KOMPLEXITÁS

2018.08.27. 17:37

A tervezéstől a kulcsátadásig

A celldömölki székhelyű Kiniczky Mérnöki Irodában a teljes körű építőipari megvalósítást egy kézben tartva viszik végig. A legismertebb munkájuk a szombathelyi kórház új belgyógyászati tömbjének generál építészeti tervezése. Jelenleg társasházakat építenek, és több ipari csarnok létesítése, valamint műemlék épület felújítása fűződik a nevükhöz.

SAJÁT BERUHÁZÁSBAN készült el a körülbelül 250 éves – a teljes pusztulásból visszahozott – Joachim- ház műemlék épülete Celldömölkön

 

– Hogyan emlékeznek a vállalkozás kezdeti időszakára? – kérdeztük Kiniczky Istvánt, a Kiniczky Mérnöki Iroda tulajdonos-ügyvezető igazgatóját.

– A cég 1999-ben jött létre családi vállalkozásként Kiniczky és Társa Bt. néven, akkor a lakás nappalijában, egy sarokból működött az iroda. A cégalapítás komoly döntés volt, az indulás csaknem egy új családi ház tervezési díjába került. De szerencsére jött az EU-csatlakozás, amely konjunktúrát hozott az építőiparban a környéken. Sőt a német–osztrák cégeknek köszönhetően a válságot sem éreztük meg.

– Az alapításkor milyen stratégia alapján határozták meg a fejlődés folyamatát?

– Az alapkoncepció a működésben az volt – és ma is az –, hogy az építtetőt a tervezéstől a kulcsátadásig kiszolgáljuk. A lényeg egy teljes körű szolgáltatás nyújtása, tervezéssel, engedélyeztetéssel, az építés folyamatának megszervezésével, majd újra a hatósági ügyek intézésével.

– Versenytársaihoz képest miben tud más lenni, egyedit kínálni a cégük?

– A teljes megvalósítást figyelemmel, egy kézben tartva visszük végig, de természetesen részfeladatokat is vállalunk.

– Mely projektjeikre a legbüszkébbek?

– A környékünkön és Vas megyében több társasházat, ipari és középületet – köztük műemléképület- felújítást – valósítottunk meg. A legismertebb munkánk a szombathelyi kórház új belgyógyászati tömbjének generál építészeti tervezése. A legmívesebb projektünk a Joachim-ház műemlék épülete. A legkomolyabb ipari épület a König Kft. területén megvalósított háromhajós, körülbelül ötezer négyzetméteres ipari csarnok létesítése volt, amelyet szintén a tervezéstől a kulcsátadásig mi valósítottunk meg.

AZ 5000 négyzetméteres ipari csarnok létesítése a celldömölki Kőnig
Kft. területén szintén a tervezéstől a kulcsátadásig valósult meg
SAJÁT BERUHÁZÁSBAN készült el
a körülbelül 250 éves – a teljes pusztulásból visszahozott – Joachim-
ház műemlék
épülete Celldömölkön

– Milyen fejlesztésekhez, beruházásokhoz kapcsolódik a cég neve a jövőben?

– Továbbra is a meglévő területeken tevékenykedünk. Jelenleg két társasházat építünk, összesen 35 lakással, továbbá az egyik ipari üzem bővítését készítjük elő.

– Változtak-e a megbízási igények az elmúlt évtizedek alatt, és specializálódott-e az iroda munkája a megbízások tükrében?

– Jellemzőn nincs változás sem a megbízási igények tekintetében, sem pedig a cégünk profiljában. Az elmúlt évtizedekben leginkább a jogszabályok változtak.

– Mit várnak a kormánytól az építőiparral kapcsolatban, milyen intézkedést üdvözölnének?

– Az építőipari kivitelezés sajnos fuldoklik a munkaerőhiányban. Ennek megoldására kellene határozott lépéseket tenni. Az ország fejlődése van veszélyben, ha nem sikerült okos megoldást találni a szerintem legaggasztóbb problémára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában