HIRDETÉS

2019.03.05. 08:03

Mit válasszunk ipari tároláshoz: raktárt vagy konténert?

Anélkül, hogy mélyen beleásnánk magunkat a tárolástechnika rejtelmeibe, néhány fontos szempontot figyelembe véve el tudjuk dönteni, hogy vállalkozásunk számára melyik megoldás lehet az előnyösebb.

A raktár bérlés vagy a raktárkonténer bérlés itthon is szinte bárhol megoldható. Országszerte nagyon sokan foglalkoznak azzal, hogy kiadó raktárépületeket kínálnak a cégeknek. A konténerekkel ugyanez a helyzet, megvásárolni, bérelni és kölcsönözni is lehet őket. Mégis mi alapján döntsük el, hogy nekünk melyik a jobb?

Logisztika

Cégünk méretéhez és profiljához igazítva fontos szempont a logisztika. Székhelyünkön vagy telephelyünkön megoldható-e a tárolás, azaz van-e elegendő hely vagy alapterület ahhoz, hogy odaszállíttassunk egy vagy több konténert, amiben aztán tárolhatjuk készleteinket, vagy bármi egyebet.

Ha ez nem opció, akkor megfelelő helyen kell raktárt keresnünk és bérelnünk. Szerencsére ma már sok olyan ipari ingatlant találhatunk országszerte, ahol kiadó raktárak és raktárépületek várják bérlőiket, azaz minket. Ezért minden körülményt figyelembe véve kell eldöntenünk, hogy hol érdemes készleteinket tárolni.

Ráadásul nemcsak a szállítmányozási, hanem az emberi oldala is nagyon kényes kérdés, ha bérelni fogunk. Ugyanis nem mindegy, hogy mindentől távol esik a bérlemény, és akkor embereink munkába szállítása is kulcskérdés, vagy tömegközlekedéssel is megközelíthető. Van-e lehetőség parkolásra a területen? Modern raktárépületről van szó közművesítéssel, fűtéssel? A raktártelepen van elegendő hely a kamionoknak?

Méret

Az elhelyezkedés mellett a méret a másik kardinális szempont, ami alapján dönthetünk a konténer vagy a raktár mellett. A konténerek is többféle kiszerelésben és méretben állnak rendelkezésünkre.

Készleteinknek megfelelően választhatunk kisebbet és nagyobbat, könnyű- vagy nehézszerkezeteset. A konténer előnye, hogy gyorsan összeszerelhető és lapra szerelve is tárolható, ha épp nincs rá szükség vagy egyszerűen szállítható át máshova is pont emiatt.

Egy raktár esetében számít a belmagasság, hogy a tartóoszlopok milyen távolságra vannak egymástól, azaz hogyan tudjuk elhelyezni benne készleteinket. Illetve milyen egyéb tényezőket kell figyelembe vennünk a készlet tárolása során, például 25 Celsius fok alatt kell tartanunk azt? Ezesetben a fenntartási költségekkel is számolnunk kell, ami például egy hűtőkonténer bérlésekor is plusz pénzt jelent. Fontos, hogy mekkora a raktár vagy a konténer padló terhelhetősége. Számít-e, hogy földszinten vagy emeleten helyezkedik-e el? Van lehetőségünk irodát is bérelni a raktár mellett?

Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, akkor mielőtt árajánlatot kérünk, vegyük fel a kapcsolatot az illetékesekkel, menjünk el személyesen is a helyszínre. Hiszen nem mindegy, hogy hova visszük, kinek adjuk a pénzüket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában