hirdetés

2021.12.03. 10:53

Időjárás-állomás, az otthoni időjós

Az emberek már évszázadok óta követik az időjárást. A régi időkben, amikor még nem létezett elektromos áram, és az embereknek nem volt módjuk a televízióban vagy ahogy a mostani időben, az okostelefonjukon követni a következő napok időjárását, megfigyeléseik alapján különböző hiedelmeket és jóslatokat alakítottak ki. Néhányat még ma is ismerünk, és emlegetünk is, és meg kell mondani, hogy igen, néha valóban működnek ezek a régi jóslatok. Minden hónaphoz kötődik valamilyen időjárást előre látó frappáns szólás, azonban a mai ember már nem tud teljes mértékben ezekre támaszkodni.

A műszaki világ előrehaladtával, sokkal bővebb és konkrétabb információkat kaphatunk az időjárásról. Az időjárás-állomások segítségével, otthoni körülmények között, igen részletes és pontos képet kaphatunk az elkövetkező napokról.

Az emberek szeretik követni az időjárást, a következő napokban várható hőmérsékletet és az esetleges frontokat, így felkészülhetnek a lehetséges szélsőséges időviszonyokra. Manapság már igen sok olyan platform létezik, ahonnan az időjárásról tájékozódhatunk. A televízióban, a rádióban, különböző applikációkon az okostelefonunkban és az internetes portálokon is. Ezek az előrejelzések többé-kevésbé pontosak is. Ezekkel csak annyi a gond, hogy egy nagyobb térségre nézve jelzik előre az időjárást, és ez az előrejelzett idő vagy elér minket vagy nem, vagy csak részben felel meg a jóslatoknak.

Ha pontosabb előrejelzést szeretnénk, amely közvetlen környezetünkre vonatkozóan határozza meg az időjárást, akkor érdemes beszereznünk egy időjárás-állomást. Ez a készülék egy szűkebb területre képes megjósolni a várható hőmérsékletet. Azonban ezek nem csak a hőmérséklet meghatározására képesek, hanem a várható csapadék, a páratartalom és a nyomás is leolvasható róluk.

Ezek nagyon praktikus kis eszközök, amelyek a lakás szinte bármely pontján elhelyezhetők. Az időjárás-állomások már számos típusa elérhető a kínálatban. A professzionális fajtáktól az egyszerűbbekig. A fejlettebbek színes kijelzővel rendelkeznek, és különböző ikonokkal ábrázolják az időjárást. Ezek a hőmérséklet mellett a légnyomást, a páratartalmat is mérik, és nagyobb hatótávolsággal is rendelkeznek. Képesek a belső és a külső hőmérséklet és páratartalom meghatározására is. Figyelmeztetnek, ha fagy, illetve, ha túl magas hőmérséklet várható, valamint előrejelzik a szélerősséget és a csapadákot is. Ezeknél a típusoknál a főegység és az érzékelő közötti hatótávolság igen magas, akár 150 méter is lehet.

Fotó: pixabay

Az egyszerűbb típusok azoknak valók, akik csak az alapvető információkra kíváncsiak. Ezek a belső és a külső hőmérséklet meghatározására hivatottak.

Léteznek vezeték nélküli és vezetékes meteorológiai állomások. A vezeték nélküli típusok szenzorokkal vannak ellátva, és általában 100 méteres hatótávolsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a külső egységet a megadott távolságon belül kell elhelyezni, hisz csak így tud megfelelően működni. A vezetékesnél a kábelen egy érzékelő van, a másik végét a szabadba kell kihelyeznünk.

A meteorológiai állomást szinte bárhová elhelyezhetjük a lakásban, azonban, ha valóban pontos információkat szeretnénk nyerni, érdemes odafigyelni néhány dologra. A külső egységet érdemes egy méter magasságba tenni úgy, hogy ne vegye körbe semmi. Ne tegyük a ház falára se, mert a ház hője miatt helytelen hőmérsékletet mérhet. Legjobb az ablakpárkányra, korlátra vagy a pavilonra rögzíteni.

Ha ilyen készüléket vásárolnánk, érdemes minőségibb darabot választani, hiszen ezek jobb anyagból készülnek, több funkciót is képesek ellátni, és valószínűleg hosszabb ideig szolgálnak majd bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában