hirdetés

2019.09.05. 12:46

Egy kezdő lakásfelújító legjobb barátja: a létra

Melyik az a háztartási eszköz, amelyre mindenkinek szüksége van néha-néha? Például a létra. És melyik az az eszköz, amire gyakran szüksége van egy kezdő, „csináldmagad” lakásfelújítónak? A létra!

Buckets of paint on the floor

Legyen szó házról, panelről vagy egy nagy belmagasságú polgári lakásról, a létra egyikből sem hiányozhat. Könnyen előfordulhat, hogy csak évente néhány alkalommal kerül elő a garázsból vagy a tárolóból, de az ablakok pucolásakor, függönymosáskor és a kiégett izzók cseréjekor nélkülözhetetlen.

Ha pedig lakásfelújításra készülünk, akkor állandó társunkká válik, amelyen biztonságban kell, hogy érezzük magunkat, ezért sem mindegy, hogy milyen létrát vásárolunk.

A létratípusok

Igen, egy létrának is vannak típusai. Létezik a professzionális, félprofi és a háztartási létra. Ugyanakkor a leggyakrabban aszerint különböztetjük meg, hogy hány fokos, azaz hány lépcsős a létra, ami azt jelöli, hogy milyen magasságot érhetünk el vele, ha a legtetejére állunk fel. Itt jön képbe az otthonunk belmagassága. Egy 235 cm-es panel belmagasság esetén elég lehet egy 4 lépcsős létra, míg a 350 cm-es belmagassághoz elkél a 7 lépcsős változat is.

Egy univerzális létrát sokféle munkára használhatunk a ház körül, míg egy támasztólétrát csak valaminek biztonságosan nekitámasztva tudunk használni. Például a Krause állólétrák nagyon megbízhatóak, többféle termékcsaládból állnak, szakemberek és hobbibarkácsolók egyaránt megtalálják a számukra legmegfelelőbb változatot.

Megbízhatóság és biztonság

Egy létra esetében a biztonság és a jó minőség kulcskérdés. Persze, ha egy fellépőről pottyanunk le, az nem ugyanakkora esést jelent, mint ha 2 méter magasból történne meg, de mindenkinek az a célja, hogy egyáltalán ne történjen esés vagy megcsúszás. Ezért a gyártók a igyekeznek minél biztonságosabbá tenni a létrát.

 

 

A létrák általában könnyű, de erős alumíniumból készülnek, ezért könnyebben mozgathatóak, de jól bírják a terhelést. A biztonságos fellépésért és állásért magas kapaszkodókerettel, széles és csúszásgátlóval ellátott fokokkal, csúszásgátló lábdugókkal, biztonsági csuklórendszerrel látják el a létrákat. Egyes típusok tetejébe tárolót is beépítettek, hogy például a vödröt, vagy a festékes ecsetet le lehessen rá tenni munka közben.

 

Az emberi tényező

 

A lakásfelújítás fárasztó móka, főleg, ha egyedül végezzük. Sokszor a magasban kell munkát végezni, és előfordulhat, hogy néha hirtelen megszédül az ember. Ezért, hogy a minimálisra csökkentsük a baleset lehetőségét, figyeljünk arra, hogy megfelelő, azaz józan állapotban használjuk a létrát, valamint megfelelő munkaruhát viseljünk. A cipőről se feledkezzünk meg, nem mindegy, hogy egy szobapapucsban vagy egy bordázott talpú cipőben végezzük a magasban a munkát.

 

Ha frontérzékenyek vagyunk, fejfájással vagy épp magasvérnyomással küzdünk, extra odafigyeléssel végezzük a lakásfelújítást! Tartsunk pihenőt, esetleg kérjünk segítséget, ha egy adott munkafolyamat nem úgy megy, mint ahogyan azt szeretnénk.

 

Emellett egy jó adag kitartás és türelem is szükséges, ha lakásfelújításba kezdünk, ugyanis a megfelelő előkészületek és felszerelés mellett is bármikor felbukkanhat egy váratlan helyzet vagy probléma, amivel nem számoltunk előzetesen. Ilyenkor a hidegvérünk megőrzése a legfontosabb, és hogy gyorsan át tudjunk kapcsolni problémamegoldó üzemmódba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában