Programok

2014.11.30. 09:30

Programok, rendezvények Vas megyében december 1-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények december 1-től. Böngésszen, és válogasson!

DECEMBER 17.

Előadás és kiállításmegnyitó

Szombathely – December 17. Stift Zoltán atya előadása, kiállításmegnyitó (Szombathely, Premontrei Gimnázium)

 

DECEMBER 14.

Rolika, a felfedező

Szombathely – A közel egy éve működő Csodák Márpedig Vannak Alapítvány hátrányos helyzetű gyerekek kéréseit teljesíti. Az egyik első kívánság a nemrég csontvelő-átültetésen átesett kisfiútól, Erdélyi Rolikától érkezett: szeretne találkozni kedvenc meséje, a „Dóra, a felfedező" főhősével, kedves mesefigurával, Dórával. Mérei Tamás kuratóriumi elnök a tökéletes megvalósítás érdekében Jordán Tamáshoz, a Weöres Sándor Színház igazgatójához fordult, aki rögtön közreműködést ajánlott fel. A fogadtatás a színművészek részéről is abszolút pozitív volt, így összeállt az a csapat, amelynek tagjai már gőzerővel dolgoznak, hogy az ezüstvasárnapi adventi délutánra elkészüljön az előadás. Rolika ugyanis hozzáárult, hogy Dóra és társai kalandját a közönség is láthassa. A cél egyértelmű: bebizonyítani, hogy csodák márpedig vannak. Kezdés 14-én 16 órakor.

„Bújjon a bőrünkbe!"

Szombathely – December 14-én, ezüstvasárnapon rendhagyó nyílt nappal, forró teával, forralt borral, ajándékkal, párhuzamos programokkal készülnek a szombathelyi színházban. A színészek közönségtalálkozóra várják a nézőket a Krúdy Klubban. Csoportos színházbejárás indul 15.30-kor és 16.30-kor. A gyerekek karácsonyi hangulatban barkácsolhatnak az Agora – Gyermekek Háza munkatársainak vezetésével, a Dúdolón színészekkel énekelhetnek együtt. „Bújjon a bőrünkbe!" címmel jelmezben lehet fotózkodni a tévéstúdióban. A pénztár jegy- és bérletvásárlási lehetőséggel egész délután nyitva tart, a karácsonyi kuponok is beválthatók. Az adventi délután 17.30-kor nyereményjátékkal zárul: azon kedves nézők, akiknek már van bérletük a 2014/15-ös teljes évadra vagy a tavaszi szezonra, és azt a nyílt napon bemutatják, sorsoláson vesznek részt. (Szükséges a személyes részvétel!) A színházi ajándéktárgyak mellett a fődíj egy táblagép. A belépés díjtalan.

 

DECEMBER 13.

Idáig tudom a történetet

Szombathely – Kiscsillag a nagyszínpadon, a Thea-tér-programban, Idáig tudom a történetet címmel. Lovasi András dalszerző, énekes, frontember és csapata folytatja a két éve megkezdett, gyorsan népszerűvé lett akusztikus sorozatot, elvégre a történetek alapvető jellemzője, hogy folytatódnak. A WSSz-ben például december 13-án 19 órakor.

 

DECEMBER 12.

Adventi lelkigyakorlat

Szombathely – December 12-14. Adventi lelkigyakorlat Török Csabával (Szombathely,Martineum)

 

DECEMBER 11.

Advent

Szombathely – Szombathelyen, a Fő téren az adventi programsorozat részeként csütörtökön este öttől Horváth Meggie és Peltzer Géza tartja Párizsi karácsony című koncertjét láthatják, hallhatják az érdeklődők.

 

DECEMBER 10.

Mojszejev: Hetvenhét éve a színen, újra nálunk

Szombathely – A világhírű Mojszejev Balett magyarországi turnéján útba ejti Szombathelyt. Egyszer régen, 1967-ben már járt itt az együttes. Most az Arena Savariában lép fel, mert a sportházat éppen átalakítják. December 10-én 19 órakor kezdődik a Mojszejev Balett előadása az Arena Savariában, Agora-szervezésben. Jegyek a Vas Népe Széchenyi utcai ügyfélszolgálati irodájában is kaphatók. Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balettelemek ötvözésével alakított ki. A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában jött létre. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá. Az együttesbe bekerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, akiknek előbb stúdiós képzésen kellett részt venniük. Az alapító már nincs köztünk, de a legenda és az együttes tovább él: a légtáncosok december 10-én Szombathelyen lépnek föl.

Adventi koncert

Szombathely – December 10. 18.00 – „Fel nagy örömre, ma született...„ adventi koncert (Szombathely, SEK C.épület aula)

 

DECEMBER 8.

Liturgia, a hit és a teológia forrása

Szombathely – December 8. 18.00 – Megváltás „test" közelben - Liturgia, a hit és a teológia forrása - Dr. Németh Norbert előadása (Szombathely, SEK D.épület)

 

DECEMBER 7.

Telefondoktor

Szombathely – A Telefondoktor elsőként december 7-én este 7-től rendel a stúdiószínpadon: Szabó Borbála egyszemélyes darabjából Vass Szilárd csinál „monoburleszket". Szabó Tibor ezúttal rendezőként működik közre.

 

DECEMBER 6.

Miért szép?

Szombathely – Miért szép? – kérdezi újra meg újra Oroszy Csaba festőművész – szombat este éppen Boráros Szilárd báb-, díszlet- és jelmeztervezővel, a Mesebolt Bábszínház munkatársával beszélget, akinek varázslatos munkáiból kiállítás is nyílik a színházban. A Miért szép? a WSSz jól bevált, rendkívül népszerű Thea-tér-programja: képzőművészettel, irodalommal, muzsikával.

A bábtervezővel a Krúdy Klubban

Szombathely – Boráros Szilárd báb-, díszlet- és jelmeztervező, a Mesebolt Bábszínház munkatársa lesz a Weöres Sándor színház Miért szép?-sorozatának vendége december 6-án 19 órától. Szebb Mikulás-meglepetést nem is kaphatnánk. A megszokott koreográfiának megfelelően először kiállítás nyílik Boráros Szilárd munkáiból, Kovács Géza Mesebolt-igazgató köszöntőjével. Aztán az alkotót kérdezi Oroszy Csaba képzőművész, közben levetítik azt a Boráros-portrét, amelyet Kaczmarski Ágnes készített, szintén Oroszy Csaba közreműködésével. Jordán Tamás kedves versével, Fűzfa Balázs irodalomtörténeti csemegékkel, Mérei Tamás az alkalomhoz illő zenével járul hozzá az este sikeréhez.

A Posta térre várják a Mikulást

Sárvár – Hótündérrel, Hópihével, Rudolffal, a rénszarvassal, a Manók társaságában érkezik a Posta térre a Mikulás szombaton – várhatóan 16 órakor. A nagyszakállút a gyerekek közösen várják majd a téren, ahol a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola szolfézscsoportjai és a Crazy Legs tánciskola növendékei adnak műsort. Forrócsoki, tea biztosan lesz – és remélhetőleg a Mikulás sem üres puttonnyal érkezik.

A Kanona Band év végi koncertje

Sárvár – A Kanona Band idén is segít ráhangolódni az ünnepekre: év végi koncertjük december 6-án, szombaton 17 órakor kezdődik a Tinódi gimnázium tornacsarnokában.

Adventi hangverseny

Jánosháza – December 6. 15.00 – Adventi hangverseny (Jánosháza, Szent Imre Általános Iskola)

 

DECEMBER 5.

Advent

Szombathely - Szombathelyen, a Fő téren az adventi programsorozat részeként péntek este hattól a Varnyú Country mutatja be Csnegőszó című műsorát.

Képtári Puncs

Szombathely – Szabad a vásár a képtárban, lesz aukció is.  A tavalyi hagyományt folytatva, új elemekkel kiegészítve újra karácsonyi vásárt rendez a Szombathelyi Képtár. December 5-én és 6-án várják mindazokat az érdeklődőket, akik különleges ajándékkal szeretnék meglepni szeretteiket az ünnepen. A vásárban képző- és iparművészek, designerek kínálják egyedi alkotásaikat. A vásárhoz aukció kapcsolódik december 6-án (szombaton) 17 órától. Számos Vas megyei képzőművész küldi el műveit az árverésre (ezek november 28-ától meg is tekinthetők). Az aukció bevételének felét az Ars Savaria második kötetének elkészítésére ajánlják fel. December 6-án 18 órakor, zárásképpen: Puncs-koncert. Akik játszanak: Németh Tamás, Mészáros Szabolcs, Madarász Péter Pál, Dj Pernau.

 

DECEMBER 4.

Jön az évi rendes modellkiállítás

Szombathely – Az MMIK-ból a Savaria Plazába költözik az évi rendes vasútmodell-kiállítás: december 4-étől 7-éig mindenki valóra válthatja be nem teljesült gyerekkori álmait.

 

DECEMBER 3.

A Telefondoktor a kávézóban rendel

Szombathely – A Cafe Frei WSSZ-aktuális című délutánjának vendégei december 3-án (szerdán) 17 órától: Vass Szilárd és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színészei, valamint Szabó Borbála író. A házigazda: Kálmánchelyi Zoltán. Ezúttal a Telefondoktor című, bemutatás előtt álló „monoburleszkről" lesz szó, amelynek (fő)szereplője Vass Szilárd, rendezője Szabó Tibor, szerzője Szabó Borbála.

A „széttépett esztendők" tárlatának megnyitóját irodalmi est kíséri

Szombathely – Kelemen Zoltán és Varga Richárd Szállj, költemény című előadóestje december 3-án 18 órakor kezdődik Bernstein Béla Kulturális Központban. Előtte kiállítás nyílik Széttépett esztendők címmel.

Aranyosi érkezik

Szombathely – A Dumaszínház társulatának egyik kedvelt tagja, Aranyosi Péter érkezik jövő hét szerdáján a vasi megyeszékhelyre. A népszerű stand up comedy humorista este hét órai kezdettel az Agora Savaria Filmszínházban mutatja be a diaképes vetítéssel feltuningolt Négybetűs szavak című önálló előadói estjét.

Advent, Ádám, Éva és az Angyalmadár

Szombathely – Angyalmadár címmel ad adventi koncertet Végvári Ádám és Csepregi Éva december 3-án 19 órakor az evangélikus templomban. Végvári Ádám és Csepregi Éva a Neoton Família révén szereztek több évtizede tartó, nem lanyhuló népszerűséget a közönség körében. Egy ideje már gondolkodtak azon, hogy miképpen állíthatnának össze unplugged-válogatást azokból a dalokból, amelyek csendes-ülős koncerten szólnának a legszebben, de nem valamely művelődési ház színháztermében, hanem szakrális térben. Az ötlet most valósággá válik: Ádám és Éva zenészbarátok társaságában az idei adventen több templomban is fellép. Az Angyalmadár tehát nem Neoton-koncert lesz, hanem az előadók szándékai szerint adventi lelki élmény, vallomás ünnepről, várakozásról, meghittségről. A szombathelyi evangélikus templomban december 3-án 19 órakor száll föl az Angyalmadár.

 

DECEMBER 2.

Pozsonyi ajándékai a Békeházban

Vasvár – Pozsonyi János képzőművész Vasvár városának ajándékozott műveiből nyílik kiállítás a Békeházban december 2-án Tóth Csaba festőművész rendezésében. Megnyitja: Kovács Tilda, Vasvár város korábbi polgármestere.

Jogi segítséget nyújt a szolgálat

Körmend – A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata kihelyezett ügyfélfogadást tart a Szabadság tér 7. szám alatt, december 2-án kedden 10–12 óráig.

 

DECEMBER 1.

Genius Savariensis

Szombathely – A Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületében folytatódik hétfőn 16.45-kor a Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria-kurzusa. Az előadás címe: Szombathely közlekedéstörténete a polgári korszakban. Az előadó: Kalocsai Péter. Folytatódik a Nemzetiségek, kisebbségek-kurzus is: ugyancsak a Berzsenyi tér 2-ben várja az érdeklődőket Pusztay János professzor, december 2-án 18 órakor.

SEK: Közlekedj okosan!

Szombathely – A Genius Savariensis Szabadegyetem folytatja kurzusait. A Savaria-kurzus következő előadója Kalocsai Péter, Szombathely közlekedéstörténete a polgári korban című előadása december elsején (hétfőn) 16.45-kor kezdődik a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületében. A Nemzetiségek, kisebbségek-kurzusra december 2-án (kedden) 18 órakor Pusztay János professzor várja az érdeklődőket, szintén a SEK D épületében. Az előadások továbbra is ingyenesen látogathatók.

Siker-élmény indul

Szombathely – A Siker Könyvtár alapítványi formában működik, évről évre hősiesen megküzdve a fönnmaradásért. Az Ady tér 40-ben található könyvtárba jó bemenni: otthonosság, kedvesség fogadja az embert, a rendszeresen programokról nem beszélve; írókkal, színészekkel találkozhatunk itt időről időre. Mától december 19-éig pedig, a hagyományoknak megfelelően, könyvek között válogathatunk, de nem a könyvtári polcokról: a Siker megrendezi évi rendes vásárát fölöslegessé vált példányaiból. Magyar- és a világirodalom, kortárs szerzők, ismeretterjesztő könyvek, német nyelvű könyvek, gyermek és ifjúsági irodalom – lehet bátran válogatni. És mindenkinek sikerélményben lehet része: a könyvek nem drágák, akinek drága ajándékra nem telik, biztosan talál itt igazi, értékes meglepetésnek valót. És az anyagi gondokkal küzdő könyvtárnak is nagyon jól jön némi bevétel. Ady tér 40., Siker Könyvtár, december 19-éig, nyitva tartási időben.

Együtt élünk

Szombathely – Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola (Simon I. u. 2.): hétfőtől szombatig, Együtt élünk rendezvény, A nem látókról a nem látókért a látóknak. Programok: Kiállítás a vak emberek speciális használati tárgyaiból; Totó – A látás témaköréből; Braille névjegykártya készítés; Mini mozi – Portréfilm a látás nélkül meghódított világról.

Bibliai Szabadegyetem

Szombathely – Berzsenyi Dániel Könyvtár, 4. emeleti terme: december 1-jén, hétfőn 17–18 óráig, Bibliai Szabadegyetem indul, az előadás címe: Jézus beszélgetései Tanítványaival.

Hétfőtől használt könyvek vására

Szombathely, Sárvár – Az előző évekhez hasonlóan, idén is könyvvásárt tartanak két helyszínen hétfőtől. December 1–19. között, a vasi megyeszékhelyen található Siker Könyvtár (Szombathely, Ady tér 40.) használt könyvekből tart kiárusítást, hétköznapokon 9.00–17.00 óráig. Az érdeklődők magyar– és szépirodalmi alkotások, szórakoztató könyvek, szakirodalom, ismeretterjesztő irodalom, gyerekeknek szóló könyvek közül válogathatnak. December 1–4. között, hétfőtől–csütörtökig, Sárváron, a Nádasdy–vár Művelődési Központ és Könyvtárban, az állományából kivont könyvekből kedvezményes vásárt tartanak, a könyvtár nyitvatartási idejében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kiállítás és vásár

Kőszeg – Virágudvar (Táblaház u. 11.): Advent a Natúrparkban ..., ahogy mi szeretjük. Kiállítás és vásár, helyi kézműves és termelők termékeiből. Nyitva naponta 10–18 óráig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!