hirdetés

2018.10.12. 07:00

Megelőzéssel a legtöbbször megmenthető a látás

A látás világnapja alkalmából egész napos szűrővizsgálatot szerveztek Szombathelyen, de a Trend Optika csoport üzleteiben mindennap lehetőség van a megelőző szűrővizsgálatok elvégzésére, ebben a hónapban ráadásul ingyenesen.

A látás világnapját világszerte minden évben október második csütörtökén rendezik meg. A 2000-ben indult kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a vakság nyolcvan százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható szemészeti szűrővizsgálatokkal és rehabilitációval. Október 11-én, a szombathelyi Trend Optika Palace előtt a Fő téren a világnap alkalmából egész napos, ingyenes szűrővizsgálatot szerveztek. A rendezvényen jelenlévő dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési alelnöke, és dr. Bátor György, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa, szemész szakorvos is a megelőzés fontosságát hangsúlyozták.

Látás Világnapja a Trend Optika Palace előtt

Két évvel ezelőtt alakult meg a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért, amelynek fő célja, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet szem egészségét érintő globális akciótervének hazai megvalósítását. A bizottság elnöke Prof. Dr. Németh János rámutatott, hazánkban évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását, és csak az ötvenéves és annál idősebb korosztályban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember él. Több olyan időskori szembetegség van, amely sokáig tünetmentes marad, és amikorra felfedezik, sokszor már visszafordíthatatlan a látáskárosodás. A mintegy egymillió magyar cukorbeteg közül több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült, és évente további ezer diabéteszes veszíti el látását, pedig megfelelő prevencióval ebben a betegcsoportban 95 százalékban megelőzhető lenne a látásromlás vagy vakság. A megelőzésben óriási szerepe van az optikáknak, ahol időben kiszűrhető a betegség. Ebben segít most a Trend Optika, amelyik évtizedek óta a megelőző szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet – fogalmazott Nagyidai Zoltán, ügyvezető igazgató.

Nagyidai Zoltán, Prof. Dr. Németh János, dr. Hende Csaba, dr. Puskás Tivadar, dr. Bátor György a rendezvény helyszínén

Mivel október a látás hónapja, így a Trend Optika csoport üzleteiben országszerte ingyenes a látásellenőrzés. A Trend Optika csúcstechnológiás műszereinek köszönhetően lehetőség van a szem gyors és fájdalommentes fotózására a pupilla tágítása nélkül. A szemfeneket fundus kamera segítségével vizsgálják, majd az adatokat elküldik a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára, ahol a felvételeket kiértékelik. Bár a módszerrel jó pár szembetegség kiszűrhető, azt elsődlegesen a cukorbetegség szemfenéki szövődményeinek megelőzésére hozták létre, ugyanis a felnőttkori látásvesztés leggyakoribb oka a diabéteszes retinopátia (a cukorbetegség szövődményeként bekövetkező szem ideghártya betegség). Ennek kiváltó oka az, hogy a cukorbetegség miatt sérülnek a kiserek érfalai, emiatt azok elvékonyodnak, áteresztővé válnak vagy elzáródnak, és új erek is keletkeznek, ami gátolja a retina működését.

Az évenkénti szemfenékvizsgálat és a rendszeres kontroll a legfontosabb, azonban egy nemrégiben elvégzett tudományos felmérés szerint a magyar cukorbetegeknek közel harmada soha nem volt még szemészeti szűrésen. A Trend Optika csoport üzleteiben: Szombathelyen, Budapesten, Győrben és Kecskeméten is gyakorlatilag az év minden napján elérhető a fundus kamerával végzett szemfenéki vizsgálat. (x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában