HIRDETÉS

2019.03.05. 08:10

Disznóvágásról kezdőknek

Végre aktív részese lehetsz egy disznóvágásnak, így itt az ideje megismerni, hogy mennek a dolgok, mikor mi történik, és legfőképp, milyen eszközökre lesz szükséged a segítségen és társaságon kívül.

Tehát, ha eddig csak tálat mostál és kést éleztél, meg persze koccintottál és végül elfogyasztottad a disznótor finomságait, akkor már van némi fogalmad a disznóvágásról. Ám ennél persze azért bonyolultabb a dolog, és precíznek valamint óvatosnak is kell lenni, hogy sérülésmentesen, de jó hangulatban teljen a munka.

A disznóvágás menete

Hagyományosan karácsony előtt és a téli, hideg hónapokban történik a disznóvágás, amely leginkább azért alakult így, mert a hús nem romlik meg ebben az időszakban az időjárás miatt. A disznóvágás nem egyemberes munka, szükséged lesz segítségre, jöhetnek a rokonok, barátok és szomszédok is. A házi disznóvágás eszközeit elő kell készíteni, késeket megélezni, elmosogatni a tálakat, edényeket, és ellenőrizni kell, hogy biztonságosan és megfelelően működnek az állat leöléséhez, kábításához és pörzsöléséhez használt eszközök. Ezekre szükség lesz: sertés orrfogó, disznó sokkoló vagy kábító pisztoly, valamint sertés szúrókés.

Tehát ha a sertés vágósúlyba került, akkor kezdődhet a munka. Szerencsére ma már nem hagyják sokáig szenvedni az állatot, hamar jön az elmúlás. Viszont ezután jön csak a munka java! A böllér néhány gyors mozdulattal a szúrókéssel megöli disznót. Ezután sietnie és figyelnie kell a többieknek, mert az állat kicsorgó vérét nem szabad hagyni megalvadni, hiszen később ez kerül bele a véres hurkába.

Ezután a disznót lemossák, leforrázzák, majd lekaparják a szőrét, pörzsölik. Ezután kezdődik a hús feldolgozása. A darabolás után a részek egy sertés bontó pultra kerülnek, ahol folyik tovább a hús feldolgozása.

A hús feldolgozása

A disznóvágás során az állat minden része feldolgozásra kerül. Az ügyes kezű böllér kellékeivel vagy a hentes az eszközeivel tovább bontja, vágja szét, darabolja a húsokat, a belsőségeket, a disznófejet. Fontos, hogy semmi nem vész kárba! Szükség lesz fenőacélra, bárdra, csontfűrészre, csontozókésekre, lánckesztyűre, húsdarálóra, hurkatöltőre is. Közben a többiek aprítják a húst, vagy épp darálják, ami megy a hurka-kolbászba. A zsírkockákat kifőzik, a rizst is megfőzik az asszonyok az üstben.

 

 

A szalonnát is szépen formálni és vágni kell, majd besózni és előkészíteni a füstöléshez. Aztán jöhet a disznósajt, a hagymás vér, és végül a hurka- és kolbásztöltés a hurkatöltővel. Ehhez kelleni fog egy húsdaráló és abáló kosár is. A húst, majd az abált részeket a nyers májjal le lehet darálni. Kelleni fog egy nagy keverőtál, amiben összekeverjük a hozzávalókat, ebben fűszerezzük is meg a tölteni valót.

A disznóvágás hosszú munka, van, hogy két napig is eltart, persze ilyenkor az evés-ivás is! A disznótorost még az is szereti, aki sosem merné bevallani. Úgyhogy hajrá, szervezd meg a disznóvágást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában