Hirdetés

2018.04.25. 10:26

Fontos tudnivalók az ittas járművezetésről; Mit mond a védőügyvéd?

Magyarországon a legnagyobb számban elkövetett bűncselekmények közé tartozik a Büntető Törvénykönyv járművezetés ittas állapotban tényállása. A többi közlekedési bűncselekményhez hasonlóan itt is kijelenthető, hogy az ittas járművezetés más, Btk.-ban szereplő deliktumokkal ellentétben egy elég széles személyi kört is érinthet. Alább a bűncselekmény néhány fontosabb ismérve olvasható.

Az ittas állapotban történő járművezetés bűncselekmény és szabálysértés is lehet, az elfogyasztott alkohol függvényében – árulta el Dr. Lupovici Jack az ugyvedipraxis.hu büntetőjogra szakosodott büntető szakértője. A bűncselekményi minősítéshez a Btk. értelmében az szükséges, hogy az elkövető szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, vagy 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értékű alkohol legyen. Ha az alkalmazott mérőeszközök segítségével sem sikerül teljes bizonyossággal állást foglalni arról, hogy a gyanúsított szervezetében a bűncselekményi határt meghaladó mennyiségű alkohol van, szakértői vizsgálat is elképzelhető.

A Büntető Törvénykönyv járművezetés ittas állapotban bűncselekmény szándékos elkövetését rendeli büntetni. A deliktum gondatlan elkövetése a Btk. szerint csak abban az esetben büntetendő, ha a törvény azt kifejezetten említi; az ittas járművezetést szankcionáló törvényi rendelkezésben ilyen utalás nincsen. Így az elkövetőtől egyenes vagy eshetőleges szándék az elvárt a bűncselekményi minősítéshez, azaz hogy cselekményének következményeit kívánta, vagy a következményekbe belenyugodott. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a járművezető nem volt tisztában azzal, hogy a szervezetében a vezetés időpontjában alkohol van.

Ebben az esetben akár ténybeli tévedésre is lehet hivatkozni. A Btk. szerint a tévedés büntethetőséget kizáró ok, nem büntethető ugyanis az elkövető olyan tény miatt, amelyről az elkövetéskor nem tudott. Különösen sok gondot okozhat, ha a jármű vezetője tévesen méri fel körülbelüli alkoholszintjét. Így például ha előző este alkoholt fogyasztott, majd egy pihenés után reggel indulna útnak a gépjárműjével, annak tudatában, hogy az előző este elfogyasztott alkohol felszívódott a szervezetében. Ebben az esetben, ha a járművezető egy balesetet okoz, és a mérőműszer kimutatja az alkoholos befolyásoltságot, vitás helyzet merülhet fel.

Járművezetés ittas állapotban bűncselekmény bármelyik közlekedési ágazatban elkövethető (közúti, vasúti, légi vízi). Fontos megjegyezni hogy a bűncselekmény alapesete közúti és vízi közlekedés esetében csak gépi meghajtású jármű vezetésével valósul meg. Így például egy közönséges kerékpár ittas vezetése nem feltétlenül büntetendő. Ugyanakkor amennyiben a törvényi tényállás minősített eseteit is megvalósítja az elkövető (így például nem gépi meghajtású járműjével súlyos testi sértést okoz), akkor bűncselekményt követ el.

Végezetül, a járműnek nem csak az ittas állapotban történő vezetése, hanem a jármű vezetésének ittas személy részére történő átengedése is bűncselekmény – hívta fel a figyelmet a büntetőjogi védőügyvéd. Így ügyelni kell arra, hogy amennyiben a jármű irányításának átvételét olyan személy kéri, akiről tudható (a törvény szintén a szándékos elkövetést rendeli büntetni), hogy ittas állapotban van, kérését meg kell tagadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában