hirdetés

2018.08.27. 16:15

Van mire építeni a derűs jövőképet

ÁGAZATI KÖRKÉP Magyarország a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piacává nőtt, az építőipar szerződésállománya a fél év végén meghaladta az 1,8 ezermilliárd forintot.

 

Helyből vett repülőrajtot tavaly a magyar építőipar, teljesítménye az előző évit 29,8 százalékkal meghaladva, megközelítette a 2,5 ezermilliárd forintot. A magas bázist idén várhatóan legalább 15 százalékkal fogja túlszárnyalni. A sikert valószínűsíti, hogy – mint a KSH legutóbbi gyorsjelentésében olvasható – a szerződésállomány értéke június végén 62,1 százalékkal meghaladta a tavaly júniusit. A további növekedés mértékéről, a lehetőségekről a kockázatok miatt visszafogottan nyilatkoznak a piaci szereplők, hiszen az ágazatot sújtó kapacitáshiányhoz vezető munkaerőhiány és az alul-gépesítettség még mindig megoldásra vár. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal korábbi adatai szerint azonban már több mint 1,5 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke pedig meghaladja a 680 milliárd forintot.
Ezzel a volumennel Magyarország a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piacává lépett elő. Aligha kétséges, hogy az építőipar kilátásai továbbra is igen kedvezők. A fejlesztés alatt álló ingatlanok funkció szerinti megoszlását tekintve 41 százalék iroda-, 34 százalék lakás-, 16 százalék kereskedelmi, 8 százalék logisztikai, 1 százalék pedig szállodafejlesztés. Az ágazati gyorsjelentésekre reagáló szakértők az építőiparban továbbra is jelentős mértékű béremelkedésre és fehéredésre számítanak a következő években. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője nemrég azt hangsúlyozta, hogy a külföldön dolgozó szakképzett munkaerő visszacsábításához a fogadó ország bérszintjének megközelítőleg 80 százalékát elérő fizetések szükségesek, amihez fokozatosan közelít a teljes iparág, illetve ez több – szakképzettséget és tapasztalatot igénylő – pozíció esetében már meg is valósult. Az építőipari ágazat egyik motorját részben az uniós forrásokon alapuló út-, vasút- és közműépítések jelentik, az épületépítéseknél pedig az ipari épületek segítik a növekedést a lakásépítéseken túl – mutatott rá Németh Dávid, az K&H vezető elemzője, az első fél év időarányos növekedését kommentálva.
A legfrissebb adatok, mint mondta, illeszkednek az eddigi trendbe, jól látszik, hogy továbbra is emelkedőben van az építőipar. A beruházók és a kivitelezők a meglévő megbízásaikra koncentrálnak, és újabb munkákat csak óvatosan vállalnak be. „Erre utal, hogy júniusban a megkötött új szerződések volumene mindössze 0,6 százalékkal emelkedett.

A szerződésállomány ugyanakkor jelentős volt, június végén 62 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Az építőipari fellendülés egyre magasabb árak mellett folytatódik, a második negyedévben a termelői árak 9 százalékkal nőttek. A mostani kilátások szerint 15 és 20 százalék közötti növekedésre lehet képes a szektor. A szerződésállomány növekedését némileg árnyalja – amint arról az ÉVOSZ ágazati helyzetértékelésében is rendre említést tesz –, hogy a benyújtott vállalkozói számlák 20 százaléka továbbra sincs időre kifizetve, 5 százaléka pedig lánctartozásba kerül. A határidőt jóval meghaladó késedelmes fizetések összértéke időközben csökkent, piacromboló hatása enyhült, ami nagyon fontos, mert ez a vállalkozások együttműködési készségét is meghatározza.

Idén 15 százalékkal bővülhet tovább az építőipari termelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában