg.

A biztosítások megkötését nem szabad elbagatellizálni, nem érdemes abba a hibába esni, hogy már csak akkor látjuk be, hogy szükség lett volna rá, amikor már bekövetkezett a baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában