SZPONZORÁLT TARTALOM

2019.01.25. 22:19

Albérlet vagy kollégium? Döntési helyzet a felvételi után

Hétről-hétre drágulnak az albérletek, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után pedig minden egyetemi városban – mint minden évben – követhetetlen áremelkedésre lehet számítani. A magas árakért cserébe kényelem és kevesebb kompromisszum vár, ha az albérletet választod, de egy új életszakasz kezdetén ennél jóval több szempontot kell mérlegelni, amikor arról döntesz, a sikeres felvételi után hogyan tovább: albérletbe vagy kollégiumba költözz inkább.

Már jóval a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt érdemes elkezdeni az albérlet keresését, vagy utánajárni, hogy miként tudsz majd felvételizni a kollégiumba, milyen dokumentumok szükségesek a jelentkezéshez. Fontos szempont a döntéskor a megközelíthetőség, milyen távolságra van a kollégium vagy albérlet az egyetemtől, milyen komfortfokozatú, mennyire felszerelt a kiadó lakás- vagy a kollégiumi szoba, hány lakó- vagy szobatársad lenne, hol tudsz hatékonyabban tanulni, készülni az órákra. Legfőbb szempont természetesen a megfizethetőség, a lakhatás ára. Egy többszobás albérletért akár 100–150 ezer forintot is elkérhetnek, erre jön még a rezsi és a foglaláskor kifizetendő kaució. Ezeket a kiadásokat úgy csökkenthetjük, ha többen költözünk össze, így a költségek is megoszlanak a lakótársak között.

A kollégiumi lakhatás díja havonta 10–25 ezer forint között mozog, tehát jóval olcsóbb és kisebb felelősséggel jár, nem kell neked befizetni a számlákat, ha bármi meghibásodik, nem neked kell megjavíttatnod,, sőt, a kauciót is elfelejtheted. Sokan azt értékelik leginkább a kollégiumokban, hogy ott könnyebben megy a tanulás, mivel a csoporttársaikkal és olyan diákokkal laknak egy helyen, akikkel hasonló órákra járnak. A kollégiumok talán legnagyobb vonzereje a közösségi élet: rengeteg embert ismerhetünk meg, életre szóló barátságok, későbbi munkakapcsolatok és hatalmas szerelmek születhetnek. A kollégium minőségén jelentősen dobnak a különböző közösségi programok: a bulik mellett tanulmányi csoportok, színjátszó kör, zenekarok szerveződhetnek például. Természetesen a kollégiumi élet nagyobb kötöttséggel is jár, több emberhez kell alkalmazkodni, kevésbé tágas és jól felszerelt, mint egy saját lakás.

Szombathelyen az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK) mindenki kaphat kollégiumi elhelyezést. A szombathelyi továbbtanulás és a SEK választása többek között azért is lehet vonzó, mert lényegesen kevesebb kiadással jár a családok számára, mintha felvételiző gyermekük súlyos albérleti költségekkel indítaná egyetemi éveit. A SEK-en ezzel szemben minden jelentkező a borsos albérletárak töredékéért, mindössze havonta 12–19 ezer forintért kaphat kollégiumi elhelyezést. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ leendő hallgatóit a kollégiumi elhelyezésen kívül magas ösztöndíjak, magas színvonalú képzés, versenyképes tudás, biztos tudás és piacképes ELTE-s diploma várja.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem öt kara és Tanárképző Központja hirdet képzéseket a szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK): a kiváló oktatók hallgatóközpontú szemlélettel várják azokat a diákokat, akik érdeklődnek a műszaki tudományok, a sporttudomány és egészségfejlesztés, illetve a pedagógusképzés iránt. A szombathelyi campuson alap- és mesterképzési szakok, valamint felsőoktatási szakképzések választhatók az általános felvételi eljárás során.

A következő években a pedagógusszakma egyre keresettebbé válik, így ezekre a trendekre is reagálva az intézmény osztatlan és egyszakos rövidciklusú formában, tíz szakon képez középiskolai tanárokat, ez a lehetőség a már diplomás általános iskolai tanárok számára is új lehetőséget jelent. További újdonság, hogy 2019 szeptemberétől kínai alapszakos és gépészmérnöki mesterszakos diploma is szerezhető a vasi megyeszékhelyen. A későbbi sikeres karrier érdekében valamennyi nappali tagozatos hallgató ingyenesen tanulhat nyelvet is. A SEK-en emellett számos ösztöndíj elérhető, amelyek havonta több tízezer forinttal segítik a hallgatókat egyetemi éveik során. Az intézményben egyedülálló Savaria kiválósági ösztöndíj a 400 pont feletti eredménnyel jelentkezőknek havi 40 000 forintot, 450 pont feletti eredménnyel havi 80 000 forintot jelent. Az intézmény honlapján (sek.elte.hu) számos további információ elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában