támogatott tartalom

2021.06.11. 08:59

Több mint egy vendégház – Szent István megvalósult álma az Örök Városban

Zarándokhely, az olaszországi magyar katolikus misszió központja, a római magyar közösség otthona – több év után befejeződött a Szent István Ház felújítása az Örök Városban. A közelmúltban Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója is a helyszínen járt, és találkozott dr. Németh Norbert atyával, a Pápai Magyar Intézet rektorával, Terdik Sebestyénnel, a ház igazgatójával, továbbá Habsburg-Lotharingiai Eduarddal, Magyarország szentszéki nagykövetével.

VN

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

A Szent Péter-bazilika sekrestyéjének külső falán márványtábla őrzi az egykori vendégház, a mai Szent István Ház elődjének emlékét. A történet ugyanis messzire, egészen az 1030-as évekig nyúlik vissza.

Szent István királyunk a pápától neki küldött korona mellé azt a lehetőséget is megkapta, hogy zarándokházat emeljen a Szent Péter-bazilika szomszédságában. Évszázadokkal később, 1776-ban, amikor VI. Piusz kezdeményezte annak átépítését, a templom bővítésének útjában állt a zarándokház, ezért lebontották. Cserébe előbb a több magyar vonatkozással rendelkező Santo Stefano Rotondo templomban a magyar Szent István kápolnát, majd pedig a Szent Péter Bazilika altemplomában a Magyarok Nagyasszonya kápolnát adták a pápák hazánknak, de a zarándokház pótlására sokáig, egészen 1965-ig kellett várni.

Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete, dr. Németh Norbert PMI rektor, olaszországi magyar főlelkész, Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója és Papp László diplomata a Szent Péter Bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya Kápolnájában Fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Több mint fél évszázadot felölelő történelem

A kommunista hatalomátvétel után a Pápai Magyar Intézet hallgatói nemkívánatos személyek lettek Rómában, de 1964-ben Magyarország és a Vatikán részleges megállapodást kötött, ekkortól újból érkezhettek növendékek az 1927-ben alapított Pápai Magyar Intézetbe, viszont az „emigráns papoknak” távozniuk kellett. Amikor ezt megtudta a Genfben élő Fáy Erzsébet, aki hosszú éveken át ápolta Oliver Duncan angol lordot, s aki annak halála után megörökölte vagyonát, fölajánlotta: ha az emigráns papok telket szereznek Rómában, ő vállalja, hogy olyan méretű házat építtet nekik, amely a Rómába érkező magyar zarándokok befogadására is alkalmas lesz. A Pápai Magyar Intézet két távozó vezetője, Zágon József és Mester István a Szent István Alapítvány nevében telket vásárolt, amelyre sikerült felépítteteniük a házat. A Szent István Házat végül 1967. augusztus 20-án több ország magyar képviselőinek a jelenlétében áldották meg. Ekkor szentelték fel a ház kápolnáját is, melynek oltárasztalába magyar szentek ereklyéit helyezték el.

A szobakulcs mellé lelki útravaló is jár a zarándokoknak

Tavaly májusban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) azzal a céllal vásárolta meg Szent István Házat, hogy a magyar zarándokok biztos otthonra találjanak az Örök Városban, amely a magyar kultúra és a magyar kereszténység fontos vonatkozási pontja. Ezzel valóra vált Szent István és Mindszenty bíboros álma. Dr. Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora lapunknak úgy fogalmazott, első királyunk óta fontos Magyarország számára a Rómával való kötelék. Ezt a kapcsolatot tovább mélyíti, erősíti meg a felújítás és koronavírus-járvány utáni bezártságot követően megnyitó Szent István Ház, amely a világban élő magyarságnak a zarándokháza. Hozzátette: a Szent István Zarándokház olyan programot és szolgáltatásokat is kínál, amelyek a lelket gazdagítják, amelyek a Rómában töltött napokat zarándoklattá formálják. Igény esetén híres bazilikákba szentmiséket tartanak, és megszervezik a pápai audiencián való részvételt is, amely számos Rómába érkező zarándok álma. Dr. Németh Norbert PMI rektor korábban a magyarkurir.hu portálnak azt mondta: Szent István királyunk komolyan gondolta a magyar jelenlétet Rómában, hiszen ezért zarándokházat alapított, mely az 1700-as évek végéig fennállt a Szent Péter bazilika mellett, Szent Péter apostol sírja tövében. Tulajdonképpen ennek a jogutódja egy kicsit a Szent István ház, illetve ennek a kistestvére a Villa Mater Redemptoris. Ezzel is az első szent királyunknak a szándékát és örökségét szeretnénk komolyan venni, megőrizni és a jövőnek átadni.

Márványtábla őrzi az egykori vendégház emlékét

Minden igényt kielégítő, 21. századi körülmények négyezer négyzetméteren

A ház szerkezeti felújítása 2017-ben kezdődött meg, de 2020 kora tavaszára is csak 90 százalékosan fejeződött be. Az elmaradt munkálatokat az üzemeltetésért felelős Szent István Alapítvány új vezetősége fejezte be. Mivel a ház a római magyar közösség, ezen keresztül pedig az Olaszországi Magyar Katolikus Misszió központjává is vált, az alagsorban olyan helyiségeket is kialakítottak, amelyek a római magyar közösség összejöveteleit szolgálhatják: ilyen például a mozi- és színházterem, a bár és a kápolna, ahol a tervek szerint minden pénteken délután, illetve szombaton este vasárnap előesti szentmisét tartanak, és amelyekre a zarándokokat és a római közösség tagjait is várják. A tervek szerint a plébánosi igazolással zarándokként és nem turistaként érkező vendégek kedvezményt kapnak, továbbá különböző belépők és jegyek megvételi, valamint biciklikölcsönzési lehetőséget is biztosítanak.

Hatvan szobát és több közösségi helyiséget alakítottak ki a kívül-belül megújult épületben

A mintegy négyezer négyzetméter alapterületű épületben hatvan szobát alakítottak ki százhúsz fő befogadására alkalmas közösségi terekkel, parkolási lehetőséggel és hatalmas kerttel. – Minden szobához saját fürdő tartozik, továbbá fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas légkondicionáló működik. A ház energiaigényének egy részét napelemekkel biztosítjuk, valamint egy kút fúratását is tervezzük, hogy ne a drága ivóvízzel kelljen öntöznünk. Ha a laboratóriumi vizsgálatok a víz minőségét jónak ítélik, akkor további felhasználását is tervezzük – fűzte hozzá Norbert atya, aki egyben az üzemeltető Szent István Alapítvány elnöke is. Elárulta azt is: kihasználva a közösségi terek adta lehetőséget, minden évben szeretné meghívni a házba azokat az olaszországi munkatársakat, akik segítik lelkészi munkáját, például részt vesznek a szentmisék szervezésében, vagy értesítik a meglátogatandó betegekről.

Szombathelyiek látogatása Rómában, az Örök Városban

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz 2010 óta félévente Rómából hozza haza azoknak a rózsafűzéreknek az alapanyagát, amelyeket a saját intézményeiben a megváltozott munkaképességű munkavállalók fűznek. A legutóbbi kiutazásuk alkalmával részt vettek a helyi magyar közösséggel együtt azon a szentmisén Loretoban, amelyet dr. Németh Norbert, mint olaszországi magyar főlelkész celebrált. Ellátogattak a Szent Péter Bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya Kápolnájába is, ahol immár 40 éve minden kedden a római magyar közösség jön össze szentmisére. Június 1-jén pedig a Szent István Házban találkozott Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz igazgatója, dr. Németh Norbert PMI rektor, a házat üzemeltető alapítvány elnöke, és annak igazgatója, Terdik Sebestyén. A szombathelyiek nem érkeztek üres kézzel: maszkokat és különböző fertőtlenítőszereket adtak át.

Terdik Sebestyén, a Szent István Ház igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója és Németh Norbert, a Szent István Alapítvány elnöke a megújult Szent István ház recepcióján

A „köntöse” is megújult a Szent István Háznak

A Szent István Ház logóját lecserélték, weboldalát modernizálták, de minden fontos információ megtalálható a ház új facebook oldalán is.

Címük: www.cssroma.katolikus.hu A css jelentése: Casa di Santo Stefano – Szent István ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában