programajánló

2021.01.22. 07:00

A magyar kultúra napján nemzeti színekbe öltözik a mozi, verseket visz messze a szél

Programajánlónk a magyar kultúra napjára.

Vas Népe

Kúltúrnapi kvíz, 20210121, ut, Acsád, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

ACSÁD

A kultúra napja alkalmából kiállítást rendeznek a település főútja mellett található térkövezett szigeten. Ebből az alkalomból a település lakóit játékra hívják. A kérdéseket az önkormányzat Facebook-oldalán is el lehet érni, de a megfejtés a kiállított képeken található meg. Január 22-én 14.30-kor rövid megemlékezést tart az önkormányzat szűk körben, a veszélyhelyzeti intézkedések betartása mellett. Az út menti tárlat január 24-éig látható.

SZOMBATHELY

Január 22., péntek – Egy perc a kultúráért. Az Agora Szombathelyi Kulturális Központ szombathelyi és vasi kötődésű művészeket, közéleti szereplőket, ismert embereket kért fel arra, hogy fogalmazzák meg üzenetüket a jeles nap kapcsán. Az általuk készített videókat az Agora január 22-én először Facebookés Instagram-felületein, a nap végén pedig egy összefűzött videóban a Youtube-on teszi közzé. A felkérésre igent mondott többek között Beck Zoli, a 30Y alapítója; Bognár Szilvia Artisjus-díjas népdalénekesnő; Császár Zsuzsanna zongoraművész; Doma Bence zenész; Dragomán György József Attila-díjas magyar író, műfordító; Erős Attila, a Lord együttes gitárosa; Fehér Renátó Zelk Zoltán-díjas költő; Fekete Ernő Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész; Für Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész; Gonda Kata színésznő; Katona Izabella, a Kilences Café & Kultfood vezetője; Kenderes Csaba színész; Módos Gábor fotóművész, operatőr; Péczeli Dóri, a Petőfi rádió szerkesztő- műsorvezetője; Pethő Kincső Nóra színésznő, táncos, koreográfus; Sárközi Richárd, a 8. slam poetry országos bajnokság győztese; Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító; Sztra nyák Zsófi tervezőgrafikus; Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész; Tóth Kinga Hazai Attila irodalmi díjjal kitüntetett költő, hangperformer, vizuális művész; Török Gábor politológus; Veszeli Lajos festőművész; valamint Zányi Tamás, az Oscar-díjas Saul fia című film hangmérnöke. A sportház nagyterme mellett a közönség újra „beléphet” a Savaria Filmszínház belső tereibe is – habár egyelőre „csak” virtuálisan. Mayer Rudolf, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ mozgókép szakági vezetője virtuális barangolásra hívja a közönséget. A magyar kultúra napjához szorosan kapcsolódik az Agora meseírói pályázata, amelyet tavaly év végén első alkalommal hirdetett meg az intézmény több korcsoportnak állatmese kategóriában. A Fabula című pályázatra 57 nevezés érkezett, legtöbben az általános iskolás és a felnőtt korosztályból ragadtak tollat. A műveket szakmai zsűri értékelte, a legjobbnak ítélt meséket pedig a kulturális központ online felületein péntektől a Weöres Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában hallhatja a közönség. Ma 16 és 18 óra között az Agora – Művelődési és Sportház, illetve a Savaria Filmszínház épülete is a nemzeti lobogó színeibe öltözik, aláfestésként pedig magyar költők megzenésített verseit hallhatják a járókelők.

CELLDÖMÖLK

Január 22., péntek – Tizenöt Kresznerics- díjas vállalta, hogy négysoronként elmondja Kölcsey Himnuszát. A felvételt ma teszi közzé a városi televízió.

KŐSZEG

Január 22., péntek – A magyar kultúra napjáról online formában emlékezik meg a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. Bakos György előadásában elhangzik az 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc által befejezett Himnusz. Ezután Kőszeg Város Fúvószenekara előadásában Liszt II. magyar rapszódiáját hallgathatják meg. Básthy Béla polgármester köszöntője után a Kőszegi Vonósok Kárpáti Sándor Ilonka keringőjét játsszák, majd Révész József igazgató – a városi könyvtár és múzeum összevonásából létrejött új intézmény vezetője – mondja az ünnepi beszédet. Végezetül a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes adja elő vasi táncok című koreográfiáját. A felvétel a város Facebook-oldalán lesz megtekinthető január 22-én.

ŐRISZENTPÉTER

Január 22., péntek – Őrségi vadászati kiállítás északi bejárata előtt: Vigye otthonába a magyar kultúra klasszikusait! 9.00– 11.00 óráig forró teával várják az érkezőket a „kultúra fája” köré, ahova magyar klasszikusok, írók, költők műveit helyezik ki. Ezekből mindenki kedvére válogathat, és hazaviheti kedvenc művét. Ugyancsak ma 13 órakor a Szikszay Edit Művelődési Ház névadójának sírjára helyeznek virágcsokrot.

KENYERI

Január 22., péntek 14 óra – Megemlékezés a magyar kultúra napjáról a település közösségi oldalán. Ünnepi beszédet mond Svedics Tibor polgármester. A vírushelyzetre való tekintettel a megemlékezésről készült felvételt Kenyeri Facebook-oldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiemelt képünkön: Kiállítás az út mentén Acsádon, a magyar kultúra napja alkalmából. Az alkalmi tárlathoz kvíz is kapcsolódik,

a válaszok a kiállításban rejlenek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!