HIRDETÉS

2019.07.05. 14:24

Mire jó a dinamikus jóga?

A jóga nem csak a mentális felfrissülés eszköze, hanem kiváló mélyizmos tréning is! Ha szeretnéd testedet és lelkedet karbantartani, és edzésprogramodat változatossá tenni, ez a cikk neked szól.

Képzelj el egy órát, ami alatt kellemes, halk zene szól, az ősi mozdulatok és kitartott pózok folyamatos mozgássorozattá állnak össze, miközben az izmaidat és akaratodat is próbára tevő gyakorlatok tetőtől talpig minden porcikádat átmozgatják. Nincs dübörgő basszus, nem úszol izzadtságban, mégis hatékonyan edzel, és megtapasztalod az igazi flow élményt. Túl jól hangzik? Pedig a dinamikus jóga éppen ezt ígéri!

Örökmozgóknak

A jóga pozitív élettani hatásait nem kell bemutatnunk – az indiai eredetű mozgásforma évezredek óta járul hozzá testi és lelki egyensúlyunk, egészségünk megőrzésében. Lassú, befelé forduló, kímélő tempója azonban nem való mindenkinek. Egyetlen percig se bánd, ha úgy érzed, nincs türelmed a meditatív óra elmélyüléséhez: a hatha ászanák mellett a pilates gyakorlatokból is merítkező dinamikus jóga egy igazi, 21. századi, mélyizmos tréning, ami alapos nyújtás után tetőtől talpig megdolgoztatja minden porcikádat. A mozgás itt gyorsabb, mint egy klasszikus jógán, de nem olyan intenzív, mint egy aerobic óra, mégsem fogod unni, hiszen a változatos sorozatok minden alkalmat egyedivé tesznek.

Az edző szerepe

A videómegosztók korában ki sem kell mozdulnod a nappaliból, hogy jógaórák és tanfolyamok egész áradata zúduljon a nyakadba. A hatalmas választékban szuper dinamikus programokat is találhatsz, persze, de kezdőként, vagy amíg nem vagy magabiztos az egyes pozíciók kitartásában, azt javasoljuk, keress egy profi edzőtermet és egy megbízható edzőt! Ha ugyanis rosszul rögzülnek a mozdulatok, azzal nem csak eredménytelen leszel, hanem akár sérülést is okozhatsz magadnak.

Mentális edzés

A dinamikus jóga, hasonlóan a klasszikus változatokhoz, kiemelt figyelmet fordít a helyes légzésre. A megfelelő ütemű és mélységű levegővétel ugyanis sejtszinten támogatja a szervezet működését, illetve hozzájárul a testi-lelki harmónia helyreállításához. Ha még soha nem voltál egyetlen hasonló órán sem, előfordulhat, hogy első alkalommal nem tudsz majd mindenre egyszerre figyelni. A mozdulatok, az egyes jógatesthelyzetek megértése és helyes végrehajtása, a légzés-koncentráció mind-mind komoly összpontosítást igényelnek – ez azonban gyakorlással fejleszthető! Ha megtetszett a dinamikus jóga, ne add fel! Járj szorgalmasan az órákra, figyelj, tanulj, és látni fogod a haladást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában