Szponzorált tartalom

2021.02.11. 10:21

Fi relé – otthonod épségének záloga

Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy a lakás vezetékezés hálózata megbízható rendszer, ésszerűbb megkérdőjelezni ezt a kérdést. A házak falába 30–50 évvel ezelőtt elhelyezett vezetékek nem egészen alkalmasak az új korszak elektromos berendezéseivel való munkára. Annak érdekében, hogy megvédje otthonát a vezetékek túlmelegedésétől és a tűztől, fi relé alkalmazása szükséges, amelyet az áram bemenethez telepítenek és a lakás elektromos rendszerét külön zónákra osztja

Megszakítók fajtái és feladatai

Először is meg kell említeni, hogy a „megszakító” kifejezés ma már nem elég konkrét. Ezen általános koncepció szerint a szakemberek három eszközt értenek: differenciál áram megszakító, FI relét és természetesen magát a kismegszakítót is. Az egyes modellek és típusok közötti különbségek abból adódnak, hogy az ebbe a kategóriába tartozó jelenlegi eszközök nemcsak az elektromos hálózat és a háztartási készülékek védelmére képesek, hanem áramszabályozóként is működnek.

Az ilyen termékek bármely típusának közös funkciója a kábelek és vezetékek védelme az otthonban. Ugyanakkor ez a rendszer sokkal rugalmasabb, mint amilyennek első pillantásra tűnhet: vezérli és szabályozza az áram áramlását az áramkör különböző szakaszain, elvégzi a belső kiegyensúlyozást és felelős az automatikus működés helyességéért a hálózat különböző típusú külső hatásai alatt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő megszakító berendezést?

A válasz erre a kérdésre abban rejlik, hogy a fogyasztó milyen célra keresi a megszakítót. Egy berendezés alatt futhat mind egy szoba, úgy az egész ház, mind egy konnektor, úgy akár az összes is. Az elektromos hálózat megtervezése egy profi villanyszerelő feladata, ezért az ilyen jellegű tervezéseket szakemberrel közösen lehet a legjobban elvégezni. A villanyszerelő szakembert megtalálhatja a Qjob.hu weboldalán: https://fix.qjob.hu/villanyszerelok. Ezek olyan szakemberek, akik a közelben laknak, és mindig kedvező árakat biztosítanak a szolgáltatásokra.

A legjobb, ha a házban lévő kapcsolótáblát a három elv egyikének megfelelően tervezik:

  • a lakás konnektorai – egy áramkör, a lakás villanykapcsolói – egy másik áramkör;
  • egy szoba – egy áramkör;
  • a szoba összes konnektora egy áramkörön van, a szoba összes villanykapcsolója egy másik áramkörön.
  • Összegzés

    Azok számára, akik nem túl jártasak a megszakítók kiválasztásában, eláruljuk az egyik legfontosabb szabályt is: tilos olyan fi relé beszerelése, ami alacsonyabb feszültségen kapcsol le, mint a már meglévő hálózati feszültség. Először is, ez a vezetékek túlmelegedéséhez és tűzhöz is vezethet, másrészt az eszközök működésének lényege nem teljesül, mivel működésük sebessége ebben az esetben nem korrelál a hálózat valódi terhelésével és annak veszélyével.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában