Programok

2013.12.01. 21:20

Programok, rendezvények Vas megyében december 2-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 2-től. Böngésszen, és válogasson!

vaol.hu

DECEMBER 9.

A Capella Savaria adventi koncertje

Szombathely – Nincsen advent a Capella Savaria nélkül: a Kalló Zsolt művészeti vezetésével működő régizene-együttes idei hangversenye december 9-én (hétfőn) 19.30-kor kezdődik a Bartók Teremben. Műsoron: válogatás Corelli, Vivaldi, Gluck, Händel, Esterházy Pál és Bach műveiből. Közreműködik: Zádori Mária (szoprán), Czeller Krisztina (alt), Fodor István (tenor), Paulik Ákos (basszus). A koncertre megjelenik az a vadonatúj, karácsonyi Capella Savaria-CD, amely a koncert műsorát tartalmazza.

DECEMBER 8.

Műsorváltozás a Meseboltban

Szombathely – A Mesebolt Bábszínházban december 8-án vasárnap 10 órára a kamaraterembe meghirdetett Szerelmükből születtem én című pöttömszínházi bemutató betegség miatt elmarad. Helyette a Kíváncsi kiscsikó című, szintén pöttömszínházi (4 éves korig ajánlott) előadást láthatja a közönség. A kiscsikó játszóterét és játékait Császár Erika tervei alapján Dallos Attila és a Savaria Rehab Team asztalos- és kosárfonó műhelyei készítették. A játékot szerkesztette és rendezte: H. Nagy Katalin. Játsszák: Császár Erika, Lehőcz Zsuzsa, Kőmíves Csongor.

Laci királyfi vándorútra indul

Szombathely – A Laci királyfi a Márkuszínház előadása, amely december 8-án 10 órától a Meseboltban, az MMIK színháztermében vendégeskedik. Benedek Elek nyomán írta, rendezte, és játssza: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor, Muzsikál: Pilári Áron. Az előadás meghívását az EMMI támogatta.

FOLK Sárváron – a Kossuth téren vasárnap este fél ötkor a Vasi Népdal-stúdió adventi programját tekinthetik meg az érdeklődők.

 

DECEMBER 7.

Egy este, két bohózat

Csákánydoroszló – A helybeli NapSzínTársulat két bohózatot üt egycsapásra: a Rejtő Jenő-est december 7-én (szombaton) 18 órakor kezdődik a csákánydoroszlói művelődési házban.

A társulatot a művelődési ház igazgatója, Farkasné Varga Rita vezeti – nagy sikerrel. A próbáknak legalább annyira fontos velejárójuk a jóízű közösségi együttlét, mint az előadások létrehozása. Szombaton a közönség is újra megérezheti a varázst, a társulat úgy döntött, megmutatja, hova jutott az elmúlt hónapokban. Íme: a Békés megegyezés és a Herkules bonbon Rejtő Jenő vérbő világát teremti meg a színpadon: december 7-én 18 órától a művelődési házban fergeteges komédiázás várható!

A Mikulás sapkájáért

Celldömölk – December 7-én folytatódik az adventi sorozat a celli belvárosban. A második adventi gyertyát is az ökumené jegyében gyújtják meg szombaton 16 órakor a Szentháromság téren. Ezúttal Sipos Tibor, a Berzsenyi gimnázium és szakképző iskola igazgatója mond köszöntőt. A gimnazisták műsora (A kék madár) után óvodások szólítják a Mikulást, föllépnek a Rocky Dilly ARRC Egyesület táncosai, végül megérkezik maga a Mikulás is. A Mikulás-partin a Drazsé zenekar muzsikál. A Mikulás sapkában érkezőknek külön meglepetés is jár.

Koncert

Fergeteges hangulatban

Szombathely – Ha van zenekar a hazai könnyűzenei színtéren, amely minden körülmények között képes fergeteges hangulatot teremteni, a Dropkick Murphys és a Flogging Molly nyomdokain haladva ír kocsmazenét játszó Firkin egyértelműen egy ilyen csapat. Lendületesek, virtuózak és humorosak, szórakoztató dalaikkal a fesztiválok nagyszínpadán éppúgy megállják a helyüket, mint a kisebb klubokban. Most ez utóbbira készülnek, hiszen szombaton a Végállomás klub vendégei lesznek. Az este nyolc órakor kezdődő koncert előzenekara egy helybéli punk-rock zenekar, a S.A.P.O., azaz a Savaria Allstars Punk Orchestra lesz.

ADVENT Körmenden – , a Fő téren szombaton este fél öttől a karácsonyváró műsor keretében Pap Rita és Bodnár Attila mutatja be közös műsorát.

HANGULATOS Szombathelyen – a Malom Sörözőben szombaton este nyolc órától a Blues Jam zenekar gondoskodik a betérő vendégek szórakoztatásáról.

Igényes szórakoztatás

Szombathely – Lakat party elnevezéssel rendeznek szombaton este ismerkedős estet a Mini Clubban. A rendezvény hangulatfelelőse Benny Blake lesz, aki a legújabb klubslágereket vonultatja fel szettjeiben. Benny Blake 2007 óta van jelen aktívan az éjszaka világában, azóta a Dunántúl több kisebb-nagyobb szórakozóhelyén pörgette már a lemezeket. Többnyire a mainstream vonalat képviseli, a vocal house stílusának aktuális sztárjai tartoznak a kedvencei közé. 2011-ben már a fővárosban is debütált, ahol havi rendszerességgel játszotta a modern talpalávalót. Közben Ausztriában is több alkalommal kapott lehetőséget, de Szombathelyhez sem lett hűtlen, hiszen szombat este az igényes szórakoztatás jegyében várja a tisztelt nagyérdeműt.

 

DECEMBER 6.

Hegymászók a vásznon

Szombathely – Négy dokumentumfilmet láthatnak a hegymászás szerelmesei december 6-án este az Agora–Savaria Filmszínházban.

A Reel Rock Tour Hungary szombathelyi állomásán látható filmek egyike egy mászó Karate kölyök-történet az amerikai boulder-csodáról, Daniel Woodsról és a japán mászólegendáról, Yuri Hirayamáról. A második film középpontjában egy másik mászócsoda, a brit Hazel Findlay áll. Az este harmadik filmje a Yosemite Nemzeti Parkban játszódik, a mászósport szex, drog és rock-and-roll korszakából való. A negyedik film egy a mászósportot és a médiát is hosszú ideig lázban tartó eseményre fókuszál. Ueli Steck, Simone Moro és Jonathan Griffith a Mount Everesten mászott, amikor egy csapat serpa megtámadta őket. A bizarr sztori közepén ott állt a Reel Rock filmes csapata, így egyedülálló felvételek készültek arról, hogy mi történt azon a napon és miért. Kezdés pénteken 19.30-kor a Savaria moziban.

Koncert

Szombathely – December 6-án, pénteken a Mikulás szánján érkeznek a hipnotizőr királyok, azaz az Intim Torna Illegál a Végállomásba. A bemelegítésről gondoskodik a Soulwave zenekar. A kapukat este nyolc órakor nyitják.

BLUES Szombathelyen – a Magház Kultúrkocsmában ma fél kilenctől a blues zenét játszó Üveges + a Többiek játszik. Szombaton este ugyanitt Szabó Balázs Bandája szórakoztatja majd a közönséget.

Bartók Terem: pénteken 19.30–kor Orosz est Jurij Szimonovval.

Agora – Művelődési és Sportház: pénteken 19 órakor Magna Cum Laude koncert, vendég a Karak zenekar.

Jöhet egy újabb állomás

Szombathely – Hazánk délkeleti szegletéből indult Magna Cum Laude zenei teljesítményével jutott a csúcsra, s tartózkodik ott már huzamos ideje, amit szakmai és közönségdíjak sora is jelez. Péntek este Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban mutatják be dalaikat, köztük az olyan generációs slágereket, mint a Pálinka-dal, a Színezd újra, a Vidéki sanzon vagy a Minden állomás. A hét órakor kezdődő koncert előzenekara a Karak lesz.

 

DECEMBER 5.

Bejárhatják akár a teljes égboltot

Szombathely – Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, valamint a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület szervezésében tartják az „Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” projekt következő, érdekfeszítő előadását. Az érdeklődőket december 5-én, csütörtökön 18 órakor várják a Vas Megyei TIT székházába, itt Dr. Pál András PhD, az MTA tudományos munkatársa, Lendület-projektvezető tart előadást Hogyan mérjük meg a Világegyetemet? – a teljes égbolt-felmérések jelene és jövője címmel.

 

DECEMBER 4.

A táplálkozási problémákról

Szombathely – A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Védőnői Szolgálat tisztelettel meghív minden érdeklődőt a könyvtár előadótermébe december 4-én, 16 órára. Milisitsné Tátrai Beatrix egészségfejlesztő, mentálhigiénikus, védőnő tart előadást Táplálkozási zavarok: lelki bajok – testi tünetek/Séta a tányér körül címmel.

Mágnás Miskáéknál

Szombathely – A Cafe Frei SzínházSzerda-sorozatában legközelebb – december 4-én 17 órától – Czukor Balázst, a készülő különleges Mágnás Miska-előadás rendezőjét kérdezi a Weöres Sándor Színház igazgatója, Jordán Tamás. Czukor Balázs már többször bizonyított, nemcsak kiváló színészként, hanem rendezőként is. Mostanában Az arab éjszakával arat sikert, az előadás a nagy érdeklődésre való tekintettel december 30-án is műsoron a stúdióban (...és a stúdión kívül...), a bérleten kívüli kínálatban. A Mágnás Miska az őszi bérlet előadása lesz.

Tárlatok, kiállítások a megyében

Színház, Szombathely.

Weöres Sándor Színház, stúdiószínpad: ma 18 órakor Bereményi Géza: Vadnai Bébi előadását tekinthetik meg.

Kiállítás, Szombathely.

Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A kőtárban A HelyiÉrték – válogatás a Szombathelyen előkerült őskori leletekből című tárlat január 31-éig látható.

Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig. „Biedermeier hangulatban, Sterio Károly (1821–1862) festő művészete” címmel látható tárlat.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Kis magyar pomológia 30 régi magyar alma címmel gyümölcsábrázolás bemutató várja az érdeklődőket.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Nemzedékek öröksége – helytörténeti kiállítás; Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében; Hunyd le szemedet és láss! – tapintható tárlat; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Vár a kastély – A körmendi hercegi  kastély  évszázadai.  A Nádasdy  család  mecénási  tevékenységének eredményeit bemutató tárlat. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

 

DECEMBER 3.

Mozgóképes gimnazisták

Szombathely – A KDG mozgókép fakultációs diákjainak pályázati támogatással elkészült filmjeiből látható válogatás december 3-án 16 órától az MMIK-ban. A Kanizsai Dorottya Gimnázium 12. D osztályos mozgókép fakultációs diákjai közül hatan részt vettek az MMIK által koordinált, megnyert KOMPART című EU-pályázaton. „KOMPART-projektünkben a kreatív iparon azon tevékenységeket értjük, amelyek gyökere az egyéni kreativitásban, képzettségben és képességekben rejlik”, mondják az alkotók. A majdnem egy évet átölelő riport- és dokumentumfilm-készítő projektben (Film real) elkészített filmekből láthat válogatást a közönség kedden 16 órától a Nemzeti Művelődési Intézet vasi irodájában (a volt MMIK).

DECEMBER 2.

Veterán kétkerekűek kiállítása

Vép – A Vépi Nosztalgia és Hobbi Jármű Egyesület december 2-ától december 8-ig tart kiállítást a vépi művelődési házban. Az immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő motorszemlén magánszemélyek és egyesületi tagok tulajdonában lévő motorikusan meghajtott kétkerekűek lesznek kiállítva. A hétfőn este 18 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó után megtekinthetők lesznek motorok, oldalkocsis fogatok, kerékpárok és különféle egyéb járművek. A nézők a javarészt veterán motorok mellett felújított és gyári állapotú kétkerekűeket is megcsodálhatnak. Többségben magyar gyártmányú motorkerékpárok lesznek kiállítva, de közszemlére lesz téve német, orosz, amerikai és csehszlovák gyártmány is. Látható lesz a magyarországi motoros kultúrát megalapozó járművek többsége: MZ, Komar, Puch, Dongó, Pannonia. A kiállítás minden nap reggel 9 órától este este 7 óráig tart nyitva, kivéve vasárnap.

Kővári Péter orgonaestje

Szombathely – A Savaria Szimfonikus Zenekar kamarabérletének harmadik koncertje ma 19.30-kor kezdődik a Bartók Teremben, ahol ezúttal a Fischer Annie-ösztöndíjas Kővári Péter barokk és kortárs művekből összeállított orgonaestjét hallhatja a közönség. Közreműködik Rumy Balázs (klarinét).  A szimfóniabérlet negyedik hangversenyére december 6-án kerül sor: orosz est készül Jurij Szimonov vezényletével, Csajkovszkij és Muszorgszkij műveiből. A G-moll szimfónia után az Egy kiállítás képei hangzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!