hirdetés

2020.07.01. 06:00

Kiderült, mennyi a fehérje optimális napi adagja

Azt már mindenki tudja, aki valaha is sportolt, hogy táplálék kiegészítőkre mindenkinek szüksége van edzés után. Ma már számtalan, kimondottan sportolók számára kifejlesztett készítmény létezik.

Forrás: Shutterstock

Kaphatóak vitaminok, proteinek, szeletek, szénhidrát komplexek, kreatinok, izomtömeg-növelők, aminosavak, testsúly-kontroll formulák és persze fehérjék is. A fehérjék ugyanis nem csak a testépítők számára hasznosak, hanem mindenkinek, aki oda szeretne figyelni az egészségére.

A sportolók számára rendkívül fontosak a fehérjék, hiszen ezek biztosítják az izomépítéshez szükséges aminosavakat, de segítenek a sérült szövetek visszaépítésében és erősítésében is. A legnépszerűbb táplálékkiegészítők is a fehérjék, amelyek kaphatóak tabletták, proteinszeletek és fehérjeturmixok formájában is. Annak ellenére, hogy sokan fogyasztják, nem mindenki van tisztában azzal, hogy mennyi is az ideális adag számára.

A fehérje alapú táplálékkiegészítők növelik a zsírmentes izomtömeget

Fotó: Shutterstock

A fehérjék körül rengeteg kérdés kering a sportolók és a tudósok körében, ezért a mai napig vitatott azoknak a sportteljesítményre gyakorolt hatása. A sportolók azonban esküsznek hatékonyságára. Az egészségünk megőrzése szempontjából egyébként is szükséges a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele akkor is, ha éppen nem szeretnénk izomzatot építeni.

Nem csoda, hogy egy nemrégiben végzett kutatás rámutatott arra, hogy az edzőtermekbe járók több, mint fele rendszeresen fogyaszt valamilyen táplálékkiegészítő készítményt az edzésterv részeként.

Azonban nem csak a sportolók, hanem a diétázók és a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják ezeket a termékeket. A fehérjék azért is fontosak számunkra, mert stabilizáló, szerkezeti funkcióval rendelkeznek és biokémiai folyamatok katalizátoraként is elősegítik a sejtek életben maradását, fejlődését és regenerálódását.

A kutatások rámutattak, hogy egy átlagos életvitel mellett testtömeg kilogrammonként 0,8 gramm fehérjére van szükségünk. A sportdietetikusok azonban azt tanácsolják, hogy testépítés vagy fitnesz mellett 2-2,5 gramm / testtömegkilogramm fehérjét fogyasszunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában