Életmód

2017.11.11. 10:00

TÉNYEK A C-VITAMINRÓL (x)

Bár a C-vitamin (más néven aszkorbinsav) biológiai jelentőségét már a XX. század első felében felismerték, a mai napig számos, akár egymásnak ellentmondó információ jelenik a meg az aszkorbinsav napi ajánlott mennyiségéről és/vagy pótlásáról.

 

ELLENTMONDÓ ADATOK

A hivatalos meghatározás szerint vitaminnak nevezzük azokat a szerves vegyületeket, melyek kis mennyiségben, de elengedhetetlenek az emberi szervezet számára. Viszont mennyi is a C-vitamin napi ajánlott mennyisége? A ma is érvényben lévő ajánlást 1950-ben határozták meg, mely 60-80 mg naponta. Ez éppen arra elegendő, hogy megóvjon bennünket a retteget kórtól, a skorbuttól. Ezzel a tudósok is tisztában vannak, ennek ellenére a mai napig ezt a mennyiséget olvashatjuk ajánlott beviteli értékként. Nem elég, hogy a laikusok nem kapnak hiteles tájékoztatást, bizonytalanságukat még jobban növeli, hogy a szakemberek véleménye is megoszlik a témában. Egyesek állítják, hogy változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett nem szükségeltetik C-vitamin-kiegészítés. Egy másik csoport szerint a mezőgazdasági, ill. ipari fejlődés miatt élelmiszereink nem bírnak olyan tápértékkel (így ásványianyag- és vitamintartalommal sem), hogy táplálékainkkal fedezni tudjuk a napi vitaminigényt, ezért mindenképpen pótlásra van szükség. Akadnak olyanok is, akik a megadózisú C-vitamin-terápiára esküsznek. Nem véletlen tehát, hogy az étrend-kiegészítők piaca egyre szélesebb és napról napra fokozódik az új termékek iránti igény.

SZÉLESKÖRŰ HATÁSMECHANIZMUS

Először is a legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy az aszkorbinsav biológiai hatásai széleskörűek, s nem csak az általánosan emlegetett immunrendszer-erősítés a feladata. Többek között segít megőrizni a kötőszövetek, az izmok, az inak, a csontok vagy például a bőr épségét; továbbá szerepe van mindezek újraépülésében. Részt vesz a méregtelenítő folyamatokban; számos enzimet aktivál; véd a szabadgyökök ellen; segít az epe kiválasztásában és a vas felszívódásában; fokozza a sebgyógyulást és fokozhatja a termékenységet is. Sokrétű feladatköréből adódik, hogy az ajánlott napi 60-80 mg nem elegendő széleskörű hatásainak kifejtéséhez. Mindezt tovább erősíti az a tény, hogy a modern embert egyre több olyan káros környezeti hatás éri (például környezetszennyezés, stressz), melyek növelhetik a napi szükségletet. De pontosan mennyivel?

MENNYI C-VITAMINRA VAN SZÜKSÉGÜNK?

A minimális C-vitamin-szükségletet (80-100 mg) fedezni tudjuk, ha követjük a táplálkozási ajánlásokat, és naponta 5-6 adag, azaz nagyjából fél kg zöldséget, gyümölcsöt elfogyasztunk. A megnövekedett igényekhez (pl. sportolók esetén) azonban már nagyfokú tudatosság, előretervezés (ami idő) megfelelő étel- és konyhatechnológiai ismeret szükségeltetik, de azt is tudni kell, hogy a jelenleg elérhető zöldségekben, gyümölcsökben sem annyi a C-vitamin, mint hajdanán. Ezért lehet fontos a kiegészítés. Azonban ez esetben sem árt, ha nem ész nélkül alkalmazzuk az étrend-kiegészítőket. 

Egy átlagos, ülőéletmódot folytató felnőtt ember aszkorbinsav-szükséglete 200-400 mg-nál kezdődik. Rendszeresen fogamzásgátlót szedők, sportolók, nagyfokú szellemi vagy nehéz fizikai munkát végző személyek esetében ez a mennyiség akár a többszörösére is nőhet. Lázas, fertőző betegség esetén természetesen rövidtávon szintén megnő a C-vitaminigény.

A kutatók a beviteli érték felső határát 2000 mg-ban határozták meg, mely egészséges emberek esetén még hosszú távon sem okoz károsodást. Ha valaki erre az értéke szeretné növelni a bevitelét, fokozatosan növelje az adagolást, hogy a szervezet adaptálódni tudjon. Hirtelen dózisemelésnél hasmenés, bőrkiütés, bőrviszketés vagy rosszullét is előfordulhat. Fontos kiemelni, hogy a napi 2000 mg huzamosabb ideig történő bevitele a vesekőre, vesebetegségre hajlamos egyéneknél kockázati tényező lehet. Tehát akik az előbb említett betegségekre hajlamosak, ne lépjék túl a napi 1000 mg-os határt. 

Az eredményeket, tapasztalatokat összevetve, normál esetben a még hatásos és biztonságos C-vitamin-bevitel 500-1000 mg között határozható meg. Előbbi értékkel a késő tavaszi, nyári, kora őszi hónapokban, hetekben számoljunk, s a hűvösebb időszakban növeljük bevitelünket napi 1000 mg-ra. A maximális hatás elérése érdekében a C-vitamin kiegészítőt étkezés közben vagy után vegyük be.

MILYEN A JÓ C-VITAMIN KÉSZÍTMÉNY?

A maximális vitaminhatás elérése érdekében érdemes megfogadni néhány gyakorlati tanácsot. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, vagyis nem raktározódik; pótlásáról nap mint nap gondoskodnunk kell. A felesleg vizelettel 3-6 óra alatt kiürül a szervezetből, tehát a megadózisok alkalmazása indokolatlannak minősül.

A korszerű C-vitamint tartalmazó készítményekben bioflavonoidok is találhatók, melyek serkentik a vitamin felszívódását, ezáltal erősítik, kiteljesítik annak pozitív hatásait. Érdemes megjegyezni, hogy kalcium-, illetve magnézium-kiegészítéssel tovább fokozhatjuk az aszkorbinsav hasznosulását. (Itt viszont figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne az elterjedt, a veséket feleslegesen terhelő kalcium-karbonát és magnézium-oxid párost tartalmazza a készítmény, hanem a lényegesen jobb felszívódási és hasznosulási értékekkel bíró citrát formulát!)

A legjobb C-vitamin étrend-kiegészítőbe acerola- és csipkebogyó-kivonatot is tesznek. Évszázadok óta ismert mindkét növény jótékony hatása, magas vitamin- és ásványi anyag tartalma, ezért a népi gyógyászatban önmagukban is alkalmazzák őket immunerősítésre, betegségek kezelésére. Az acerola gyümölcs a C-vitamin mellett számottevő káliumot, magnéziumot és A-vitamint tartalmaz. A csipkebogyót főként aszkorbinsav- (C-vitamin)-tartalmánál fogva ismerjük, holott értékes B-, A-, P-vitamin és magnéziumforrás. A P-vitamin, más néven rutin egy olyan, főként citrusféléken megtalálható bioflavonoid (antioxidáns), mely a C-vitamin kísérőjeként megvédi a C-vitamint az oxidációtól, elősegítve annak felszívódását.

SZINTETIKUS ÉS TERTMÉSZETES C-VITAMIN

Megkülönböztetünk szintetikusan előállított (D-aszkorinsav) és természetes aszkorbinsavat (L-aszkorbinsav). Mindkét formában megtalálhatók az étrend-kiegészítőkben, de mivel az L-izomer a bioaktív forma, ez rendelkezik teljes vitaminhatással. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk a kiegészítő pontos összetételéről; keressük az L-aszkorbinsavat tartalmazó terméket.

Bár a kapszula, pezsgőtabletta, cukorka vagy por formájú C-vitaminok hatásmechanizmusában nincsen különbség, de érdemes a kapszulás változatot választani, melyek stabil formában tartalmazzák a vitamint – azaz kevésbé bomlanak hőre vagy fényre.

EGY IDEÁLIS C-VITAMIN KÉSZÍTMÉNY

Kevés olyan C-vitamin étrend-kiegészítő van a piacon, amelyik minden felsorolt szempontnak megfelel. Azaz ideális mennyiségben tartalmaz (kapszulánként) C-vitamint, abból is a természetes aszkorbinsavat; valamint nagy mennyiségben található benne csipkebogyó, acerola kivonat és citrus bioflavonoidok. A Panhellen C-800 Ultra készítményben megtalálható mindez, ráadásul növényi kapszulában, felesleges adalékok nélkül (még a kapszula színe is természetes eredetű színezőanyaggal biztosított). Érdemes az őszi / téli influenza szezon előtt beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában