szponzorált tartalom

2020.02.12. 15:44

Miért kell még a közjegyzőhöz is elmenni egy lakáshitel felvételekor?

Akinek már fel kellett vennie jelzáloghitelt ingatlanvásárláshoz, pontosan tudja, hogy mekkora nyűg, rohangálás, feleslegesnek tűnő adminisztráció a folyamat. Hiába élünk az internet és az elektronikus ügyintézés korában, a kölcsön felvételéhez számtalan papír kitöltésére, személyes ügyintézésre, időnként várakozásra kell készülni a bankfiókban, a biztosítónál vagy a földhivatalnál. Mindezek mellett pedig még a közjegyzőhöz is elküldik az igénylőt a bank munkatársai.

Fotó: Shutterstock

A lakáscélú kölcsönöknél törvény kötelezi a bankokat arra, hogy a jelzáloghitel-szerződést közjegyzői okiratba foglalják. Ez biztosítékot jelent a pénzintézetnek, hogy az adós betartja a szerződésben vállaltakat. A közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségek ugyanis közvetlenül végrehajthatók. Ennek hiányában, ha egyszerre sok adós nem fizetné a törlesztőrészletét, akkor a bank nehéz helyzetbe kerülhet, ez pedig akár az egész nemzetgazdaságot rosszul érintheti. A közjegyzői okirat tehát közvetve a teljes hazai pénzügyi rendszer stabilitását szolgálja.

Nemcsak ezért fontos azonban a közjegyző közreműködése a jelzáloghitel-szerződésekben. Az egész, többhetes vagy gyakran többhónapos hitelfelvételi folyamatban ugyanis a közjegyző az egyetlen, aki pártatlan félként tájékoztatja a kölcsönt felvevőt. Ismerteti a sokszor rendkívül bonyolult, jogi szakszavakat tartalmazó szerződés tartalmát, a kérdésekre magyarázatot ad, hogy semmi ne maradjon tisztázatlan.

A közjegyzők tapasztalatai szerint nagy szükség van erre, mert sok a kérdés és a félreértés a hitelfelvevők között. Gyakran nincsenek például tisztában az emberek, mit jelent a közvetlen végrehajtás, azaz, hogy ha valaki nem fizeti rendben a törlesztőrészletet, akkor bírósági eljárás nélkül, közvetlenül elindíthatják a végrehajtást ellene, és elveszítheti lakása tulajdonjogát. Számos adóstárs csak a közjegyzőnél szembesül azzal, hogy az adósok egyetemleges felelőssége alapján ő is a teljes vagyonával felel a hitel teljes visszafizetéséért.

Sokszor abban is bizonytalanok a kölcsönt igénylők, hogy pontosan miről is szól a rögzített kamatperiódus, milyen feltételekkel és mikor változhatnak a hitelkamatok. A fix törlesztő ugyanis gyakran csak néhány évig fix, nem pedig a kölcsön teljes futamideje alatt. Emellett például az előtörlesztés részletei és költségei sem mindig tiszták a leendő adósok egy részénél.

A közjegyző a hitel számos egyéb jogi vonatkozásáról is ad jogi tájékoztatást: például arról, hogyan osztoznak a házas- vagy élettársak a felelősségben, kihathat-e a hitel az öröklésre, vagy kiadható, eladható, esetleg elajándékozható-e a hitel miatt zálogjoggal megterhelt ingatlan?

Nagyon fontos, hogy miután a hitelfelvevő választ kapott a kérdéseire a közjegyzőnél, világosak lettek számára az addig esetleg homályos részletek, még egyszer átgondolhatja, hogy milyen kötelezettséget készül vállalni, valóban képes lesz-e hónapról hónapra törleszteni a részleteket. Ha bizonytalan, akkor akár meg is gondolhatja magát, és elállhat a kölcsön felvételétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában