hirdetés

2018.05.18. 16:00

Masszázsmedence – gyógyító élményforrás otthon

A vízzel való gyógyítás története több ezer, a masszázsmedencéé viszont alig százéves. A Mozaik Fürdőszoba Szaküzlet segítségével utánajártunk, hogy kezdődött és hogy robbant be a köztudatba, miért és miként terjedt el a masszázsmedence használata. A nyolcvanas években még jobbára csak legendaként, a „nyugati” világ jólétének szimbólumaként élt nálunk a köztudatban a masszázsmedence – közismertebb, de kissé pontatlan nevén: jakuzzi.

vaol.hu

 

Mára azonban valószínűleg mindenki pontosan tudja, miről van szó, még ha nem is látott ilyent élőben. A pezsgőfürdő a wellnessközpontok kötelező felszereléséhez tartozik, ám egyre többen döntenek úgy, hogy ők bizony megérdemlik ugyanazt az élményt otthonukban is. A házi masszázsmedence puszta jelenlétével árasztja a luxus üzenetét, hosszú távon pedig anyagilag is megtérül, főleg, hogy több innovatív gyártó verseng ár és minőség terén is a vásárlók kegyeiért. A medencénkben való gyönyörködés és relaxálás közepette azonban érdemes röviden áttekinteni, hogy kezdődött és robbant be a köztudatba ez a gyógyító, frissítő, felüdítő és szórakoztató élményforrás.

Mondanunk sem kell: a víz gyógyító hatásait az ókorban is ismerték. Csak egy apró villanás a történelemből: a korabeli feljegyzések tanúsága szerint a vízsugaras kezelést már Mátyás király udvarában is alkalmazták. A Jacuzzi márkanév azonban csak a századfordulón bukkant fel. Amerikába települt olaszok családi vállalkozásaként kezdődött, pezsgőfürdőnek azonban ekkor még a tervezőasztalon sem volt nyoma. A Jacuzzi testvérek ugyanis eleinte az éledező repülőgépipar forradalmasításával voltak elfoglalva, majd egy szerencsétlenség után átálltak a mezőgazdasági pumpák gyártására.

A masszázsmedence ügyében 1948-ban Candido Jacuzzi tette meg a döntő lépést: ízületi bántalmakkal küzdő fia, Kenneth számára alkotta meg egy kád átalakításával a ma ismert pezsgőfürdők ősét, első példányát. Az alig másfél éves fiúnak komoly fájdalmai voltak, és bár felüdülést jelentett számára a kórházi hidroterápia, az apa nem volt képes tétlenül nézni, ahogy a kezelések közötti időben szenved.

A J–300 típusú pumpát az ötvenes évek közepén még terápiás segédeszközként forgalmazták, de már tévés vetélkedők ajándékaként is megjelent a képernyőn – mint a házimunkában megfáradt feleségek megváltója. Kenneth közben felnőtt, átvette a cég irányítását, és tökéletesítette apja találmányát. A hatvanas évek végén jelent meg az első mai értelemben vett jakuzzi a piacon; a Római fürdő fantázianevű medence befúvói fele-fele arányban keverték a levegőt és a vizet. Megjelenésével, funkcióival és kényelmesebb, ellazultabb életet ígérő üzenetével nagyon gyorsan a luxusélet kikezdhetetlen szimbólumává vált.

A piaci lehetőséget megérezte a cég is, amely az évek során leépítette az ipari termékeket, és elkezdett egyre szofisztikáltabb, kompaktabb és olcsóbb pezsgőmedencéket gyártani. Tíz év sem telt bele, és a jakuzzi a kifinomult nagypolgári otthon alapkellékévé vált. Ma már a nagyvilágban – és idehaza is – a házi pezsgőfürdő a jólét egyik státuszszimbóluma, és persze sokkal több: az egészséges élet és a kellemes családi együttlétek záloga, arról nem is beszélve, hogy a fiatalok körében randihelyszínnek sem utolsó, a társaságkedvelők pedig ragyogó medencepartikat szervezhetnek barátaiknak.

Különösen, hogy egy masszázsmedence ma már egyáltalán nem elérhetetlen, sem anyagilag, sem beépítését tekintve. A legtöbben eleve bekalkulálják az épülő ház terveibe a medencét, előre kiválasztva a típust. Aki azonban ezt elmulasztotta, némi ingatlanbővítéssel viszonylag könnyen megoldhatja utólag is. A siker megkérdőjelezhetetlen: a házi wellnessre évről évre nő és nő az igény. Érthető: egy masszázsmedence kész kis oázist varázsol otthonunkból, ahova bármikor visszavonulhatunk a hétköznapok megpróbáltatásai elől. Aki bizonytalankodik, hogy szüksége van-e rá, annak üzenjük: még soha senkiről nem hallottunk, aki megbánta volna, hogy beruházott rá.

A SpaTrend masszászmedencék széles választékáról kaphat részletes tájékoztatást a Mozaik Fürdőszoba Szaküzletben.

Névjegy

Név: Mozaik Fürdőszoba

Cím: 9700 Szombathely, Rumi út 181.

Telefon/fax: 94/312-450

Weboldal: http://www.mozaikfurdoszoba.hu

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 8.30-17.00, szombaton: 8.30-12.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában