hirdetés

2019.10.04. 14:31

Túl sok a hiteled? Mindig vannak megoldások

Hitelt felvenni aránylag könnyű – bár egyre jobban szabályozott -, de arra is kell gondolni, hogy a szerződésben lefektetett időszakban végig meg kell majd oldanunk a törlesztést. Ha ez nehezebben megy a vártnál, a pénzintézetek mindig kínálnak kiutat.

Egyre nehezebb banki hitel miatt bajba jutni

Az elmúlt években több olyan szabályozás is életbe lépett, mely az adott jövedelemszint mellett vállalható törlesztő részleteket egyre lejjebb nyomta. Mindez azért történt, hogy senki se fusson túl a kereteken, és egyre biztonságosabb legyen a hitel felvétel. Főleg a nem fix kamatozású megoldások terén korlátozták a felvehető hitelösszegeket, és így a havonta visszafizetendő tételeket is.

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy mondjuk az egy évtizeddel korábbihoz képest a kamatok – és ezáltal a THM-ek – rendkívül kedvezőek lettek, látható, hogy szerencsére egyre nehezebb adósságspirálba kerülni.

Ám mindenkinek az életében lehetnek olyan események, amelyek annyira megrengetik anyagilag, hogy nem tudja, honnan fizesse be az aktuális törlesztőt.

Akár egy baleset, ami hosszú időre táppénzbe kényszerít, vagy egy vállalkozó esetén egy komolyabb betegség, ami miatt egy időre ‘be kell csuknia a boltot’, esetleg egy bérlemény felmondása is hozhat olyan helyzetbe, hogy csak a napi költségeinket tudjuk fedezni.

Főleg azok a konstrukciók okozhatnak gondot, amit régebben vettünk fel, a lazább szabályozás idején, vagy akkor, amikor csak magasabb kamatokkal juthattunk hitelhez.

Mi a megoldás?

A legésszerűbb a régebbi, ‘elavult’ konstrukciókat újakkal kiváltani. Egy kedvezőbb THM-mel rendelkező kölcsönt sokkal könnyebben fogunk visszafizetni, mint egy olyan régi verziót, amelynek kétszer akkora a teljes hiteldíj mutatója.

Akkor is érdemes váltani, ha változó kamatozású a hitelünk, mert itt bármikor emelkedhet ahavi törlesztőrészletünk. A fix kamatozású hitelek felülmúlhatatlan előnye, hogy az egész törlesztési időszakot minden költségével együtt előre ki tudjuk számítani, így sokkal könnyebb kalkulálni a költségeinkkel.

Nem kell figyelnünk a híreket, hogy emelkednek-e a kamatok a piacon, és nem kapunk arról tájékoztatót, hogy jövő hónaptól nő a befizetendő összeg – és ez megfizethetetlen élmény.

Összevonni egybe

Ha több hitelt vettünk fel, akkor egy idő után jó megoldás egy hitelbe összevonni ezeket, mivel így jóval könnyebben kézben tartható a törlesztés. A figyelmünket elkerülheti egy kölcsön, ha a hónapban már kettőt kifizettünk, aminek bizony komoly következményei is lehetnek.

Egy késedelmes fizetés miatt is kerülhetünk KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), vagy régebbi nevén BAR listára, azaz a ‘rossz adósok’ listájára, ami a későbbiekben akadályozhatja a hitelfelvételeinket.

Ha csak egy befizetést kell megoldanunk egy hónapban, ráadásul és jó feltételekkel, akkor az sokkal nagyobb eséllyel fog sikerülni még akkor is, ha időlegesen kiesnek bevételeink.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában