Megszentelik az új kenyeret

2021.08.19. 07:00

Szent István ünnepén megyeszerte megemlékezéseket, közösségi rendezvényeket tartanak

Gazdag a kínálat.

Merklin Tímea

Online

Világpremier lesz az online közlés révén: Száll a lelkem címmel mutatják be augusztus 20-án 19 órától azt a filmet, amely egy táncos, dalos körutazás a Kárpát-medencében. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes tagjai, a Reményik Sándor Evangélikus Iskola művészeti iskolásai és határon túli együttesek működnek közre, valamint neves színészek, akik a nemzeti összetartozás gondolatát közvetítik. A film az Összetartozás 100 Folk oldalon lesz látható.

Szombathely

Ünnepi szentmisével és az új kenyér megáldásával kezdődik a program a Kálvária-templomban augusztus 20-án 8.30-kor. Szentbeszédet mond dr. Székely János szombathelyi megyés püspök. 10 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót a Szent István-szobornál. Az ünnepi műsorban közreműködik Prikazovics Ferenc, Szabó Róbert Endre, a Rózsabors Műhely, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Szombathely Város Fúvószenekara és a MH 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred díszalegysége.

Háromnapos búcsút szerveznek idén Gyöngyöshermán-Szentkirályon 20–22-én a Szedreskertben. 20-án hagyományos búcsú, 22-én roma művészeti nap lesz, ahol fellép többek között a Mokka, Bódi Margó, Bódi Guszti és Bódi Csabi.

Kőszeg

A Jézus Szíve-plébániatemplomban 20-án 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. 18 órakor a Jurisics-várban tartják a Szent István-napi megemlékezést: az új kenyér megáldása után átadják a városi kitüntetéseket. A szónok Ágh Péter országgyűlési képviselő lesz, közreműködik Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. A kenyéráldásra várják a lakosság kenyereit is.

Csepreg

A Szent Miklós-­templomban 20-án ünnepi szentmisével kezdődik a program, ott szentelik meg az új kenyeret. Az Ottó kempingben folytatódik a nap: 9 órától kenyeret és perecet sütnek a gyerekekkel. 14.30-tól a Mesebolt Bábszínház bemutatja a Királyok könyve című előadását. 15 órától termelői gyümölcsleveket és borokat lehet kóstolni, 16.45-től mazsorett- és fúvósráhangoló lesz. 17 órakor ünnepi köszöntőt mond Horváth Zoltán polgármester, átadják a városi kitüntetéseket. 18 órától Csepreg Város Fúvószenekara és mazsorettcsoportja lép fel, 18.45-től a Romungro Gipsy Band, 19.45-től a Répce Party Country, 21-től 24-ig retró diszkó Steve Wolffal.

Sárvár

A Nádasdy-várban augusztus 18–21-e között rendezik a Sárvári Városfesztivált. 18-án 21 órától az Irie Maffia, 19-én 17 órától Szabó Balázs bandája, 19 órától a Dirty Slippers, 21 órától a Sugarloaf, 23 órától Deniz lép fel. 20-át a szuperhősöknek szentelik: lesz Marvel gyermekműsor, élő szobrok, sétáló látványosságok, festékbombarajzok, graffitiművészek egész délután. A színpadon 17 órakor Kondora István polgármester mond köszöntőt, és megszegi az új kenyeret. 17.30-tól Mojo Rising Budapest-koncert lesz, 19 órától Szilárd (a Quimby zongoristája) Piano Projekt Galambos Dorinával, 21 órától Zséda-koncert, 23 órától Iron Majdnem, 24 órától tűzijáték a vár bástyájáról. Éjjel fél egytől PartyMaffia – ünnepi utcabál a várban.

Körmend

Augusztus 18-a és 22-e között rendezik meg a Körmendi Napokat. A programban megjelenik a kultúra, a gasztronómia, a hagyományőrzők, a zene és az elmaradhatatlan tűzijáték: ezúttal augusztus 19-én – és a hagyományoktól eltérően nem a Rába-partról, hanem a Szabadság térről. A változás oka, hogy a Rába-part fejlesztés alatt áll, az idén a szokott csónakfelvonulás is elmarad. Csütörtökön 20.30-kor kezdődik a Szent István-napi ünnepi műsor, az új kenyér átvétele, megszentelése, megszegése. 21 órakor: az 57. Rába-tűzijáték. A Szabadság téri szabadtéri színpadon 21.30-kor az Ocho Macho, 23.30-kor a Soulwave koncertezik. A Batthyány-kastély szabadtéri színpadán 21.30-kor: néptáncgála a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és vendég tánccsoportok részvételével. Augusztus 20-án 10 órakor kinyit a Batthyány-kastély oldalkertjében a hagyományőrző élménytábor, ahol lesz kishuszár-toborzó, lovagoltatás, íjászat, lesznek harcászati és fegyverbemutatók. A Szent Erzsébet-plébánia­templomban 18 órától: Szent István-napi ünnepi szentmise. A Szabadság téri szabadtéri színpadon 19 órától Kóbor Zsóka és Polgár Patrik lép fel, 20.30-tól retró tánczene a Kvarc duóval (Scheer Pepi és Szabó Gábor). 21-én családi programokkal folytatódik, 22-én főzőversennyel zárul a Körmendi Napok sorozata.

Vasvár

A Nagy Gáspár Kulturális Központban kenyérszenteléssel kezdődik 10.30-kor Szent István király ünnepe Tóth Balázs polgármester köszöntőjével. Műsort ad a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, továbbá Bozzai Nóra és a Bodzavirágok népdalos csoport.

Jánosháza

A Mária-kertben mutat be szentmisét Déri Péter plébános 20-án délelőtt. A mise után szenteli meg az új kenyeret. Az államalapítás ünnepének programjához a Jánosházi Amatőr Színtársulat csatlakozik zenés-verses elő­adással.

Bük

A városházán 19-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik zenés történelmi barangolás a honfoglalástól Szent Istvánig. Az ünnep szónoka Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója lesz az új kenyér megáldása és megszegése előtt. Bükön 20-án a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a város szülötte, Csóka Gáspár bencés atya mutatja be pappá szentelésének és büki újmiséjének 60. évfordulója alkalmából.

Celldömölk

A katolikus kegytemplomban 20-án 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően 10 órakor tartják a város ünnepi műsorát. Közreműködik Szi­lágyi-Varga Diána népdalénekes, valamint a Kemenesaljai Néptánccsoport. A megjelenteket Fehér László polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő köszönti. Az ökumenikus igehirdetést követően megszentelik a város kenyerét, és kitüntetéseket adnak át.

Őriszentpéter

Az Árpád-­kori katolikus templomban tartják 20-án 8.30-tól az ünnepi szentmisét, ahol aztán az Őrségi Baráti Kör ad műsort. Ezt követően Babos Ferenc alpolgármester mond köszöntőt. 19 órakor kezdődik a Malom udvaron a Nagyok – avagy a „régi csibészek” című elő­adás.

Répcelak

A Répce Running futófesztivál 20-án 9 órakor kezdődik. A jubileumi városi ünnepséget 16 órakor a művelődési ház színháztermében tartják. Megáldják az új kenyeret, visszaemlékeznek a város elmúlt húsz évére, majd átadják a Répcelak Városért díszokleveleket. Díjazzák Az én városom pályázat nyerteseit. Az elmúlt húsz év emlékeiből és a pályaművekből kiállítás nyílik a Répce Galériában. Az ünnepség végén felszelik a város születésnapi tortáját.

Vép

A templomkertben ünnepelnek augusztus 20-án. 9 órakor Kovács Péter polgármester mond ünnepi beszédet, az új kenyeret Németh Tamás plébános áldja meg.

Szentgotthárd

A Nagyboldogasszony-templom előtt 20-án 8.30-tól zenél a városi fúvószenekar. 9 órától szentmisével egybekötve tartják meg a városi megemlékezést, köszöntőt mond Huszár Gábor polgármester. 14.30-tól kulturális programokon vehetnek részt az ünneplők.

Nick

Augusztus 20-án ünneplik a település első okleveles említésének évfordulóját. Az Örökségvédelmi Közösségi Ház udvarán a reggeli ünnepi szentmisén szentelik meg az új kenyeret. Csorba József 16 órakor köszönti az ünneplőket. 16.20-tól Biczó Judit eleveníti fel a kenyérsütés hagyományát. Bemutatják Szabó Ervin 800 év ételei Nicken című könyvét. 17.30-kor színre lép a Kajárpérci Vízirevű, 18 órától az érdeklődők ízelítőt kapnak a térség jellegzetes ételeiből.

Gencsapáti

Szent István napja és az apáti búcsú 20-án az apáti templomnál 10 órakor kezdődik szentmisével. 11 órakor ünnepi beszédet mond Bodorkós Ferenc polgármester, közreműködnek a település népművészeti csoportjai, átadják a Gencsapátiért végzett kiemelkedő munkáért kitüntetéseket.

Vasszécseny

Augusztus 20-án 17 órakor a sportcentrumban mutatják be a Vasszécseny nyolc évszázad tükrében címmel megjelent monográfiát. Köszöntőt mond dr. Kondora Bálint, a vasi közgyűlés alelnöke, a kötetet méltatja Pődör György, a vasszécsenyi kulturális bizottság elnöke, megszólal a szerző: Kereszturiné Pintér Mária.

Vaskeresztes

Az idén 800 éves Vaskeresztesen augusztus 20-án 10 órakor szentmise kezdődik. A templomkertben emléktáblát avatnak. Köszöntőt mond Krancz Tamás polgármester és Hatosné Németh Valéria, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke. Megáldják az új kenyeret.

Lukácsháza

Pikniket és főzőversenyt rendeznek augusztus 20-án 10-től 16 óráig a lukácsházi szőlőhegyi kilátónál. 16 órakor szentelik meg az új kenyeret.

Ostffyasszonyfa

A római katolikus templomban 20-án 17 órakor ünnepi beszédet mond Németh Zoltán plébános, majd bemutatják a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című filmet, emléklapokat adnak át, aztán ökumenikus kenyérszenteléssel egybekötött szeretetvendégség lesz a közösségi ház udvarán a sárvári Regös együttessel.

Kiemelt képünkön: Száll a lelkem: forgatás a Vasi Skanzenben. Pénteken lesz a film premierje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!