hirdetés

2018.10.12. 07:40

Magyarország legnagyobb bazilikája

A templom terveit Rudnay Sándor készítette, elhatározása, hogy ismét az ország egyházi központja lesz a város.

A Várhegyet betakaró épületegyüttest terveztetett meg, amelyek makettje ma is megtekinthető a bazilika kincstárában. Pénz hiányában miatt sajnos csak egyes részei készültek el, maga a székesegyház, az Ószeminárium épülete, a Sötétkapu, valamint az érseki palota. Ám az építkezést nem támogatta, és nem is nézte jó szemmel a bécsi udvar. Ellenezték, valamint megpróbálták meghiúsítani, hogy Esztergomban épüljön fel a Habsburg Birodalom leghatalmasabb temploma, egy olyan óriásinak mondható templom, amellyel még Bécs sem rendelkezik.

1831-es évre készült el a hatalmas, óegyiptomi stílusban az épület altemploma, és az oldalfalai, melyről maga Kazinczy így írt, Egyiptusi lélek szállja meg a nézőt, midőn itt a temérdek izmú oszlopokat látja…

Pach János volt az építés vezetője, az építkezések megkezdése után hét évvel meggyilkolták, és Hild József vette át az építkezést, aki az eredeti terveket nem tartotta be, inkább módosított rajta, ilyen módosítás például a keleti homlokzat, neki köszönheti a mai formáját a bazilika. 1846-ban került fel a kereszt a kupola tetejére.

A II. világháború sajnos a bazilikát sem kímélte, jóformán száz gránát és bomba hullott rá. Ezek után az oszlopcsarnok egyik oszlopát szétlőtték, valamint a kupolát is megrongálták a támadások. Egy nagyobb időugrást téve, a bazilika felújítása kezdődött meg, aztán Szili Katalin, aki az akkori (2005) Országgyűlésnek volt az elnöke, egy díszkivilágítást hozott létre a templom körül, hatalmas költségek, 112 millió forint árán. Ez annyiból áll, hogy 250 reflektor világítja meg az épületet, melyek teljesítménye 80 kilowatt. Két évvel később már a pincerendszer is felújításra került.

Tekintsünk beljebb a bazilika belső részébe, ami hatalmas, majdnem hatezer négyzetméter, közel százhúsz méter hosszú, és majdnem ötven méter széles. Egy félgömb alakban, amely pontosan huszonnégy oszlopból áll, tartja a kupolát, ha ránézünk az altemplom és a kupola távolságára, közel sem mondanánk meg, hogy ez pontosan száz méter, és ezzel a számmal elnyerte az ország legmagasabb épülete címet is, valamint Közép-Európa legvastagabb fala címet is megkapta. Közel négyszáz lépcsőfok található a bejárattól, egészen az erkélyig. Tehát méltán mondható, hogy Magyarország leghatalmasabb, és minden méterekben is a legnagyobb templomáról van szó.

 

Ha a bazilika méreteit szeretnénk összehasonlítani az itt nyújtott munkalehetőségekkel, akkor azt mondható, hogy a város nagysága, összetétele, közelsége, akár a fővároshoz, akár a környező településekhez, beleértve a határon túli településeket is igen változatos. Több cég is keres alkalmazottakat akár irodai, terepi vagy gyári munkavégzésre. Ha pedig magát a bazilikát csodáljuk, és önzetlenek vagyunk, akkor felajánlhatjuk segítségünket a munkálatokban, legyen az takarítás, előkészületek a misékre, vagy esküvőkre. Tegyük tiszteletünket munkánkkal az ország legnagyobb székesegyházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában