Látványégetés

2021.07.09. 13:00

A 20. Fazekas Napokon megrendezik a mesterek korongozó versenyét

Magyarszombatfa Különleges attrakciót kínál a jubileumi, 20. Fazekas Napok július 10–11-én. Szombaton este nyolc órakor látványégetés lesz, sötétben pattogó szikrákkal, a tűzből a szemünk láttára megszülető edénnyel.

Merklin Tímea

A Fazekasház szombaton és vasárnap is nyitva lesz a 20. Fazekas Napokon, amely egy nemzetközi fazekasfesztivál és -vásár. Szombaton 9 órától rendezik meg a 10. főzőversenyt a Tűzzománc Szomjoltónál. A vásár aznap 10–21 óráig tart. 11 órától korongozó­bemutató lesz, és egész nap lehet korongozni. 11 órakor nyitja meg a vásárt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. 14 órától koszorúzást tartanak a fazekas emléktáblánál. 15 órától rendezik meg a mesterek korongozóversenyének 1. fordulóját. 18 órakor az ­Aurevoir ad koncertet. 20 órakor kezdődik a látványégetés.

Alkalmi kemencéket hoznak létre úgy, hogy olajoshordókat bélelnek ki tűzálló szigetelőanyaggal. Alapesetben egy rézoxidos égetés történhetne benne, amitől a tárgyak egyöntetű zöld bevonatot kapnának, de nem ez a cél. Albert Attila és társai egy fojtott redukciós égetést visznek véghez, aminek az a lényege, hogy a kerámiát az égetés csúcshőmérsékletén kiveszik a kemencéből, az ­oxidációs közegből. A kettévágott hordókat szétkapják, amikor odabenn ezerfokos hőmérsékleten izzik a tárgy, hirtelen kiemelik onnan egy vasrúddal, és beteszik egy földbe ásott lyukba, ami ki lesz bélelve faforgáccsal (ez a redukciós közeg), és ott betemetik. A tárgyra menet közben forgácsot szórnak, amelyek szikrázva ellobbannak a leszálló sötétségben. Ez a látvány az ajándék a közönségnek a fazekasnapok huszadik évfordulója alkalmából.

Vasárnap 10-től 18 óráig tart a vásár, ez idő alatt végig lehet korongozni. 12 órától rendezik meg a mesterek korongozóversenyének II. fordulóját, 16 órakor hirdetik ki az eredményt. 15 órától népzenei és tánccsoportok mutatkoznak be.

Kiemelt képünkön: Szombaton és vasárnap is szebbnél szebb edények közül válogathatunk Magyarszombatfán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!