online a múzeumban

2020.04.17. 14:00

Virtuális programajánló

Polgár Patrícia

Európa egyik legrégebbi művészeti és ipari múzeuma is nyitva áll az online térben

Fotó: VN/IMM.hu

Néprajzi Múzeum

Az intézmény honlapján betekinthetünk a magyar nép hagyományos kultúrájába, láthatjuk az első világháború tárgyi emlékeit, illetve töredékeket a magyar zsidóság kultúrájából. Megelevenednek előttünk Bartók Béla gyűjtései, de idegen tájakat is bejárhatunk Boglár Lajos amazóniai tárgyaival.

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét. Bejárható a többi között a Reneszánsz párkapcsolati kalauz, Az álszakálltól a hipszterszakállig elnevezésű túra, betekinthetünk Leonardo követőinek a Szépművészeti Múzeumban fellelhető alkotásaiba, valamint a Szent Sebestyén-ábrázolásokba is. A kiállítások anyagai a múzeum weblapjának Útvonaltippek menüpontjában érhetők el.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Betekintést nyerhetünk a múzeum Szabó Magdáról és Arany Jánosról szóló virtuális tárlataiba, de online bejárhatóvá tették a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállítások termeit is.

Múzeumpedagógiai gyűjteményeket is találunk a honlapon: a PIM gyűjteményeinek digitalizált anyagait (kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak, fotók) információkkal kiegészítve.

Ludwig Múzeum

Waliczky Tamás Virtuális kamerák című kiállítását, valamint a Dead Web – The End elnevezésű tárlatát nézhetjük meg online a Ludwig honlapján. Előbbi fantáziakamerákkal és animácóikkal nyújt esztétikai élményt, míg utóbbi arra tesz kísérletet, hogy egy, a virtuális és fizikai valóság határán egyensúlyozó világot képzel el. A Bauhaus-év megemlékező kiállításán olyan tematikus fókuszcsoportokban láthatjuk a Bauhaus tevékenységét, mint a színelmélet, a kockaház, a vízió/utópia, a tárgyformálás, a fényművészet vagy éppen a színház, amelyek köré nagyrészt kortárs alkotók munkái szerveződnek. Ezt tekinthetjük meg A Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok című kiállítás internetes verziójában.

Európa egyik legrégebbi művészeti és ipari múzeuma is nyitva áll az online térben
Fotó: VN/IMM.hu

Magyar Nemzeti Múzeum

Otthon a szobából is bejárhatók a múzeum állandó kiállításai. Sétálhatunk az épületben, megnézhetjük az egyes kiállítások főbb tárgyait és elolvashatjuk azok leírásait.

Magyar Nemzeti Galéria

Március közepétől virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása az intézmény honlapján, ahogy a Remekművek az oktatásban című oldal is. A Galéria honlapján mindent megtudhatunk Szinyei Merse Pálról, de egyéb festők olajfestéményeit, modern alkotásokat és még sok érdekességet tettek online elérhetővé a múzeum munkatársai a honlapjukon.

Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum

A Kiscelli Múzeumban felfedezhetjük Budapest és lakossága 18. és 21. századi történelmét. Korabeli fotókon láthatjuk az akkori agglomerációt, a város hídjait és Budapest éjszakai fényeit.

Iparművészeti Múzeum

Az 1872-ben alapított budapesti Iparművészeti Múzeum Európa egyik legrégebbi művészeti és ipari múzeuma. Szecessziós kiállítási anyagok, agyagból és kőzetekből készült műalkotások, csodálatos vázák között barangolhat, aki ellátogat az intézmény weblapjára.

Természettudományi Múzeum

Nemcsak karosszékünkből barangolhatjuk be a Természettudományi Múzeum tárlatait, hanem az intézmény segítséget nyújt az otthoni tanuláshoz is. Megtekinthető az Eltűnt világok – a dinoszauroszok kora Magyarországon, a Titok a föld alól – ásványok, kőzetek, drágakövek, valamint a Sokszínű élet – felfedezőúton Magyarország tájain című kiállítás is. Emellett a Kincsek a raktár mélyéről sorozat részeként megismerkedhetünk a nagymacskákkal is. „E rettegett ragadozók a vadászat és a rejtőzködés mesterei. Ismerjük meg evolúciójukat, életmódjukat, fedezzük fel a köztük lévő megannyi hasonlóságot és különbséget!” – invitál a múzeum.

Holokauszt Emlékközpont

Az emlékközpont virtuális tárlatán megtekinthetők a II. világháborúból származó fényképek és dokumentumok magyarországi, valamint külön budapesti viszonylatban is.

Virtuális túra a Fiumei Úti Sírkertben

Maradjon otthon és sétálja körbe a Nemzeti Örökség Intézete videósorozatában a Fiumei Úti Sírkert látnivalóit. A Kossuth-, a Batthyány- és a Deák-mauzóleum izgalmas történetét, illetve a sírkerttel szomszédos Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényeit Csapó Csaba, a Nemzeti Örökség Intézetének idegenvezetője mutatja meg. A videók elérhetők a Fiumei Úti Sírkert közösségi oldalán és a Nemzeti Örökség Intézete YouTube-csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!