Szponzorált tartalom

2021.08.24. 12:34

ÍRÓASZTALI LÁMPÁK A KÖNNYEBB TANULÁSÉRT

Közeleg a szeptember, amikor tananyag könnyebb elsajátításában egy jó íróasztali lámpa segítséget nyújthat. Az alapfunkciókon túl kaphatók ébresztőórával, mobiltelefontöltővel, USB csatlakozóval ellátott, távirányítós, szabályozható, kihajtható, vagy flexibilis szárú lámpák is- csak hogy néhányat említsünk az extrák közül. Fontos, hogy a lámpa mozgatható legyen, így könnyen beállíthatjuk a megfelelő szöget, ahol a fény felülről, az író kezünkkel ellentétes irányból jön, a kéz pedig nem vet árnyékot és semmiképp sem csillan bele a szemünkbe.

Nagyobb asztalhoz magasabb, hosszabb karú lámpa szükséges, sőt a teljes bevilágításhoz szóba jöhet több fény elhelyezése is. Kisebb asztalnál, ahol minden helyre szükség lehet, jó megoldás az asztal széléhez csíptethető lámpa, az asztal mellé állítható állólámpa, vagy akár a falra szerelt irányítható fény.

A különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember hőérzetét és koncentrálóképességét. A melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak, míg a munkahelyeken- így tanuláskor is- a fehérebb árnyalatokat használják (4000 Kelvinig), ezek ugyanis segítik a koncentrációt. Javasolt színhőmérséklet a meleg fehér (2700 Kelvin), valamint a Neutrál fehér (4000 Kelvin).

A Color Rendering Index (CRI) méri, hogy a mennyire élethűek a színei az adott fényforrásnak. Ez a besorolás különösen fontos az asztali lámpák esetén, hogy jól lássuk a kontrasztot olvasás, írás és egyéb munkák esetén. Az asztali lámpákhoz a legmegfelelőbb a 85 és 100 közötti CRI (színvisszaadó) érték.

A wattokra és a lumenekre is fontos oda figyelni. Egy 100 Wattos normál izzó 1300 lumenes, azaz 13 lm/W hatékonyságú. Gyerekeknek megfelelő a 3-5 wattos LED is, felnőtteknek az 5-10 wattos, erősebb javasolt.

9700 Szombathely, Varasd u. 2.

+36 94 505 182

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában