HIRDETÉS

2019.05.30. 06:00

Fogápolási tanácsok a ragyogó mosolyért

Az egészséges fogak érdekében elég lehet naponta kétszer fogat mosni? Minél erősebb sörtéjű kefével sikáljuk meg fogainkat, annál tisztábbak lesznek? Valóban jó tesz a fogsorunknak, ha étkezés után rögtön fogat mosunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel van tele a világháló és sajnos sok esetben nem a megfelelő ember ad rá választ. Nézzük, hogyan és mivel érdemes rendszeresen fogainkat ápolni!

Fotó: Shutterstock

Tipp: foghúzás után: fogbeültetés, fog implantátum

A fogápolás legfontosabb szabályai

A fogorvosok szerint a legideálisabb az lenne, ha minden egyes étkezés után alaposan meg tudnánk mosni a fogunkat, ám ez sok esetben kivitelezhetetlen. Sokan ezért maradnak a napi két (reggeli és esti) fogmosásnál, ám ha tehetjük, iktassunk be ebéd után egy harmadik fogmosást is!

 

Fotó: Shutterstock

Rosszul gondolja az, aki szerint minél erőteljesebben sikálja fogait, annál tisztábbak lesznek. A friss lepedék puha, emiatt egyáltalán nem kell erős sikálás azért, hogy eltávolítsuk a fogainkról. Ha a lepedéket egy puha sörtéjű kefével egyszerűen egy gyengéd seprő mozdulattal távolítjuk el, akkor azokat megkíméljük a túlzott kopástól és a durva sörtéjű fogkefe okozta karcoktól. A legtöbb fogorvos ezért tehát tömörebb, puhább sörtéjű fogkefét szokott ajánlani, hiszen ezzel kíméletesen, de alaposan tudjuk fogunkat, sőt még az ínyünket is megtisztítani az ételmaradékoktól.

A fogkefe mellett igen fontos fogköztisztítót és fogselymet használni. Ezeknek az eszközöknek a segítségével elérhetjük azokat a kis réseket, melyekbe könnyen megbújik a lepedék, hiszen fogkefével nehézkes elérni őket. A fogkefénket 3 havonta mindenképpen érdemes lecserélni, a rendszeres fogmosás miatt ugyanis ekkorra teljesen elhasználódnak. Ha savas ételeket vagy italokat fogyasztunk, érdemes a fogmosással fél-vagy akár egy órát is várni. Ez azért fontos, mert a sav maró hatásának révén kikezdik a fogzománc felső részét. Ez ilyenkor megpuhul és sérülékenyebb lesz.

Ha ebben a puha állapotban kezdjük el sikálni a fogainkat, akkor könnyen lehet, hogy ezt a felpuhult részt ledörzsöljük. Szerencsére nyálunk tele van ásványi anyagokkal, melyek szépen vissza tudják erősíteni ezt a zománcot, de ehhez szükség van erre a fél, egy órára. Ha mindenképpen frissíteni szeretnénk rögtön a leheletünket, érdemes lehet ilyenkor a szájvizekhez nyúlni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában