Programok

2013.05.20. 19:25

Programok, rendezvények Vas megyében május 20-tól

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 20-tól. Böngésszen, és válogasson!

Vas Népe

JÚNIUS 8.

Tíztánc Európa-bajnokság a sportházban

Szombathely - Az idei, 48. alkalommal megrendezendő Savaria Nemzetközi Táncversenyen Tíztánc Európa-bajnokságot tartanak június 8-án, szombaton az AGORA sportházban.

 

JÚNIUS 7.

Kalinkó, expó, fesztivál - Több tucat kulturális és szórakoztató program

Répcelak - Ismét kulturális kavalkád lesz a kisvárosban. Június második hétvégéjén három napon át kínál jó szórakozást a Répcelaki Fesztivál. Tartalmas események színhelye lesz három napon át június 7-én, 8-án és 9-én a város: az egykori népzenei és népművészeti fesztivál egész hétvégét betöltő kulturális és gazdasági kavalkáddá vált. Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, különféle műfajú táncos programok, kézműves vásár és népi kismesterségek bemutatói, bábszínház, karaoke verseny, főzőverseny, sajtkészítési bemutató, játszóház népi gyermekjátékokkal, s egyebek. Az évek óta népszerű eseménnyel azt kívánják reprezentálni, hogy a kisváros is képes ezreket megmozgató rendezvényt szervezni.

 

JÚNIUS 1.

Bohócok meséje: Hoppláda elsején

Szombathely - Paul Maar: Hoppláda című meséjét mutatja be a Mesebolt Bábszínház június 1-én, szombaton 10 órától az MMIK-ban.

 

MÁJUS 29.

Szabadegyetem: könyvtáros az előadó

Répcelak - Pallósiné dr. Toldi Márta PhD könyvtáros, szociológus, a Berzsenyi Könyvtár igazgatója, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ óraadója lesz a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület vendége május 29-én szerdán. Előadásának címe: Értékek a változó időben. A Répcelaki Szabadegyetem előadás-sorozatának rendezvénye hat órakor kezdődik a városi könyvtárban.

 

MÁJUS 28.

Gémesi György lesz Gróf István vendége

Sárvár - Kedden este folytatódik az Évezrednyitó beszélgetések címmel elindított és azóta is sikeres sorozat. Gróf Istvánnak, a Sárvári Milleneum Alapítvány elnökének vendége ezúttal dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lesz. A Magyar Vívószövetség elnökeként és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként is tevékenykedő dr. Gémesi György immár a hatodik ciklusban Gödöllő polgármestere. Kezdés kedden 18 órakor a Nádasdy vár dísztermében. A belépés ezúttal is ingyenes.

Terítéken a műgát, a falu közbiztonsága

Nick - A Rába-műgát lesz a helyszíne az önkormányzat keddi ülésének. Mégpedig azért, mert a képviselő-testület rendőrségi beszámolót hallgat meg a község és a nicki műgát közbiztonsági helyzetéről. Szó lesz még az önkormányzati társulások tevékenységéről, a társulási cél megvalósulásáról, továbbá az adóbevételek alakulásáról.

 

MÁJUS 27.

A cukorbetegség lesz a fókuszban

Szombathely - A cukorbetegek egyesülete május 27-én a GYSEV munkásszálló termében fél háromkor edukátori  előadást tart Amit a cukorbetegségről mindenkinek tudnia kell címmel.

 

MÁJUS 26.

Hegyi vigadalom lesz a pincéknél

Oszkó -  A VIII. Orbán-napi Hegyi Vigadalmat és Pannon Helyi Termék Vásárt rendezik meg május 26-án, vasárnap 10 és 20 óra között az Oszkói Szőlőhegyen, a Hegypásztor Pincéknél. 11-kor tábori szentmise lesz az új szőlőhegyi kápolnánál. 17 órakor hirdetik ki a főző-, bor- és borkorcsolyaverseny eredményeit. Napközben: borudvar, kemencés és más finomságok, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, bemutatkozik a Hegyháti Kneipp Témaút, a Kultúr-pincében Gobelin-kiállítás nyílik, és bemutatkozik a népfőiskolai hálózat.

Horgászverseny és gyermeknap egyben

Az idén is a Lóránt Gyula Sporttelepen rendezik meg május utolsó vasárnapján a gyereknapot. Ugyanekkor rendezik meg a II. Kőszegi Sportágválasztót a Kőszegi Sport Klub szervezésében.   Vasárnap délelőtt 9 óra 30 perc és 11 óra 30 között horgászverseny lesz a kőszegi csónakázótónál gyerekek részére (a részvételhez horgászengedély nem szükséges). Nevezés 9 órakor kezdődik, ami húsz percen át tart a helyszínen.  A Lóránt Gyula Sporttelepen délután fél 2-től fogadják el a nevezéseket a versenyekre. 14 órakor kezdődik az óvodás és iskolás kerékpáros ügyességi verseny, ugyancsak akkortól 17 óráig különféle foglalkozások lesznek. Agyagozás, korongozás, arcfestés, csuhé- és szalmafonás, valamint ingyenes ugráló és csúszda várja a kicsiket. Népi játékok és táncokat tanítanak a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai. 

Minden versenyt külön díjaznak. A versenyek résztvevői tombolaszelvényt kapnak, melyek az eredményhirdetés után külön sorsoláson vesznek részt. A kőszegi gyermeknapi rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Vasárnap vásárnap a templom környékén

Csempeszkopács - Szentháromság vasárnapján a templom körüli Árpád téren felelevenítik a régi falusi vásárok hangulatát. Az idei a tizenharmadik középkori vásárnap lesz a faluban.  Csempeszkopács XIII. századi román stílusú templomát egész évben sokan látogatják, az országos hírű műemlék építészeti látványosságnak számít. A község gyöngyszeme melletti téren tizenhárom éve egy másik attrakció is tömegeket vonz. A középkort idéző első vásárnapot a millennium évében szervezték meg először a mintegy háromszáz lelkes faluban. Olyan programokat kínálnak a látogatóknak, amelyek felidézik a régi falusi vásárok hangulatát. Meghívnak környékbeli mesterembereket; a kézművesek - kovács, papírmerítő, kosárfonó, mézes-bábos, gyertyamerítő, fazekas, fafaragó, ötvös - a helyszínen alkotják meg a mesterműveket, mert nemcsak eladni akarják a portékáikat, hanem azt is meg akarják mutatni, hogyan készülnek azok. Vasárnap reggel kilenctől csalogatják a vásárba a nagyérdeműt, a menet a Petőfi utcából indul. Az Árpád téren lesz tízkor a vásárnyitás, majd koszorúzás a millenniumi emlékszobornál. Tizenegykor mise a templomkertben, ebéd után pedig bevonul a Fekete Sereg. A nagyszínpadon egy órától zenés, táncos programok következnek, muzsikál például a Kármentő Együttes, a nagybőgőnél V. Németh Zsolt államtitkárral. Háromkor az Ismerős Arcok koncertje kezdődik, s vásári komédiások is színre lépnek.

Megemlékezés a Hősök napján

Körmend - A város önkormányzata, valamint a  kulturális központ közös szervezésében rendezik meg  vasárnap a Hősök napi városi megemlékezést. Az ünnepség 11 órakor kezdődik a Hősök terén. Megemlékező beszédet mond Móricz Péter, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és  Könyvtár Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum intézményegységének a  vezetője. Műsort ad a Körmendi Kastélyszínház Társulat, közreműködik a városi fúvószenekar, a vegyeskar és a Batthyány Lovasbandérium.

Hősök napja lesz az emlékműveknél

Vasvár  -  A II. Világháborús Hősi Emlékműnél lesz megemlékezés május 26-án, vasárnap délelőtt 11 órától a Hősök Napja alkalmából. Az ima után beszédet mond: Tauszné Vincze Edit, a Vasvári Járási Hivatal vezetője. A műsorban közreműködnek a Kardos László Általános Iskola diákjai és a Városi Fúvós Zenekar. A résztvevők megkoszorúzzák a kismákfai és a nagymákfai emlékművet is.

Városi gyereknap a Ferences-kertben

Szombathely - A Történelmi Témaparkban rendezik meg a Városi Gyermeknapi Forgatagot május 26-án, vasárnap 13-tól 19 óráig a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány közreműködő együttműködésével. A program résztvevője a Savaria Legio is. Esőhelyszín: az Agora Művelődési és Sportház.

Táncos párválasztó a gyereknapon

Szombathely - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma május 26-án, gyermeknapon a fővárosban és kilenc nagyvárosban, köztük Szombathelyen is „Táncos párválasztót" szervez „Szabad egy táncra?” címmel. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a tánc nyújtotta ismerkedési forma lehetőségeire, felkeltse a fiatalok és gyermekek érdeklődését a tánc iránt. A Történelmi témaparkban a Városi Gyermeknaphoz kapcsolódva 18.30 órától kezdődik a „Táncos párválasztó". A programon hét táncműfaj kilenc képviselője lép fel, amelyet 19 órakor egy országos flashmob szakít meg. Ekkor 10 városban egyszerre, ugyanazt a koreográfiát táncolják a fiatalok.

 

MÁJUS 25.

Olajütés és dödölle

Őrség - A magyar  Őrségi, az osztrák Raab és a szlovén Goricsko nemzeti parkok Hármashatár találkozót szerveznek május 25-én, szombaton. Délben startol el a Hármashatár  olimpia,  ezt követi a kerékpártúra a  Pityerszerről. A Tündérkert ünnepélyes megnyitójára  a szlovéniai Kapornak községben kerül sor, a táv 20 kilométer.     Lesz helyi termékvásár és kóstoló, a látogatók megízlelhetik a dödölléket, valamint megnézhetik a tökmagolaj ütést. Ezen kívül számos helyi ételt kóstolhatnak a standokon. A Hármashatár  napon játszóházak indulnak, bemutatkozik a     Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint  az Őrállók Alapítvány. A programok mellett mód nyílik az őrségi népi műemlékegyüttes megtekintésére is, szakvezetéssel.

A zenéé, az éneké a főszerep

Kőszeg - A Kőszegi Német Önkormányzat  Szülőföld találkozót  tart  szombaton délután háromkor a Jurisics-várban. A  Vas és Zala megyei német kultúrcsoportok találkoznak egymással.  Huber László polgármester köszönti a megjelenteket, majd Friedl Tamás, Német Kisebbségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetségének elnöke beszél. Ezt követően a zenéé  lesz a főszerep.

Elsősegélynyújtók országos  versenye

Az ország minden megyéjéből három - gyermek, ifjúsági és felnőtt - csapat  méri össze tudását és felkészültségét május 25-26-án Szombathelyen. A csapatok pénteken érkeznek Szombathelyre, a megnyitót 19 órakor a Történelmi témaparkban (eső esetén az Aréna Savariában)  tartják. A verseny szombaton lesz.  A belvárosban húsz állomást alakítanak ki.  A feladatok nem publikusak, arra viszont számíthatunk, hogy az imitátorok különböző éles helyzeteket produkálnak majd, így látványosságnak sem lesz utolsó a szombati versengés. Egyebek között a  Gayer parkban, az Iseumnál, a Fő téri szökőkútnál, az egykori Centrum áruház előtti téren, a VOSZ-udvarban, az Agora Savaria Filmszínházban, a Mediterrán udvarban, a Savaria téren és a Szent Erzsébet téren alakítják ki a különböző állomásokat.  Az országos elsősegélynyújtó verseny fővédnöke dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere lesz.

Tarisznyások a Zsinagóga-udvaron

Szombathely - A Tarisznyások együttes Féltarisznya című gyermekműsorát mutatja be a Szimfónia Kávéház és a Zsinagóga közös udvarán május 25-én, szombaton 16 órától. A koncertre belépődíj nincs. Az együttes tagjai: Kiss Attila  gitár, ének, Molnár András  basszusgitár, Pados Zsolt  furulya, fuvola, ének.

Haydn: Teremtés a Bartók Teremben 

Szombathely - Joseph Haydn: Di Schöpfung  Teremtés című művét adja elő a Savaria Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben május 25-én, szombaton 19.30-tól. Az oratorikus hangversenyen közreműködnek: a Szombathelyi Erkel Kórus és a Zenebarátok Szent Márton Kórusa. Szólisták: Seregély Krisztina, Csapó József, Pintér Dömötör. Vezényel: Horváth Imre.

Tánc Pásti Dóra emlékére

Bük - Országos felnőtt , ifjúsági tíztánc és junior standard ranglista táncversenyt rendez a Rimányi Táncstúdió. A pontszerző viadalt Pásti Dóra emlékének szentelik. Tizenöt esztendővel ezelőtt,  április utolsó napján egy szerencsétlen baleset következtében 12 esztendős korábban elhunyt Pásti Dóra, a Haladás Sporttánc Szakosztályának táncosa. Emlékére évente tavaszi klubközi táncversenyeket rendeznek. A korábbi években a Renoterv Kft. által felajánlott Renoterv Kupa elnyeréséért versengtek a táncosok, 2011-től a Pásti család ajándékoz meg egy testvérpárt a táncosok közül, emlékeztetve ezzel arra, hogy Dóra a testvérével táncolt. Az idei verseny szombaton lesz a büki Művelődési és Sportközpontban. Déli 12 órától a tánciskolások versenyeznek, háromtól a junior I. és II. E és D osztályosok standard és latin tánca, este héttől ifjúsági és felnőtt tíztánc ranglista, illetve  junior standard ranglista lesz.

Elvonulás a belső békéért

Szombathely - Mindenkinek szüksége van arra, hogy időközönként  elvonuljon a világ zajától, és megtalálja a tökéletes  békességet. Meditációval visszanyerhető a szilárd lelki egyensúly. Egy nap, amikor kettesben lehetsz önmagaddal. Szombaton például, a Kiskar utcai  Esélyek Házában. Mold Ágnes okleveles természetgyógyász azoknak ajánlja a meditációs programot, akiknek  felfokozott életvitelük van, akik beteget ápolnak otthon, akik szeretnének kiszabadulni a  mókuskerékből, akik úgy érzik, kiégtek, vagy túl nagy rajtuk a nyomás, akik ügyfelekkel foglalkoznak  a munkájuk során, szociális munkások, ápolónők, gyesen, gyeden lévő kismamák, egyszóval mindazoknak, akiknek fontos a testi-lelki-szellemi harmónia. Szombaton reggel kilenctől visszanyerhetik a szilárd lelki egyensúlyukat.

Megemlékezés után toborzás

Szombathely - Az 56-os Szervezetek együttműködve a Vitézi és Szent Korona Rendekkel, a Független Kisgazda Párttal és a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetével, a Honvéd utcai emlékparkban szombaton 18 órakor a Hősök Napja alkalmából megemlékezést tart. Beszédet mond vitéz lovag Fejes Zoltán. A rendezvény után az 56-os Vitézi Lovagrend helyett létrehozott Árpád Vezér Lovagrend tagtoborzást tart.

Biopiac lesz az egészségcentrumban

Bozsok - Ismét, immáron sokadik alkalommal lesz biopiac a településen a Castanea Egyesület Közösségi Egészségcentrumában, május 25-én, reggel nyolc órától. A piacon válogatott, természetes összetevőkből készült termékeket kínálnak eladásra. Aki nem tud most kilátogatni a rendezvényre, megteheti majd az elkövetkezendő hónapokban is, ugyanis egészen szeptemberig havonta legalább egy alkalommal lesz rá lehetősége.

 

MÁJUS 24.

Motorostalákozó a kastélyparkban 

Ikervár - Pénteken és szombaton tartja immáron harmadik motorostalálkozóját az Ikervári Motoros Egyesület a gróf Batthyány Lajos-kastély parkjában. 2011 februárjában a Szombathelyi Közhasznú Motoros Egyesület vendégül látott pár motorost Ikervárról. Ekkor még senki nem gondolta, hogy e találkozás egy új motoros egyesület születését és egy nagy baráti társaság kialakulását indítja majd el. Kis idő elteltével megalakult az Ikervári Motoros Egyesület, melynek munkássága közt nem csak a motorozás és a baráti kapcsolatok ápolása, hanem a balesetmegelőzés és a jótékonysági tevékenységek megszervezése is nagy szerepet kapott. Immáron harmadik alkalommal rendeznek motoros találkozót, amelyen folyamatos programokkal, látványos bemutatókkal, és esti koncertekkel készülnek mindkét napra a szervezők. Szombaton kora délután Erdős Csaba streetfighter- és kaszkadőrbemutatóját követően adják át az előzőleg megrendezett, idei jótékonysági bál adományaiból megvásárolt eszközöket a Sárvári Mentőszolgálat számára. Nem sokkal később motoros felvonulás veszi kezdetét Sárvár irányába, amely Sótonyon keresztül vezet vissza Ikervárra.

Színház,
Szombathely. Weöres Sándor Színház, Márkus Emília Terem: a Portugál című előadást láthatják 19 órakor a Páger Antal-bérletesek. Színházterem: a Black Comedy című előadást 19 órakor a Soós Imre-bérletesek nézhetik meg.

Koncert,
Szombathely. Végállomás: este Vas és Zala megyei zenekarok lépnek fel  Lovecrose, Nice On Babe, Velvet Moon, Great Escape. Kapunyitás: 20 órakor.

Rendezvény,
Szombathely. Fő tér: 12 órától Quadrille Európai Táncfesztivál  - több mint 700 középiskolás táncol egy időben a többi európai város diákjaival. Ez a tánc az idén érettségizőknek szól. 12.30-tól a szökőkútnál a Bucheni Fúvószenekar tavaszi koncertjét hallhatják az érdeklődők kortárs, jazz és klasszikus darabokkal.Agora-Savaria Filmszínház: 18 órakor dr. Csernus Imre pszichiáter tart előadást Szerelem és démonai címmel.

Kiállítás,
Szombathely. Agora-Pincegaléria: 20 órakor Rozmán Balázs kiállításának lesz a megnyitója. A tárlat június 7-éig tekinthető meg, kedd-csütörtök 14-17 óráig, illetve előre egyeztetett időpontokban.Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium, Puskás Galéria (Petőfi u. 1.): Bráder Tamás Gusztáv és Bráder Tamás Generációk című kiállítása május 31-éig látható.


Motoros találkozó a  kastélyparkban

Ikervár - 2011 februárjában a Szombathelyi Közhasznú Motoros Egyesület vendégül látott pár motorost Ikervárról. Ekkor még senki nem gondolta, hogy e találkozás egy új motoros egyesület születését, és egy nagy baráti társaság kialakulását indítja majd el. Rengeteg előkészületnek hála a harmadik motoros találkozó, idén májusban 24-25-én kerül megrendezésre az ikervári Gróf Batthyány Lajos Kastély parkjában. A rendezvényre már péntek kora délelőttől várják az oda látogató vendégeket, motorosokat. Folyamatos programokkal, látványos bemutatókkal, és esti koncertekkel készülnek mindkét napra.

Világnapi ünnepség

Vasegerszeg -  A tavalyi évhez hasonlóan ismét vidéki helyszínen, ezúttal Vasegerszegen tartja központi világnapi ünnepségét pénteken a Magyar Vöröskereszt. A vasi község ad otthont a Humanitárius Települések III. Országos Találkozójának is. Május 24-én lesz 132 éve, hogy létrejött a Magyar Vöröskereszt. A világnapi ünnepségen azon önkéntesek, támogatók, vöröskeresztes munkatársak vehetnek át kitüntetéseket, elismeréseket, akik segítik a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét. Az idei központi ünnepségen dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke hetvenegy elismerést ad át. Számos kulturális és szórakoztató program helyszíne lesz a polgármesteri hivatal, a Markusovszky-kastély, a tornaterem és a vadászház.

Fogadóóra lesza hivatalban

Szombathely - Balassa Péter önkormányzati képviselő pénteken 18.30-20.00 óráig a városháza földszinti kistermében fogadóórát tart.

A klubhelyiségben nem csak tagoknak

Sárvár - Pénteken 17.30 órától a Sárvári Páneuropa Szervezet klubhelyiségében (Batthyány u. 29.) dr. Kulcsár László szakreferens tart előadást Az Alpok csodálatos növényvilága címmel. A rendezvényre a klub tagjait, és minden érdeklődőt várnak.

Összeülnek a Vép érdekeit képviselők

Vép - A város önkormányzatának képviselő-testülete ma ismét összeül, hogy fontos ügyekben hozzon döntéseket. Az ülés után rendkívüli ülést is tartanak a művelődési házban  és könyvtárban. Ismét összeülnek ma a képviselők, élükön Kovács Péter polgármesterrel, hogy 13 napirendi pontban hozzanak döntést. Elsőként szóba kerül a napelemes rendszer telepítésére benyújtott pályázattal kapcsolatos határozat módosítása, majd Vép város közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét vitatják meg a képviselők. Üzemeltetési megállapodást köthetnek a Vas Megyei Kormányhivatallal a járási hivatalhoz került államigazgatási feladatok ellátását biztosító önkormányzati vagyon rendeltetésszerű használatával kapcsolatos üzemeltetési költségek megosztásáról és megtérítésének szabályozásáról is. Ezt követően egy bérleti üzemeltetési szerződés megkötése kerül napirendre   a Vasivíz Zrt.-vel az előírt víziközmű-szolgáltatási feladatok teljesítésére, majd a Szombathelyi Fedett Uszoda  és Termálfürdő finanszírozási kérdéseit vitatják meg. Módosíthatják a képviselők a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kötött használati szerződést, valamint a helyi művelődési ház és könyvtár alapító okiratát is. Az óvodai feladatok ellátására köznevelési szerződést köthetnek, illetve a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről is információt kaphatnak a képviselők. Zárt ülésen tárgyalja majd a képviselő-testület a kamatmentes kölcsön iránti kérelmet. Az ülést követően rendkívüli ülés is lesz a művelődési házban és könyvtár hivatalos helyiségében.

Összecsapnak a zenekarok

Szombathely - Pénteken este nyolctól  Vas és Zala megye csap össze - természetesen zenei téren - a Végállomásban. Négy  zenekar lép a világot jelentő deszkákra, Zalaegerszegről érkezik a Lovecrose és a Nice On Babe, a vasi erőket pedig a Velvet Moon és a Great Escape képviseli.

Megünneplik a  nemzeti parkok napját

Szalafő - 1999 óta  minden év május 24-én ünneplik az Európai nemzeti parkok napját. Az Őrségi Nemzeti Park idén is csatlakozott a programokhoz. A nap a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni. Ez  alkalomból a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket. E jeles ünnep kapcsán Hármashatár találkozót tartanak Szalafőn, Pityerszeren szombaton. 11 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó dr. Rácz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkárral, majd köszöntőt mond dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, Dusan Snoj, a Szlovén Köztársaság magyarországi főkonzulja és V. Németh Zsolt államtitkár. Ezt követően lesz hármashatár olimpia, kerék-,  valamint gyalogos körtúra, helyi termékek is vásárolni  és kulturális műsor is várja az érdeklődőket.

 

MÁJUS 23.


A domonkosok jubileuma

Vasvár - A domonkos rend 216-ban ünnepli alapításának 800. évfordulóját. A jubileumra készülve konferenciát rendeznek Vasváron május 23-24-én 10 órától. Az előadásokban szó lesz a gyűjteményszervezésről, a szerzetesek életéről és tanításairól, a domonkos rendtörténetről. A rendezvény vendége lesz Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Barna Máté OP tartományfőnök is.


Mire neveljük őket?

Szombathely - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jóvoltából május 23-án dr. Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Apátság perjelje tart előadást a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban 18 órától. Témája: Mire neveljük a gyermeket?  A boldogulás nem azonos a boldogsággal. Nem az érvényesülés, hanem az élet értelmes, boldog megélése a cél. Emberképre van szükség. Az ember-volthoz pedig hozzátartozik a jövőkép. Globalizációs világban élünk, amiben a a gyökereknek van megtartó ereje.

MÁJUS 23.

Rendezvény,
Szombathely. Agora–Gyermekek Háza: június 14-éig „Megálló” – kiránduló osztályoknak rendeznek különböző programokat, ügyességi játékokat, vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: ma 17 órakor a Bucheni Fúvószenekar zenél. Kőszeg. Chernel Kálmán Városi Könyvtár (Várkör 35–37.): ma 18 órai kezdettel „Akitől holtában is félnek” címmel Nyírő József munkásságáról tart előadást ifj. Tompó László irodalomtörténész.

Színház,
Szombathely.
Weöres Sándor Színház, Márkus Emília Terem: a Portugál című előadást ma 19 órakor bérleten kívüli előadáson láthatja a közönség. Színházterem: a Black Comedy címû előadást ma 19 órakor a Feleki Kamill-bérletesek nézhetik meg.

Kiállítás, Szombathely. Agora–Gyermekek Háza: „Repüléstörténet maketteken” – állandó kiállítás Nyilasi László hagyatéki anyagából. Vitalitas Galéria: S. Horváth Ildikó grafikusművész Buborékok című kiállítása június 3- áig, hétköznapokon 13.30– 17.30-ig látogatható. Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás tekinthető meg.

Acsád. Szociális otthon: július közepéig Sárosi István budapesti gyűjtő újabb kiállítása várja az érdeklődőket Arcok a világból címmel. Az összeállítás néhány találomra kiragadott ország lakóit mutatja be az elmúlt 115 év képeslapjain keresztül.

Kőszeg. Művészetek Háza: Sugárzás és tűz címmel osztrák művészek, Werner Schuster (röntgenképek) és Herta und Ernst Weihs (kerámia) kiállítása látható. Hotel Írottkő, aula: Palcsó Julianna és Bráder Tamás Gusztáv közös tárlata látható Ég és Föld között címmel. A kiállítás május 31-éig tekinthető meg.

 

MÁJUS 22.

Konferencia a mecénás munkásságáról

Kőszeg - Május 22-e és 25-e  között rendezik meg  az Irodalom,  művészet, barokk reprezentáció Esterházy Pál udvarában című nemzetközi tudományos konferenciát. A Magyar Tudományos Akadémia  Bölcsészettudományi Kutatóközpont  Irodalomtudományi Intézetének és az egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeinek szervezésében megrendezendő, hagyományos régi magyar irodalmi és művelődéstörténeti konferencia Esterházy Pál barokk művészetpártolásával foglalkozik, megemlékezve a nádor halálának 300. évfordulójáról. A 17. század  főúri kultúrájának kiemelkedő pártfogója maga is alkotóművész volt, mecenatúráját is kreatív módon irányította.  Az Esterházy-udvar barokk sokféleségének megfelelően a tegnap kezdődött konferencia is több felől közelít a mecénás személyiségéhez, érdeklődési köreihez, művészet- és irodalompártolásának mélyre nyúló kulturális forrásaihoz és hatásaihoz.

Lakossági fórum Gyurcsány Ferenccel

Szombathely -  A Demokratikus Koalíció (DK) pártelnöke tart lakossági fórumot délután öt órakor a Tó vendéglőben. Tarts te is velünk  szól Gyurcsány Ferenc szlogenje. A DK vezetője a fórum után dedikálja a könyveit. 

Német fúvószenekar látogat Vasba

Bükfürdő, Szombathely - Május 22-én Vas megyébe érkezik, s több városban is koncertet ad a százhúsz éves múltra visszatekintő Bucheni Városi Fúvószenekar. Vas Megye Önkormányzata és a német  Neckar-Odenwald járás 1997-ben kötött együttműködési megállapodást. A kapcsolatok kiépítése érdekében az elmúlt több mint másfél évtizedben közös programok sorát valósították meg a partnerek. A konkrét eredmények közé tartozik a minap a Savaria Múzeumban megnyílt római kori kiállítás is.  A legújabb esemény pedig az, hogy május 22-26-a között a járás egyik meghatározó városának, Buchennek a fúvószenekara érkezik a megyébe. A küldöttséget dr. Achim Brötel járási főnök vezeti.  A látogatás célja egyrészt a Vas megyével való ismerkedés, másrészt pedig a muzsikusok szeretnék bemutatni tudásukat a vasi közönségnek is. Az együttes két ingyenes koncertet ad Vas megyében. Május 23-án délután ötkor a büki gyógyfürdőben, május 24-én fél egykor pedig a szombathelyi Fő téren lép fel az együttes.

Esterházy udvarában

Kőszeg - Irodalom, művészet, barokk reprezentáció Esterházy Pál udvarában címmel tudományos konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja május 22-e és 25-e között Kőszegen, az Írottkőben. A megnyitó szerdán lesz.

Kihívásokkal néznek szembe a jelentkezők

Csepreg, Magyarlak - Ma van a Kihívás napja, melynek célja, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Csepreg és Magyarlak is csatlakozott. A Kihívás napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos versenyen  döntik el, melyikük városa a sportosabb.   A kezdeményezés  hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1 ezer 590 település vett részt a vetélkedésben. A  nap  célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Idén a megyéből Csepreg és Magyarlak csatlakozott a kezdeményezéshez. Csepregen egész napos programok várják a sportolni vágyókat. Délelőtt óvodásoknak és iskolásoknak szerveznek programokat, délután  ügyességi gyakorlatok, ugrókötél-bemutató és kispályás labdarúgás is lesz.

 

MÁJUS 21.

Kósa Csaba dedikálja könyvét

Körmend - A kincstár össszedől címmel írt újabb könyvet Kósa  Csaba író, újságíró, a Magyar Újságírók Közössége elnöke. A novellákat rejtő műben felfedezhetők a vasi táj, kiváltképpen a Hegyhát, a Rábamellék, a szűkebb haza  egykori ismert személyiségei, történetei. Az eltávozott barátoknak állít emléket  a szerző, egyúttal felmutatva a kincstár,  azaz az  élet  múlandóságát is. A művet a Faludi Ferenc Könyvtárban mutatják be író-olvasó találkozó keretében  május 21-én, kedden 17 órakor.  A szerzővel  Kozma Gábor újságíró beszélget. A novelláskötet a helyszínen megvásárolható,   szerzői  dedikációval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!