Visszafogottabb ünneplés

2020.08.19. 07:00

Mutatjuk, milyen programok lesznek megyeszerte az államalapítás ünnepén

A koronavírus-járvány miatt a korábbiakhoz képest országszerte visszafogottabb ünneplésre lehet számítani. Mutatjuk, Vas megyében milyen programokat tartanak meg:

Polgár Patrícia

Szent István-szobor a szombathelyi Kálvária utcában

Fotó: VN-archív

Andrásfa

Augusztus ­20-án búcsú lesz a településen, a 11 órakor kezdődő szentmise után pedig Szent István-szobrot avat az önkormányzat.

Szombathely

Augusztus 20., csütörtök 8.30 – szentmise Szent István király ünnepén a Szent Kereszt Lelkészségen. A szentmisét bemutatja dr. Székely János megyés püspök.

A szombathelyi önkormányzat a vasi esetszámok növekedése és a járványügyi védekezés miatt nem rendezi meg a hagyományos városi ünnepséget. A Kálvária utcában lévő Szent István-szobrot a városvezetés szűk körben koszorúzza meg augusztus 20-án 11 órakor.

Kőszeg

Augusztus 20., csütörtök: Államalapító Szent István ünnepe. 17 órakor ünnepi szentmise a Jézus Szíve Plébániatemplomban. 18 órakor a Jurisics téren megáldják az új kenyeret, átadják a Városi Művészeti Szemle díjait. Ünnepi beszédet mond: dr. Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kormánybiztosa. Közreműködik: Kőszeg Város Fúvószenekara.

Szentgotthárd

Augusztus 20., csütörtök: 8.30-tól Szentgotthárd Város Fúvószenekara zenél a Széll Kálmán téren. 9 órától szentmise a Nagyboldogasszony-templomban. 15 órától Senior Örömtánc a Várkert szabadtéri színpadán. 15.30-tól fellép a Szivárvány kórus, 16 órától a Rozmaring, 17 órától a West Regio, 19 órakor Intermezzo Latin Club. 21 órától: Ed Phillips and the Memphis Patrol, 22.30-tól diszkó Dj Troll-lal.

Szent István-szobor a szombathelyi Kálvária utcában
Fotó: VN-archív

Őriszentpéter

Augusztus 20., csütörtök: 9 órakor ünnepi szentmise az Árpád-kori katolikus templomban. Utána ünnepi megemlékezés, kulturális program, ökomenikus kenyérszentelés, koszorúzás a Szent István-szobornál. Beszédet mond Kevy Albert megyei önkormányzati képviselő.

Celldömölk

Augusztus 20., csütörtök: 9 órakor ünnepi szentmise a katolikus kegytemplomban. 10 órától ünnepi műsor a városháza előtti téren. Beszédet mond Fehér László polgármester és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Ökomenikus igehirdetés és kenyérszentelés, kitüntetések és elismerések átadása. A műsorban közreműködik: Nagy Gábor színész, a Soltis Lajos Színház igazgatója, valamint Kovács Kinga, Varga Friderika és Fülöp Soma énekesek.

Lukácsháza

Augusztus 20., csütörtök 10 órától – Szőlőhegyi kilátó: Új kenyér napi piknik és főzőverseny. A csapatok 10 órától foglalhatják el helyüket, 14 órakor kezdődik az ételek zsűrizése. 16 órakor szentelik meg az új kenyeret, 16.30-tól koncertet ad az ARTrakció zenekar.

Csepreg

Augusztus 20., csütörtök: Városi jubileumi ünnepség. 8 órától ­ünnepi szentmise a Szent Miklós-­templomban. 13 órától kulturális programok. 18 órakor Államalapító Szent István, az új kenyér és a várossá alapítás 25. évfordulójának ünnepén köszöntőt mond Horváth Zoltán polgármester, átadják a városi kitüntetéseket és polgármesteri elismerő okleveleket, kihirdetik a borverseny eredményeit.

Répcelak

Augusztus 20., csütörtök 14.30: nemzeti ünnep a művelődési ház színháztermében. Ünnepi beszédet mond: Ágh Péter. 15 óra: Szentmártoni Radó Kálmán öröksége és munkássága – filmbemutató, a Radó-emlékház hivatalos átadása.

Sárvár

Augusztus 19–20., szerda–csütörtök: Várkörút Napok – több színpadon, kulturális-művészeti programokkal. Csütörtökön 18 órakor a Hild park színpadán Kondora István polgármester köszönti a megjelenteket, majd átadják a Virágos Sárvár verseny dí­jait. 19 órakor fellép a Stardust, 20.30 órakor pedig a Konyha. A Kossuth téri Táncszínpadon 17 órától Sebestyén Tímea és Stáry Katalin, 17.30-tól a Stop and Go Táncklub, 18 órakor a Háncs néptánccsoport, 18.30 órakor a Sárvár Néptánckör Kulturális Egyesület, 19 órakor a Zsolca Táncegyüttes ad műsort. A Bástya színpadon 18 órakor Hangácsi Márton, 19 órakor a Csicsó Cigányzenekar, 20 órakor a Napfonat zenél. A Lugas Színpad vendége 18 órától Balog Róbert – Mekkbrekk, 19 órától Schmöltz Margit közönségtalálkozó. 20 órakor Balogh Róbert színházi felolvasása.

Körmend

Augusztus 19., szerda 20.30 óra – Batthyány-­kastély, szabadtéri színpad: Kenyéráldás Kiss László rk. plébánossal és Bebes István polgármesterrel, majd Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk… címmel táncszínházi előadás.

Vép

Augusztus 20., csütörtök 9 óra – templomkert: az állam­alapítás ünnepén szentmisét mutat be Németh Tamás ­plébános, utána Kovács Péter polgármester mond beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!