szponzorált tartalom

2018.05.18. 13:02

Kiléptek a fényre másodszor is a kreatív innovátorok

Újból nagy sikerrel zárult az MVM csoport innovátorokat felkutató pályá­zata a MVM EDISON Light Up!: a zsűri az energetikához kapcsolódó eredeti ötletek sokaságából válogathatott.

Ami tavaly újdonság volt, az ebben az évben már szinte természetes: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. nemzetközi innovációs versenyre hívta azokat a fiatalokat, akik jelentős társadalmi és gazdasági hatást kiváltó, felkarolásra érdemes ötleteket dolgoztak ki.

Akik a célegyenesbe kerültek

A 2018. február 23-i eredményhirdetésen a tizenkét győztes a Budapest Music Centerben tartott rendezvényen prezentálta ötleteit. Mind a tizenkét csapatot egy-egymillió forinttal díjazták, és továbbjutottak a verseny második fordulójába. Elgondolásaik továbbfejlesztését, piacképessé tételét – mint a 2016-os versenyben – a pályázatot kiíró MVM Zrt. mellett az MVM Smart Future Lab és a programban partnerként részt vevő IBM mentorálta.

A mentorprogram végén a négy végső nyertes maximum 50 millió forintos magvető befektetésre és a felkínált akcelerációs szolgáltatások igénybevételére kaphat lehetőséget, hogy a jövő meghatározó vállalkozásává válhasson.

A nyertesek

Az MVM EDISON innovációs verseny május 10-i eredményhirdetésén a zsűri négy, a közönség egy győztest hirdetett. Különdíjként az MVM meghívta egy rendezvényére a Kezes-lábas játszóház csapatát.

„Az innovációt nem elég szem előtt tartani, támogatni, fejleszteni is kell, ennek demonstrálására indítottuk el ezt a startupprogramot, amelynek győztesei akár 50 millió forint segítséget is kaphatnak fejlesztésükhöz”

– mondta az eseményen Dr. Zsuga János, az MVM vezérigazgatója.

E-zászló (Kovács Attila, Kovács Tibor)

A szél és a víz energiájából újszerűen, hullámmozgással energiát előállító Kovács Attila és Kovács Tibor nyerte meg a zsűri egyik díját, és ők kapták a legtöbb közönségszavazatot is.

Az innovátor testvérpár a szél- és vízenergia-termelő berendezések hatékonyságának érdemi növelésére keresett megoldást. Feltételezésük szerint a forgó mozgásnál hatékonyabban állítható elő elektromos áram a mozgó víz és a szél energiájából, hiszen a hullámmozgás a természetben is az egyik leghatékonyabb helyváltoztatási mód. A halak például aránylag csekély mozgási energiával meglepő hatékonysággal haladnak a nagy közeg-ellenállású vízben.

A csapat találmánya, az E-zászló a Kármán-féle örvénysoron alapulva hullámmozgással termel a mozgó víz vagy a szél energiájából elektromos vagy mozgási energiát. A már működő E-zászló-modellel akár egyszerre is termelhető áram piezoelven, azaz mechanikai nyomás hatására és indukciós generátorral. A találmány a tömeggyártásban kedvező áron előállítható, egyszerűen telepíthető.

Parabolikus napkollektor (Kovács Gábor, Sohajda István)

A szintén győztesnek kihirdetett parabolikus napkollektor az eddigi vizsgálatok alapján jóval nagyobb teljesítményű a piacon lévő rendszereknél speciális alakjának és műszaki megoldásainak köszönhetően.

A kéttengelyes, napkövető és speciális kialakítású parabolikus napkollektor télen is hasznosítani tudja a napsugárzás 75-80 százalékát, és 60 százalékkal több hőenergiát termel, mint a hagyományos kollektorok. A fejlesztés során kiszűrtek, illetve mérsékeltek számos olyan hatást, amely korlátozhatja az eszköz működését.

Külső hőmérsékletre például nem érzékeny a napkollektor a huszonnégyszeres koncentrálásnak, illetve a vákuumcső alkalmazásának köszönhetően, továbbá automatikus védelemmel rendelkezik a túlmelegedés és a szél ellen. Olcsón fenntartható, a mechanikai elemeit legalább harminc évre tervezték.

Használattól függően három–nyolc év alatt térül meg. Gyártása nem bonyolult, a karbantartása és a javítása egyszerű. Szabadon álló és lapos tetőre telepíthető kivitelben is készülhet. A kollektorok forgatása minimális energiát igényel, napelemmel kiegészítve szigetüzemben is működik. Kizárólag újrahasznosítható anyagokból készült. Már folyamatban van a szabadalmaztatása. A Solarmaxima a fűtésen és a használati meleg víz előállításán kívül számos területen hasznosítható, a mezőgazdaságban például a termények szárítására vagy akár a tej hőkezelésére.

EnergyAI (IoTrend KFT.: Bátai Roland, Dudás Péter, Dúll Gábor, Lőrincz Dániel, Maros István)

Az innovációs verseny harmadik győztes csapata, a négytagú IoTrend a stabil, biztonságos és optimalizált energiaellátást célzó rendszerével, az EnergyAI-val vívta ki a zsűri elismerését.

Az EnergyAI koncepcióját a stabil és biztonságos villamosenergia-ellátás érdekében fogalmazták meg a korábban a General Electricnél dolgozó mérnökök. Az EnergyAI rendszer moduláris elemekből áll, részei a termelő-, a tároló- és a fogyasztóegységek.

Hatékony működésüket az IoT-eszközökből kinyerhető adatok elemzése alapján egy helyi logika teszi lehetővé. Sok ilyen összehangolt egység akár egy adott mérlegkört vagy a teljes villamosenergia-ellátást is üzemeltetheti úgy, hogy közben a villamosenergia-igény csökken.

Bevethető az EnergyAI például egy olyan ipari parkban, amelyben van naperőmű, továbbá kétfajta fogyasztó – amelynek a felhasználása nem átütemezhető, illetve amelyé átütemezhető –, és vannak energiatároló egységek is. A teljes energiaigény csökkentése mellett az adatok elemzése lehetővé teszi a berendezések elhasználódásához igazított karbantartást, az eszközök és épületek kihasználtságának figyelemmel kísérését is.

IORA modulrendszer (Fabricius Csaba, Fabricius-Nagy Emese, Horváth Bence Ede)

Energiát is termel a dizájntáska A verseny négy – azonos értékelést kapott – nyertese közül a negyedik csapat az IORA Smart System koncepcióját dolgozta ki. Elgondolásukban ötvözték a megújuló energia használatát, az esztétikumot és a praktikumot az okosmegoldásokkal. Mindezt úgy, hogy az IORA használója teljes szabadságot kap a hatszögletű, tetszőleges színű rendszerelemek kombinálásakor. A rendszer felsorolt képességei első lépésben egy „mindentudó” táskában testesülnek meg.

A formatervezés világába röpít a 2016-ban kialakított IORA moduláris rendszer, amelynek célja, hogy a csapat által kifejlesztett elemkészletből szabadon lehessen különböző méretű és formájú tárgyakat építeni: sík, görbülő felületeket és ezek kombinációit. Az elemeket 3D-s nyomtatással állítják elő. Az innováció már megjelent a piacon, de a pályázók szeretnék igazi sikertermékké fejleszteni.

Az IORA Smart System koncepcióval olyan mindennapos problémákra kínálnak innovatív megoldást, mint a bosszantó gyorsasággal lemerülő telefonok vagy a táskák rejtett zugaiban eltűnő tárgyak, de értéktárgyaink fokozott védelmére is szolgálhat. Okosfunkciói ellátásához az IORA napenergiát használ.

A különdíjas Kezes-lábas játszóház (Biró Szabolcs)

Elektromos áram nélkül működtetett eszközökkel és játékokkal pályázott Biró Szabolcs. A Kezes-lábas játszóházban az összes szükséges mozgást emberi erővel, összefogással lehet létrehozni. Így például kerékpárt kell meghajtani, hogy a faeszterga, a fazekaskorong, továbbá az ugrálóvárat felfújó ventilátor vagy a játékdaru működjön.

A kerékpárok roncstelepről származnak, felújították őket. A Kezes-lábas eszközeit, foglalkozásait az ötletgazda piaci szolgáltatásként kínálja, például családi rendezvényre vagy munkahelyi csapatépítésre. Az utóbbinak vonzó eleme az irodaházban szervezett autóverseny. Helyszíni Kezes-lábas programot már kéttucatnyi vállalat rendelt.

További döntős pályázatok

SolarSafe – drónos napelemkontroll (Különlegesotthon.hu KFT.: Benkó György, Nagy Ágnes, Albert Péter, Gáspár Balázs, Gáspár Bence)

A békéscsabai társaság 2016-ban egy startupoknak szóló helyi pályázati felhívásra alakult, pályamunkájukkal győztek, és tavaly meg is valósították. A mostani versenyben a SolarSafe nevű megoldásukkal a napelemek drónos felügyeletét vállalják.

Újításuk egyik alapja, hogy mivel a napelemek működését, esetleges meghibásodását a hőmérsékletük megváltozása is mutatja, az állapotukat hőkamerával kell figyelemmel kísérni.

A másik az, hogy a kamerát drónnal juttatják a napelemek fölé, így kiváltható a jelenleg használt, sokkal drágább kontrollrendszer. Napelemes felügyeleti rendszerüket Békés megyében vezetnék be, később országos franchise-rendszert is kialakítanának hozzá.

Remlide (Kristóf Dániel)

A találmány egy speciális napelemes, LED-es elemlámpa. Kizárólag mozgó elem nélküli alkatrészekből áll, a belső része pedig hermetikusan el van zárva a kívülről érkező korrodáló hatásoktól való védelem érdekében. Akár évszázadok múltán is működőképes lehet, legalábbis a projekten már egyedül dolgozó Kristóf Dániel szerint.

A Remlide-hez nincs szükség elemre, akkumulátorra, de még vezetékre sem. A már szabadalmaztatott termék fejlesztői egy előre be nem határolt élettartamú, megbízható, fenntartható és energiahatékony zseblámpát akartak alkotni. A termék iránti piaci érdeklődést azonban még fel kell mérni.

IDOMIO – öntanuló lakásvezérlés (Self Smart Home KFT.: Csernóczki Ádám, Varga Dániel)

A csapat egy moduláris rendszerből álló fejlesztéssel lépne piacra. Öntanuló rendszerük integrálja a lakásban a világítás, a hűtés és a fűtés rendszerét, továbbá a redőny és az ablak mozgatását, a jelenlét-érzékelőket, a kamerarendszert, a mozgásérzékelőket és egyéb elektronikai eszközöket. Az IDOMIO lelke a „mindent érzékelő villanykapcsoló”.

Egy lakás lefedéséhez elég négy eszköz, ezekkel a pályázók szerint egy átlagos felhasználó is létre tudja hozni a saját öntanuló, vezeték nélküli otthonát. Az élmény így nagyobb, az energiaköltségek pedig alacsonyabbak lesznek. A kiadások már a gyártás során is elmaradnak a jelenlegitől, mivel kevesebb az energia- és az anyagfelhasználás.

A prototípus szoftveresen magas szinten védett, a külső behatolás elkerülését pedig többszintű kódolás segíti.

SKART – motor (Fröhlich Balázs, Kálovics András)

A SKART – Unique Electric Motorcycle – elektromos motort Fröhlich Balázs, a PTE Műszaki és Informatikai Kar hallgatója tervezte és építette meg. A jármű lézerrel vágott és 3D-s nyomtatóval készített alkatrészekből áll. Fröhlich Balázs anyagi és más segítséget is kapott az ötletében fantáziát látó cégektől.

A tesztelésen, a marketingen, a piacra vitelen a csapat másik tagjára, Kálovics Andrásra hárul rengeteg feladat. A SKART egy töltéssel 100-150 kilométert tehet meg, és várhatóan 3,5-4 millió forintba kerül majd. Az MVM EDISON pályázatán nyert támogatást a prototípus építéséhez használták fel.

Energiát is termelő víztisztító rendszer (BES Európa KFT.: Dr. Biczó Imre, Erdő Gábor)

A BES Európa Kft. egy több mint százéves, nagy energiaigényű és kapacitásai felső határához ért víztisztítási rendszer mellé kínál fenntartható alternatívát. Míg az általánosan használt megoldás szerint a szennyvizet mikrobák tisztítják levegővel kevert medencékben, addig a fejlesztendő mikrobiális üzemanyagcellában a mikrobák légbekeverés nélkül is dolgoznak.

A szerves szennyezést széndioxidra, protonra és elektronra bontják (ekkor keletkezik az áram), majd a proton a folyamat végén a levegő oxigénjével vízzé egyesül. Mindehhez nincs szükség villamos energiára, a rendszer pedig kevés karbantartást igényel, mert nincs mozgó alkatrésze. Mivel a termelt áram erőssége arányos a víz szennyezettségével, a technológia kis léptékben szenzorként is használható. E szenzorral az idén a BES már meg is jelenne a piacon.

Napenergiás termoakusztikus hűtőgép (Gulyás Attila, Trefán Szilárd)

A napenergiát közvetlenül, tehát villamos energiává alakítás nélkül hasznosítja ez a hűtőgép. A termoakusztikus megoldást a NASA fejlesztette ki, a lényege pedig az, hogy a Nap hőjével előállított hang hullámai hajtják meg a hűtést végző hőerőgépet. A pályázó csapat ezt úgy oldja meg, hogy a szolár-parabolarendszerrel begyűjtött napsugárzást fényszálba fókuszálja, és ezt a napenergiát juttatja a termoakusztikus hőerőgépbe.

A projekt újdonsága az, hogy jelentősen megnőtt e speciális hűtőgép legfontosabb szerkezeti elemének, a regenerátornak a teljesítménye. Egy olyan, a Nap sugárzási energiájával működő és a szakirodalmi hatékonyságon túlmutató hűtőgép-szolárparabolafényszál rendszerű prototípust szeretnének létrehozni, amelynek mintegy 100 watt a hűtési teljesítménye. Siker esetén a megoldásuk forradalmasíthatja a hűtőgépgyártást.

Radarsenal (Körmöczi Levente, Tóth Tamás)

A kétfős csapat már a jövő mesterséges intelligenciáján alapuló okosotthonon dolgozik, célja a lakások energiahatékonyságának maximalizálása. A Radarsenal fő elemei a speciális mozgásérzékelők, a mesterséges intelligencián alapuló felhőplatform és azok a mobilappok, amelyekkel a felhasználó beavatkozhat mindezek működésébe.

A rendszer megtanulja a lakók mindennapi szokásait, még az életműködésüket is figyelemmel kísérheti. Így szerzett ismereteit is felhasználja pillanatnyi döntéseinél. A felhőalapú platform csatlakozni tud a már meglévő okosotthon-rendszerekhez, de fejlesztői nem a többi okosotthon versenytársául, hanem egy azok felett álló, a működésüket összehangoló rendszernek szánják a Radarsenalt.

„Az otthonunk helyettünk fog gondolkodni és cselekedni – energiát, időt, pénzt spórolva – egyéni, testre szabott és felhasználóbarát módon”

– állítják a fejlesztők.

Fotók: Kondella Misi Photography

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában