HIRDETÉS

2018.04.20. 11:37

Harminc éves a veszprémi Multiform Tervezőiroda (x)

SIKER – Orvosok és tervezők közös projektben

vaol.hu

A veszprémi Multiform Tervező és Vállalkozási Irodát 2002 óta fűzi szoros munkakapcsolat a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézethez. Tizenhat év, kilenc különböző megbízás. Átépítések, felújítások, bővítések és egy zöldmezős beruházásként megvalósult kórházi épület az együttműködés eddigi mérlege. Kezdetben a kiviteli terveket, később a komplett tervezést, valamint a műszaki vezetést is az irodára bízták és nem csupán a Multiformot megillető szerzői jogok miatt.

Minden olyan beruházás, ami a betegellátást szolgálja, speciális tervezési ismereteket követel – mondta dr. Vermes Tamás igazgató. – Rendkívül sokféle igénynek és szigorú előírásoknak kell megfelelni, kezdve azon, hogy mekkorák legyenek az ajtók és merre nyíljanak, a nővérhívó rendszer kiépítésén át egészen az orvostechnikai berendezések telepítéséig. A Multiform-mal közös munka során ők is, mi is sokat tanultunk egymástól. Mi többek között azt, hogyan kell egy szakmai koncepciót a tervező számára jól megfogalmazni, ők pedig az egészségügyi létesítménytervezésben szereztek másutt is hasznosítható tapasztalatokat. Nem utolsó sorban, az intézmény valamennyi épületét kívül-belül ismerik és ez nem csak a fejlesztések továbbgondolásánál jelent könnyebbséget. Számunkra különösen megnyugtató, hogy ha adódik például valamilyen gépészeti meghibásodás, elég egy telefon és készségesen segítenek. Nekik nem kell semmit elmagyarázni, minden információ, tervrajz ott van a birtokukban, így a hibaelhárítás is egyszerűbb.

Dr. Vermes Tamás öt éve áll a zirci intézet élén, de kórházvezetői pályafutásának kezdete sokkal régebbre datálódik. Kollégája, Varsányi Attila gazdasági igazgató tíz évvel ezelőtt kapcsolódott be az 1900-ban átadott, közadakozásból megvalósult kórház fejlesztésének, korszerűsítésének folyamatába. Mindketten végigéltek már néhány egészségügyi reformot, fenntartói változást és a finanszírozási nehézségeket is testközelből ismerik.

A kórház hat rendes és két fertőző kórtermében huszonöt beteget lehetett elhelyezni 118 évvel ezelőtt. 1996-ban a megszűnés veszélye fenyegette, végül mégis tovább működhetett 70 aktív és 30 rehabilitációs ággyal, de a pénzügyi, fenntartási gondok egy idő után állandósultak. A 833 millió forintos céltámogatással megépült vadonatúj, korszerű kórházépületet 2006-ban adták át, 2007 tavaszán pedig profilt váltott az intézmény. Egy egészségügyi miniszteri döntéssel az aktív betegellátás megszűnt, jelenleg az ágyak mindegyike a krónikus betegellátást szolgálja. A mozgásszervi rehabilitációs osztály 75, a krónikus belgyógyászati osztály 62 beteget tud fogadni, az aktív ellátást kiváltó, komplex szakellátó központban pedig tizennyolc orvosszakma gondoskodik a kistérség lakóiról. Ezen túlmenően három szakmában egynapos sebészeti tevékenységgel szolgálja a lakosságközeli ellátást, immár több mint hétszáz műtéttel évente.

A jelenlegi körülmények több lépcsős fejlesztési folyamat eredményeként alakultak ki és úgy a megbízók, mint a tervezőiroda méltán lehet büszke rájuk, bár nem kevés nehézségen kellett magukat átverekedni ezért.

– Magyarországon az a baj, hogy a rendelkezésre álló pénzhez tervezünk, nem pedig az igények szerinti beruházáshoz rendeljük hozzá a szükséges forrást – világított rá dr. Vermes Tamás az egyik problémára. – Mi elmondjuk, mit szeretnénk, mi a cél, és mit, hogyan kellene célszerűen kialakítani. A tervező megrajzolja, elkészíti a villamos, gépészeti- és egyéb terveket, belekalkulálja az összes statikai, anyagfelhasználási, tűzrendészeti, közegészségügyi és még ki tudja hányféle költséget, a végén kiderül, hogy a pénz nem elég. Át kell az egészet terveztetni kisebbre, szerényebbre, hiszen a műszaki tartalomban nem tehetünk engedményt. Ez történt a most folyamatban lévő beruházásunknál is, amivel a belgyógyászatot bővítjük egy 800 négyzetméteres, három szintes új épületszárnyban. Az ágyszám nem fog nőni, de a két ágyas kórtermekben sokkal komfortosabbá válik majd az ellátás. Egy ilyen beruházás megvalósítása komoly team-munkát, kölcsönös toleranciát, folyamatos kompromisszumkészséget követel. A Multiform-nál mindezt megtaláltuk, rugalmasan igyekeznek igazodni a mi kényszerűen változó igényeinkhez. Külön érdemük az is, hogy az irodánál alig van mozgás, a gárda stabil, ugyanazokkal az emberekkel vagyunk kapcsolatban évek óta.

 

A kérdésre, hogy mi volt a legnagyobb kihívás a közös munka során, a szakmai és a gazdasági vezető egyaránt a 110 éves eredeti kórházépület átalakítását említette. Talán egyszerűbb lett volna az egészet úgy, ahogy van, elbontani, de nem ez volt a cél, hanem az, hogy a nagy múltú, patinás épület megmaradjon és korszerű belső kialakítással továbbra is a zirciek rendelkezésére álljon. Ehhez ki kellett bontani a régi lépcsőházat, egybenyitni a két önálló tetőrészt, megküzdeni az elavult építészeti-, épületgépészeti megoldásokkal. Búcsúzáskor Varsányi Attila büszkén mutatta meg a tetőtérben négy éve birtokba vett tárgyalóhelységet, ahol a Multiform javaslatára megőrzött és konzervált eredeti tetőgerendák üzennek a múltból a jelent szolgáló és jövőt építő utódoknak.

Multiform Kft.

8200 Veszprém, Kádártai út 27.

Telefon: +36 88 567 100

Fax: +36 88 567 200

Mobil: +36 30 9697 450

http://multiform30.hu/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában