programok

2021.04.16. 07:00

Könyvterasz, online színház és arcképcsarnok – Rendezvények a megyéből és az online térből

Polgár Patrícia

20210408 Szombathely Költészet napja illusztráció Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Újranyitott a könyvterasz

Szombathely Újranyitott a Könyvterasz a Berzsenyi Dániel Könyvtár Hunyadi és a Jáki úti fiókkönyvtárainak bejáratánál is. Április 13-ától a fiókkönyvtárak újranyitásáig a Hunyadi úti fiókkönyvtár bejáratánál kedden és szerdán 14–16 óráig – kölcsönzési igényét az alábbi telefonszámon adhatja le: +36 30 667 1315 –, valamint a Jáki úti fiókkönyvtár bejáratánál kedden és pénteken 13–15 óráig – kölcsönzési igényét az alábbi telefonszámon adhatja le: +36 30 519 3849. A szolgáltatást beiratkozott olvasók vehetik igénybe. A lejárt olvasójegyeket a könyvtár meghosszabbítja. A megrendelések előre egyeztetett időpontban vehetők át. Az elolvasott könyvek visszaadására a fent megjelölt idősávokban van lehetőség, ehhez előzetes egyeztetés nem szükséges.

Arcképcsarnok

Szombathely Április 21., szerda 18 óra: Reprezentatív arcképcsarnok I. rész: Éhen Gyula, a legendás polgármester. A Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület online eseménye. Szombathelyi arcképcsarnok a 19. és a 20. századból – Beszélgetéssorozat Szombathely kiemelkedő személyiségeiről: adalékok a 19. és 20. századi Szombathely és a régió kiemelkedő személyiségeinek portréfestmény-sorozatához. A portréfestmények alkotója: Szántó István festőművész. A Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület előadás-sorozatának első rendezvényén Éhen Gyuláról beszélget dr. Melega Miklós várostörténész, levéltár-igazgató és Kovács Ágnes irodalomtörténész. Az esemény, ahogy a portréfestményekhez kapcsolódó további – április 21-étől kéthetente szerdánként, 18 órai kezdettel induló – beszélgetések a Reprezentatív arcképcsarnok beszélgetések nevű YouTube-felületen tekinthető meg.

Kiállítás a virtuális térben

Április 21., szerda 17 óra: Török kor – Mesés kincsek, finom fűszerek, selymes ruhák, izgalmas párviadalok. Online tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban. Megismerhetjük a végek életét, a korszakot irányító, nagy hatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket az online tárlatvezetés alkalmával. A tárlatvezető a mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalauzolja az érdeklődőket az online térben. A program a Zoom felületén keresztül valósul meg. További információ: [email protected].

Április 22., csütörtök 19 óra: Mátyás király és Da Vinci Pizsamaparti. Visszatér a Magyar Nemzeti Múzeum Da Vinci Pizsamapartija, ezúttal az online térben. A 6–12 éves gyerekeket várják, akik a csaknem kétórás esti programban virtuális látogatást tesznek Hunyadi Mátyás pompás udvarában, a középkori Magyarország izgalmakkal teli világában, és megnézik, mi köti össze Mátyás királyt Leonardo Da Vincivel – nemcsak az azonos korszak, de a sokoldalúság, a furfangos, csavaros észjárás és az átlagon felüli intelligencia is. A Nemzeti Múzeum kiállítása a Thinglink.com alkalmazás felületén érhető el. A játékos online programban Da Vinci életéről és találmányairól is tanulhatnak a gyerekek Jocó bácsi, az ország töritanára vezetésével. A műsort Tiebenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója vezeti. Mi vár a gyerekekre? Szórakoztató játékok, rejtvények, fejtörők, ajándékok és egy mozgalmas este. Mi kell hozzá? Egy kényelmes pizsama, egy telefonnál nagyobb átmérőjű táblagép/számítógép és játékos kedv!

Online színház

Április 16., péntek 20.15 óra: Fehér nyuszi, vörös nyuszi – élő színházi közvetítés – április 16-án előadja online, életében először és utoljára: Thuróczy Szabolcs. Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert arató különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. A már több mint ötven nyelvre lefordított, számos országban hallott szöveget a világ elismert színeszei is előadták már, Magyarországon először Alföldi Róbert tolmácsolásában láthatta a közönség, a vasiak pedig a Weöres Sándor Színház színészeitől. Az előadást online, élőben közvetítik a budapesti Átriumból. Az élő közvetítés a színházból 20.15-kor, az előadás 20.30-kor kezdődik.

Április 17., szombat 19 óra: A revizor – online közvetítés a Vígszínházból. Gogol zseniális komédiáját, A revizort legutóbb 2014-ben mutatta be nagyszínpadán a színház Bodó Viktor rendezésében. A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója évekig nagy sikerrel futott. A Vígstreamház nézői most az otthonukból élvezhetik az előadást. Április 17-én a darab 2017-es felvételét közvetítik az eSzínházzal együttműködve. A szerző víziója mindig aktuális, szatirikus és groteszk kép a korrupció álnok rendszeréről, amelyben az egyéni érdekek mindent felülírnak. Az előadásban többek között Hegedűs D. Géza, Lengyel Tamás, Járó Zsuzsa és Hevér Gábor játékát élvezheti a közönség. Részletek a színház weboldalán.

Kiemelt képünkön: Újranyitottak a könyvteraszok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!