programajánló

2021.04.16. 10:00

Kihívás áprilisban is: minden, ami zöld a Savaria Múzeumban

Február óta tart a Savaria Múzeum „Csak egy…” kihívássorozata, melyben a kihívott múzeumok megadott tematika alapján mutatják be kiállításuk egy-egy darabját közösségi oldalukon. Ebben a hónapban a múzeumok tárlatuk egy-egy zöld darabját ismertetik meg.

Polgár Patrícia

20190807 Szombathely Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Fotó: Unger Tamás Vas népe

Fotó: Unger Tamás

A sorozat februári témája a kanál volt. Áprilisban a kihívássorozat főszereplője a tavasz és a megújulás színe, a zöld. A kihívást teljesítő múzeumok rövid videókat töltenek fel kiállított darabjukról, és rövid leírással is ellátják.

A Savaria Múzeum római kori tárlatának egyik műtárgyát, egy egér alakú illatszeres üveget mutat be ezúttal. A vízszintesen vágott, üvegszállal díszített halványzöld balsamarium egér alakot formáz. A szemeket, füleket, lábakat üvegcserépből forrasztották hozzá a hengeres testhez, a farkából pedig az illatszeres üveg száját alakították ki. A múzeum kihívottja, a Vasi Múzeumi és Látványtár egy kloritpala bemutatásával csatlakozott a kihíváshoz, melyet Horváth Ernő, a Savaria Múzeum egykori muzeológusa, megbízott igazgatója gyűjtött 1981-ben. A látványtár a Szombathelyi Képtárat hívta ki, ők László Dániel Selmecbánya látképe című kiállított festményükkel kapcsolódtak a kihívásba.

A sorozat legújabb köre tegnap indult útjára, az első napon főként a szombathelyi múzeumok csatlakoztak. Minden bizonnyal, ahogy a megelőző kihívások, úgy ez is hamar bejárja az internetet.

Kiemelt képünkön: A Savaria Múzeum ezúttal római kori tárlatának egy darabját mutatja be a közönségnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!