programajánló

2021.06.25. 07:00

A szombathelyi Munkácsy-díjas festőművész Miatyánk képciklus ősbemutatójának Celldömölk ad otthont

Pater Noster címmel nyílik Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész könyvbemutatóval egybekötött kiállítása június 26-án, szombaton 17 órakor a celldömölki a Kemenesaljai Művelődési Központban.

VN

Tóth Csaba festőművész 20200819 Vasszécseny Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: VN-archív

A könyv Isten és a világ címmel jelent meg a Szülőföld Könyvkiadónál 2020 végén. Az alkotó festményeivel illusztrált kötet számba veszi Tóth Csaba életművét, „hitvalló művészetét”, amely megmutatja érzéseit, gondolatait, Istennel való kapcsolatát. A könyv maga is egy hitvallás, amelyben Tóth Csaba saját írásai között van egy különleges párhuzam: a művészet születésének misztériumát a kétezer éves imádságban, a Miatyánkban ragadja meg.

Soronként társítja hozzá az alkotás lényegéről szavakba önthető gondolatokat: az égiekkel való kapcsolatfelvétel lehetőségétől a megrendítő emberfeletti valósággal való találkozáson, az ősi mintakövetésen át a rítusok, szertartások szellemi hátteréig. A Pater Noster soraihoz azóta képciklus is készült, ennek az ősbemutatója az augusztus 27-éig látható celldömölki tárlat, amit Fehér László polgármester és dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész nyitnak meg.

Közreműködik: Kaisinger Ildikó énekművész. A festőművésszel Németh Katalin, az intézmény művészeti előadója beszélget. Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész június 27-én, vasárnap 15 órakor a testvére, Tóth Lívia textilművész tárlatát nyitja meg a vasszécsenyi Pungor Ernő Művelődési Házban.

Kiemelt képen: Tóth Csaba festészete „hitvalló művészet”, mely megmutatja érzéseit, gondolatait, Istennel való kapcsolatát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!