kultúra otthon

2020.04.03. 07:00

A Weöres Sándor Színház sem hagyja cserben a színházrajongókat

A koronavírus-járvány megjelenése a vidéki színházakat is kényszerpihenőre ítélte. Legtöbbjük azonban úgy döntött, nem hagyja kultúra nélkül közönségét, így online felületeiken sorra elérhetővé teszik korábbi darabjaik felvételeit.

Polgár Patrícia

Már elérhető online a Weöres Sándor Színház kortárs előadása, a Home Bank

Fotó: VN/wssz.hu

A Weöres Sándor Színház is hétről hétre megnyitja archívumát és megörvendezteti közönségét egy-egy, a Youtube-csatornájukra feltöltött, korábban játszott darabbal. Láthattuk már tőlük a Vitéz Mihály című tragikus történelmi komédiát és Shakespeare Szentivánéji álmát.

Az előadásokat csütörtökönként 18 órától vasárnap éjfélig teszik elérhetővé. Tegnaptól Czukor Balázs és Surányi Nóra: Home Bank című, kortárs előadásán keresztül tekinthetünk be egy bank életébe. A színház a héten gondolt a legkisebbekre is: csütörtökön, reggel kilenc órától várják a videómegosztó elé az óvodásokat és kisiskolásokat Devecsery László: A kék pék című meséjéből készült interaktív előadással, mely április 16-áig tekinthető meg a csatornán.

Szintén gyermekeknek való program: a győri Vaskakas Bábszínház minden vasárnap feltölti Youtube-csatornájára egy-egy korábbi előadásának felvételét.

Már elérhető online a Weöres Sándor Színház kortárs előadása, a Home Bank
Fotó: VN/WSSZ.hu

A Miskolci Nemzeti Színház közösségi platformját is érdemes rendszeresen figyelni, hiszen csütörtökönként ők is archív felvételekkel kedveskednek a publikumnak. E heti darabjuk, A mi osztályunk szintén csütörtökön, 19 órától egészen vasárnap estig megtekinthető.

Az Őze Áron vezette dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház twitch.tv-oldalára tölti fel minden kedden és csütörtökön a korábbi darabjairól készült felvételeket Virtuális Színház sorozatában. Került már fel történelmi dráma: az Igazságtalanság, egy Antigoné-feldolgozás, a Kuplékirály című zenés játék, valamint Frida Kahlo Szenvedélyes életigenlése. A Mikrokozmosz nevet viselő zenés mesejátékukkal a gyermekeknek szeretnének kedveskedni.

A Szegedi Nemzeti Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez, korábban a Szentivánéji álmot láthattuk YouTube-csatornájukon. Április 1-jétől pedig Tóték dobozolnak a virtuális térben – Örkény tragigroteszkje két hétig lesz megtekinthető.

Ettől a hónaptól a tatabányai Jászai Mari Színház is csatlakozik az online előadást közvetítő teátrumokhoz. Folyamatosan töltik fel Facebook-oldalukra korábbi előadásaik felvételeit, melyek élő videóban lesznek megtekinthetők, heti kétszer: péntek este 20 órától, majd szombat délután 17 órától az ismétlés. Az első online előadás Háy János: Házasságon innen és túl című darabja lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!