Programok

2013.07.29. 13:53

Ló a Cicelle napokon

A lómotívum az egyik kiemelt témája a már 12. alkalommal, augusztus 2-4-én megrendezendő Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napoknak, amelynek egyik helyszíne a zsennyei horgásztó, ahol irodalmi szimpóziumot tartanak vasárnap délelőtt.

Merklin Tímea

- Vannak hagyományos helyszíneink, mint a rumi Indóház, a Kultúra Háza, a Cicelle-templom, a zsennyei művelődési ház - ahol vasárnap 16 órakor P. Varga Zsuzsa fotókiállítása nyílik -, vagy a rábatöttösi kultúrház, ahol most szombaton 16.10-tól Garas Kálmán fotóművész tárlata látható: Vas megye és Szombathely utóbbi harminc évének zenetörténeti eseményeiből válogat  - tudjuk meg Markó Pétertől, a Cicelle Művészeti és Kulturális Társaság elnökétől.

- Amikor a fesztiválunk létrejött, az is cél volt, hogy a helyi kultuszokat ápoljuk, így Békássy Ferenc költő vagy az ezeréves  zsennyei tölgy kultuszát. Habár a zsennyei kastély állami tulajdonban van, a költő emléktáblájánál koszorúzás, sírjánál megemlékezés  lesz. Az öreg tölgy sajnos teljesen elpusztult, két éve jártunk ott utoljára - tavaly nem tudtunk menni, mert ártéren van, és esős, áradásos idő volt -, már akkor is feküdt, teljesen tönkrement. 

A program új eleme, a tavaly először kipróbált irodalmi szimpózium, amikor előadásokat hallgatunk a zsennyei horgásztó partján. Az előadások az elmúlt évben a halhoz, a tóhoz kapcsolódtak, idén a lóhoz. Fűzfa Balázs szervezésében, a Németh László Szakkollégiummal együttműködésben rendezzük meg augusztus 4-én, vasárnap délelőtt.

 

Markó Péter a rumi Kultúra Házában, amint szokásosan megnyitja a Cicelle Kulturális Napokat (Fotó: Benkő Sándor)



A konferencia közös énekléssel kezdődik  9.40-kor ("Által mennék én a Tiszán  ladikon"), majd Markó Péter köszöntője után kezdődik a "Hagyomány és modernség a magyar kultúrában a lómotívum tükrében" című  fórum, ahol jónevű előadók hozzák a témákat. 

Pusztay János a finnugor mitológiából megismerhető lovakról mesél, Gráfik Imre A ló és a nyereg a magyar néprajzban címmel,  Fábián László a ló a magyar képzőművészetben címmel tart előadást. Varga Richárd gitározik, Rozmán Kristóf verset mond, Láng Gusztáv  Ady Endre: Az eltévedt lovasáról beszél. Sipos Lajos  a ló és lovas megjelenését Móricz Zsigmond Rózsa Sándor-regényeiben vizsgálja. Fűzfa Balázs  Ottlik Géza Iskola a határon című regényének emlékezetes trieszti lovasát idézi. A programot Rozmán kristóf és Varga Richárd verses-zenés műsora és közös éneklés zárja.  




 



Garas Kálmánnak két helyen lesz kiállítása egy időben: Sárváron a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében augusztus 4-én, vasárnap 11 órakor  nyílik, Rábatöttösön a művelődési házban augusztus 3-án, szombaton 16.10-kor Polgár Csaba bevezetőjével. Az anyagban Weöres Sándor híres portréja is szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!