HIRDETÉS

2018.10.24. 18:02

Egy kastélymúzeum gyönyörű parkjával

Ha szeretnél olyan helyen dolgozni, ahol kamatoztathatod a tudásod, fejlesztheted a memóriád, és egyben nyugodt környezetben tudsz munkát végezni, akkor számodra a megfelelő hely Gyöngyös, hiszen itt számos látnivaló mellett a múzeumok tárháza is nyitva áll.

Ha szeretnél olyan helyen dolgozni, ahol kamatoztathatod a tudásod, fejlesztheted a memóriád, és egyben nyugodt környezetben tudsz munkát végezni, akkor számodra a megfelelő hely Gyöngyös, hiszen itt számos látnivaló mellett a múzeumok tárháza is nyitva áll. Bővebb információ az alábbi portálon.

Kiemelkedő múzeuma a Gyöngyös belvárosában, az egykori Orczy-kastélyból létesült Mátra Múzeum, nemcsak a környék, hanem, Magyarország egyik legnagyszerűbb és legváltozatosabb múzeuma is egyben. A gyönyörűen felújított, Europa Nostra-díjat is kapott a kastély épülete, parkja, valamint a közel tíz éve megnyitott Természettudományi Pavilonja is nagyszerű látnivaló a turisták és minden idelátogató számára.

A kastélyt, mint neve is mutatja az építőéről nevezték el, aki Orczy Lőrinc volt, 1770-ben történt az építés, majd 1826-os évben készült el a mai alakja, hiszen többször is fel lett újítva, át lett alakítva. A kastély befejezése után több mint száz év telt el, amikor a városnak adták, ám ekkor a legtöbb berendezés, műtárgy eltűnt. Gyöngyös akkori legnagyobb könyvtára is itt működött egyben a ferencesek műemlékkönyvárával összekötve. Az 1900-as évek vége felé döntöttek úgy, hogy a mai Mátra Múzeum itt fog létesülni, és ekkor vette kezdetét egy újabb felújítás, amely nagyszabású volt, amely nem csak a kastélyt, hanem a parkját is érintette, végül 2007-ben nyitotta meg kapuit a látogatók számára.

Kiállításai között vannak vadásztörténeti, helytörténeti, ásvány, illetve őslénytani kiállítások, amelyek állandóak a múzeumban. Legnagyobb, és egyben legismertebb látnivalója a gyapjas mamut csontváza, amely a belső udvaron található, rögtön a bejárattal szemben. Ez Magyarország egyetlen mamutcsontváza, amely majdnem teljes egészében eredeti csontokból áll. Ezeken kívül megismerhetjük az Orczy család történelmét, valamint a vadászkiállításokon a számtalan trófeát, és a Mátra hegység leggyakoribb ásványait.

A már említett Természettudományi Pavilon, európai szabványoknak megfelelően mutatja be a Mátra környezetében élő állatokat, növényeket, valamint a betelepített trópusi élőlényeket, szintén növényeket, illetve állatokat a pálmaházban. Látványos diorámák nyűgöznek le gyereket, valamint a felnőttet is, hiszen elég látványos, és kiváló színvonalú. A Természettudományi Pavilonban a kisebb, de akár a nagyobb gyerekek szinte egy egész napot is el tudnak tölteni, ezért tervezzük hosszabbra, talán nem pár órára, hanem egész naposra a látogatást. Áttérve a parkra, ez egy kastélyparknak nevezett négy hektáros védett terület, itt található Magyarország legnagyobb törökmogyorója (Corylus colurna), és tiszafája (Taxus baccata). A gondozott, hangulatos parkban egy kis fahídon átkelve egy szigetecske is áll, a tavat vízi élőlények, aranyhalak, valamint békák népesítik be.

Áttekintve a múzeumot, elmondható, hogy több önálló részből is áll, hiszen a földszinten találhatóak a vadászati kiállítások, tárgyak, az emeleti termekben, pedig a félig természettudományi, kiállítások láthatóak mint például az említett ásványok. Másik felét a területen, vagyis a Mátra hegységében fellelt kovásodott fatörzsek és mindenféle kövületek adják. Tehát a múzeum felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt jó szórakozást, és tanulási lehetőséget nyújt korosztálytól függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában