támogatott tartalom

2021.06.26. 00:01

Akinek a szíve jó, annak a szava is – Megnyílt a karitász napközis tábora Nardán

Az újjászervezésének 30. évfordulóját ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén 26. alkalommal szervezte meg nyári napközis táborát általános iskolás, javarészt nehéz körülmények között élő gyermekek részére. Mára a Szombathelyi Egyházmegye területén található nardai plébánia óriási kertjével igazi gyermekparadicsommá vált, ahol 8 héten keresztül hetente 170 gyerek – azaz összesen közel 1400 gyermek – élvezheti a vakáció felhőtlen, kreatív és lelki foglalkozásokban gazdag örömét.

VN

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

A tábort dr. Székely János megyéspüspök nyitotta meg június 23-án, beszédében kiemelve, hogy „sok gyerek van a világon, aki ilyen táborba, mint amilyen a karitász nardai napközis tábora, nem jut el. Sajnos Magyarországon is. Hálát adunk ezért a táborért és imádkozunk azért, hogy ezekben a hetekben a szívetekben szeretet legyen.„

Dr. Székely János megyéspüspök (b) papnövendékekkel és ministránsokkal indul a karitász tábor megnyitójára 2021. június 23-án, Nardán
Fotó: Szombathelyi

Jézus szavai szerint a jó fa jó gyümölcsöt hoz. A jó fa szimbolikusan a szívünk, a gyümölcsök pedig a szavaink, tetteink. „Akinek a szíve jó, annak a szavai is jók. Örülnék, ha a táborban jó szavak hangoznának el” – mondta a főpásztor, aki emellett számos jótanáccsal is ellátta a kis táborlakókat. Ezek közül az egyik legfontosabb így hangzott: „A nagy bátorság nem ahhoz kell, hogy valaki félrelökje a másikat, nem az erőszak a legnagyobb erő. A nagy bátorság ahhoz kell, hogy jók legyetek. Azt kívánom, hogy ezt az igazi bátorságpróbát nap mint nap kiálljátok, és a szívetek jó gyümölcsöket teremjen.

A nagy hőségben jól esett a citromos hűsítőital, amit a karitász önkéntesei, köztük Horváth Sándor nardai önkéntes szolgált fel a gyerekeknek

A tábornyitó szentmisét követően jöhetett a játékok kipróbálása. Püspök atya is beállt a gyerekek közé és néhányukkal izgalmas csocsómérkőzéseket játszott, ebéd előtt pedig csúcsra pörgött a légvár, a trambulinpark és számos szabadtéri játék – a rekkenő hőségben is gyermekzsivaj töltötte be a nardai plébániaudvart. A fedett foglalkoztatóban ebéd előtt kézműves foglalkozások zajlottak, majd a karitász önkéntesei és a tábori foglalkozásokban résztvevő kispapok pontban délre megterített minden asztalt, és az asztali áldást már a főpásztorral mondta minden kis táborlakó.

Az Ébren Álmodók Együttes (b) dicsőítő dalokat adott elő a tábornyitó szentmise részeként

A tábornyitót jelenlétével megtisztelte Marton Ferenc, a Vas Megyei közgyűlés alelnöke, Szuhai Viktor, Szombathely Megyei Jogú Város tanácsnoka és Glavanics Krisztina, Narda polgármestere. A szentmisén dicsőítő dalokat adott elő az Ébren Álmodók Együttes.

Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató a megnyitót követően elmondta, hogy a gyermekeket bőrözés, kerámiázás, íjászat és számos kézműves foglalkozás mellett Tompa Ferenc és csapata is várja, akik a karitász táborok kezdete óta lovagoltatják a táborozókat. Ezenkívül új csocsó- és pingpongasztalok, kosárpalánk, lengőteke és trambulinpark is a gyerekek önfeledt kikapcsolódását szolgálja. A homokozó fölé hatalmas napvitorla került, és rengeteg önkéntes is segíti végtelen szeretetével és odafigyelésével a táborozók felhőtlen időtöltését. „Igyekszünk évről-évre adományokból, támogatásokból sok-sok jószándékú ember segítségével megújítani a tábort” - mondta el igazgatónő, aki idén egyben a tábor vezetője is.

A karitász napközis táborában a levegő ura lehetsz!

Hogy miben más ez a tábor, mint a többi? A szeretetről szól, küldetése „az együttlétben való szeretet megnyilvánulása„. Vallásos témákról is hallhatnak itt a gyerekek – persze nem kötelezően. A tábor szervezői fontosnak tartják, hogy akik a karitász táborában részt vesznek, műveltebb emberekké váljanak azáltal is, hogy vallásos dolgokban jártasabbak.

Lufikkal díszített trambulinpark is várja a táborozókat

A karitász tábora idén vendégül látja a Gencsapáti Gyermekotthon és a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthon lakóit.

A táborban lesz egy fantasztikus zenei produkció is július 23-án: Rákász Gergely koncertorgonista – tavalyi, Püspöki Palotában tartott jótékonysági koncertje után – ellátogat Nardára is, ahol a gyerekekkel különböző hangszereken játszik, bevonva őket megszólaltatásukba, majd az este folyamán, amikor a napközis tábor lakói már hazatérnek, a plébánia udvarán ad orgonakoncertet.

Kiemelt képen: Hetente több mint 150 gyermek élvezi a nyár felhőtlen örömét a karitász nardai napközis táborában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában