támogatott tartalom

2021.07.21. 11:50

Így találjuk meg a megfelelő kerti bútort

A megfelelő kerti bútor megtalálása nem egyszerű feladat. Noha a szakáruházak és a webshopok rendkívül széles kínálattal rendelkeznek, illetve nagy számban állnak rendelkezésre olcsó és prémiumkategóriás termékek, a számunkra tökéletes szett megtalálása fejtörést okozhat. Az alábbi útmutató segítséget jelenthet a választásban.

vaol.hu

Fotó: Pixabay

Legelőször a leendő kerti bútor anyagáról kell döntést hoznunk. Többféle anyaghasználattal találkozunk, mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonsággal, de érdemes alaposabban megismerni őket, hogy megfontolt döntést hozhassunk.

A klasszikus anyaghasználatot továbbra is a fa jelenti. Természetes hatásuknak köszönhetően jól illeszkednek a modern és a klasszikus környezetbe is, rendszerint kényelmesek, rugalmasak és jól terhelhetők. Tudni kell azonban, hogy a rendszeres ázást nem viselik jól, illetve évenkénti ápolásra van szükségük; érdemes finom csiszolást végezni rajtuk, illetve lakkozni és lazúrozni őket. A téli tárolásuk száraz és védett helyen történjen.

Meg kell említeni az úgynevezett teakfa bútorokat is, amelyek hosszú élettartammal kecsegtetnek a természetes olajokat tartalmazó anyaguknak köszönhetően; nem csupán a gombás fertőzéseknek és a parazitáknak képesek ellenállni, hanem az időjárás különböző viszontagságainak is. A hagyományos keményfáknál jobban tűrik a rendszeres csapadékot, ráadásul kimondottan strapabírók.

Kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek a fémből készített kerti bútorok is. A gyártók rendszerint alumíniumot használnak, ami nem csupán könnyű és strapabíró, de jól tisztítható is. Sem a UV-sugárzás, sem az eső nem károsítja őket, így szinte tökéletes megoldást jelentenek. Az egyetlen hátrányuk a viszonylagos természetidegen megjelenés.

Mindenképpen szót kell ejteni a rattanból készült kerti bútorokról is. A rattan erős és rugalmas természetes anyag, így jól illeszkedik az igényesen kialakított teraszok és kertek összképébe. Megfelelő ápolás esetén rendkívül strapabírók és a várható élettartamuk is hosszú. A téli tárolást esőtől és nedvességtől védett helyen kell végezni, a nyári hónapokban pedig árnyékolók használatával érdemes védeni őket az UV-sugárzás károsító hatásaitól. Érdemes megemlíteni a műrattan változatokat is, amelyek akár megtévesztésig hasonlítanak a természetes rattan bútorokra, de sokkal kevesebb gondoskodással is beérik.

Nem hagyhatjuk ki a sorból a műanyagból készült kerti bútorokat sem, amelyek ma is népszerűek. A sikerük elsősorban az alacsony árral és a strapabírással magyarázható. A tárolásuk sem jelent különösebb kihívást, azonban a porózus felülettel rendelkező változatokat érdemes védeni a nedvességtől, máskülönben különböző növényi telepek jelenhetnek meg rajtuk, amelyek elhalás után szürke megkövült formában nehezen eltávolítható foltokat képeznek.

Kiválasztás során vegyük figyelembe, milyen célra vásároljuk a kerti bútort; csupán üldögélni szeretnénk vagy akár vendégeket is fogadnánk a kertünkben. Ha fontos a helytakarékosság, válasszunk összecsukható és rakásolható változatokat. Hasznos, ha a székek betolhatók az asztal alá, így helyet szabadíthatunk fel a teraszon, ha szükséges.

Ne felejtsük el, a kerti bútornak hosszabb üldögélés esetén is kényelmesnek kell lennie. A székek rendelkezzenek megfelelő alátámasztással és támlával, akár kartámasszal is. Arról sem feledkezzünk el, hogy a kényelmet csakis megfelelő párnákkal érhetjük el; válasszunk az ülőkéknek megfelelő méretű változatokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában