HIRDETÉS

2018.11.01. 07:00

Eljön az Új Zarándoklat ideje?

A NewPilgrimAge projektben Szombathely olasz, horvát és szlovén partnerekkel közösen erre a kérdésre igyekszik választ találni. Szent Márton kultusza él és átszövi a város mindennapjait, része a „szombathelyiségnek”. A történelmi személy emléke, példamutatása, a hagyományok megtartó ereje egyaránt velünk él. Hogyan lehet ma megmutatni annak, aki kívülről érkezik, hogy mi mindent jelent ennek a városnak Szent Márton? Hogyan tehetőek a kíváncsiak Új Zarándokokká?

A projektet az Európai Unió INTERREG Közép-Európa programja támogatja. Ennek segítségével dolgoznak a részt vevő partnerek és határozzák meg azt a jövőképet, ami a következő tíz évre egységes irányt szabhat Szent Márton kultusz XXI. századi ápolásához és újraértelmezéséhez. A folyamatot 2020-ban az ehhez elvezető lépések kidolgozása, akciótervbe foglalása, és a kulturális örökségi elemek újrahasznosításáról szóló módszertani kézikönyv összeállítása zárja.

 

Szombathely Önkormányzata a közép-európai együttműködés vezetőjeként, komolyan véve az elvet, hogy Szent Márton mindenkié, széles és nyitott Helyi Támogató Csoportot szervezett. A csoport közös víziót fogalmazott meg, rendszeresen találkozik és dolgozik. A munkát a Savaria Múzeum és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. együtt szervezi, az alkalmak rendszeres látogatói közé tartoznak iskolák, közművelődési intézmények, egyházi és civil szervezetek egyaránt. Emellett a csoport nyitott, mindenkit vár, aki szívén viseli Szent Márton ügyét, és kész tenni annak lelki, közösségi és turisztikai hasznosításáért.

Az említett Helyi Vízió a közös munkának köszönhetően már elkészült, és ha egyetlen mondatban akarnánk összefoglalni, így szólna: Szombathely Szent Márton városa, örökségének méltó hordozója, gazdag kulturális és turisztikai együttműködések forrása.

Bővebben öt hosszú távú célt jelöl ki:

  • A Szent Márton örökségének megőrzésében és fejlesztésében érintett szereplők közösen dolgozzanak egy Szombathely MJV által koordinált hálózati együttműködésben, így járulva hozzá a Szent Márton kulturális útvonal UNESCO Világörökségi Sorozathelyszínné válásáért folyó nemzetközi erőfeszítésekhez.
  • Szent Márton kultusza mindenki számára elérhető és vonzó lehetőséget biztosítson arra, hogy példáján keresztül szemlélve a világot, szembenézhessen élete áldásaival és gyarlóságával, és feltöltődve túlnőhessen mindkettőn.
  • A szombathelyi gyerekek jelképes „Szent Márton-beavatással” váljanak a helyi közösség tagjaivá, az intézmények következetes értékközvetítése és kommunikációja révén pedig minden korcsoport jelentős és személyes tapasztalatot és tudást kapjon.
  • Induljon el a Szent Márton Önkéntes Program, amely koordinálja a számos meglevő helyi kezdeményezést és segíti újak megindítását.
  • Minden, Szent Márton örökségéhez, kultuszához és példájához kötődő városi műemlék, hagyomány és szolgáltatás egységes márka alatt fusson, és együtt tartalmas, sokszínű élményt kínáljanak az látogatók számára.
  • Nem véletlen az sem, hogy a NewPilgrimAge projektből „nőtt ki” az idei Savaria Karneválon megrendezett Szent Márton téri programok gondolata is. Szent Márton szellemi örökségének ápolása részben a projektnek köszönhetően idén először a szent szülőháza helyén épült templomban, a Domonkos rendházban található Szent Márton Intézetben, és az előtte található felújított téren megrendezett programok révén hangsúlyos részét képezte a karneváli programfolyamnak.

    Egyértelmű, hogy az a város, ahol az Európa-szerte ismert szent született, mindig is kitüntetett figyelmet szentelt az önfeláldozó megosztás és adakozás szentjének. 1700 évvel Szent Márton születése után azonban indokolt, hogy Szombathely minden eddiginél jobban bekapcsolja a város kulturális, társadalmi, turisztikai és közéletébe azt a szellemi, tárgyi és építészeti örökséget, ami Szent Márton emlékének legfontosabb megtestesítője.

    E gondolatok jegyében a NewPilgrimAge projekt koordinálásával a város és a Szombathelyi Egyházmegye, továbbá több civil szervezet összefogása eredményeként idén ismét megvalósul az a nagyszabású rendezvénysorozat, amely lehetőséget ad a város lakóinak arra, hogy méltó módon ünnepelhessék meg Szent Márton Ünnepét. A programok 2018. november 6-a és november 18-a között zajlanak a városban, melyek között szakrális, művészeti, családi és gasztronómiai események is helyet kaptak.

    Az ünnepi időszak egyik kiemelt társadalmi eseményével, a Szent Márton Díjátadó Gálával párhuzamosan kerül sor november 10-én a Szent MártOnline ötletpályázat eredményhirdetésére és a díjátadóra. Az ötletpályázaton olyan mobilalkalmazásra várnak ötleteket, illetve kidolgozott demó verziót, mely népszerűsíti Szombathelyt, annak látnivalóit, szellemi, tárgyi és épített örökségét. Ugyanakkor kiemelten Szent Márton szombathelyi kötődéseit egyedi, kreatív módon mutatja be. A legjobb demó mobil alkalmazást Szombathely Önkormányzata a projekt keretében részben vagy egészben lefejleszti.

    A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában